Duik de geschiedenis in

Langs de Hollandse Waterlinies: natuur op de forten

| Eva Bleeker

In de twaalfdelige tv-serie Langs de Hollandse Waterlinies word je meegenomen door het prachtige en bijzondere gebied van de Hollandse Waterlinies. Ga je mee op reis langs natuurforten, indrukwekkende waterwerken, culturele hotspots en inundatievelden? In aflevering vier is er speciale aandacht voor de natuur op en rondom de forten.

De natuur gaat haar gang

Presentatrice Margreet begint haar reis deze aflevering op Fort Giessen. Dit fort is normaal gesproken afgesloten voor bezoekers, zodat de natuur er vrij haar gang kan gaan. In het fort vinden vleermuizen 's winters een veilig plekje waar het lekker donker en vochtig is, terwijl ze 's zomers leven in de dode en levende bomen op het fortterrein.

Een man en een vrouw staan naast elkaar in een groene omgeving

Het Munnikenland: landbouwgrond wordt teruggegeven aan de natuur

Daarna vervolgt Margreet haar weg naar het Munnikenland rond Slot Loevestein, waar ze Jelmer Krom van Waterschap Rivierenland ontmoet. Jelmer legt Margreet uit hoe het gebied, dat vroeger als boerenland werd gebruikt, is teruggegeven aan de natuur. Vandaag de dag is het Munnikenland een waterbuffer vol leven zoals vogels en grote grazers. 

Een groot kasteel aan een rivier, omringd door veel groen.

Meer afleveringen en informatie

Ben je benieuwd naar de andere afleveringen van Langs de Hollandse Waterlinies? Ze zijn te vinden op deze pagina!

Langs de Hollandse Waterlinies is een samenwerking tussen de regionale omroepen NH, RTV Utrecht, Omroep Gelderland en Omroep Brabant.

De serie is mede mogelijk gemaakt door: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Waterschap Rivierenland, Provincie Noord-Holland, Provincie Utrecht, Provincie Gelderland en Provincie Noord-Brabant.