Omschrijving
De Vecht fortenfietsroute leidt u vanaf Weesp langs Muiden, Muiderberg en de Ankeveense plassen.
Fietsknooppunten op deze route
Forten in deze route
-
Weesp
-
Muiden
-
Weesp
-
Abcoude
-
Nederhorst den Berg
Overige bezienswaardigheden
-
1De VechthoeveHet kringenwethuis De Vechthoeve. Deze woning is van hout opdat de woning in tijd van oorlog snel kan worden afgebroken. De kringenwet bepaalde dat binnen een bepaalde afstand vanuit het fort niet mocht worden gebouwd of met toestemming van de fortcommandant. Voorwaarde kon dan zijn dat het gebouwde van hout moest zijn. Ook schuurtjes vielen onder deze wet.
-
5De KrijgsmanDe Krijgsman is één van de kruitfabrieken die binnen de stelling stonden. In 1702 werd op deze plek een kruitfabriek gebouwd. In dat jaar werd door Amsterdam besloten om uit veiligheidsredenen de kruitfabrieken buiten de stad te plaatsen. Gelet op de vele ontploffingen, die de historie van de fabriek kenmerkt, was dat een verstandige beslissing. De fabriek kreeg niet voor niets de bijnaam “Klapwijk”. Thans wordt het afgebroken om plaats te maken voor woningen en kantoren.
-
14Kerk aan ZeeIn 1324 stichtte graaf Willem III hier een kapel ter nagedachtenis van de vermoorde Floris V. De hierna volgende kerken werden veel geteisterd door brand. De huidige kerk is een restauratie uit 1934 ook na een brand. De kantelen zijn in 1900 aangebracht toen de kerktoren werd opengesteld als uitkijktoren.
-
18Fort CoehoornMet het fort Coehoorn is in 1913 begonnen, doch bij het begin van de mobilisatie in 1914 zijn de werkzaamheden gestopt. Na de oorlog bleek de constructie niet bestand te zijn tegen het zware geschut, dat in de Eerste Wereldoorlog was ontwikkeld. Daarna werd het terrein gebruikt als Kamp Muiderberg. De fortwachterswoning draagt nog de naam de Coehoorn.
-
24Kasteel NederhorstHeette aanvankelijk Horst, maar ter onderscheiding van een ander kasteel met de zelfde naam werd het Nederhorst. Het kasteel werd gesticht in de 13de eeuw. Zijn huidige vorm kreeg het in 1635 na een ingrijpende verbouwing. De ingang en de monumentale brug kwamen in de 18de eeuw tot stand.
-
25KerkOp een natuurlijke hoogte in het laagveengebied, de berg, werd in de 12de eeuw de kerk gebouwd. De kerk is van tufsteen. Het is de moeite waard om naar boven te gaan. Het hek in de Kerkstraat is meestal open. Loop om het kerkje heen en zie de raadselachtige Latijnse inscriptie in de oude middeleeuwse deurpost.
Activiteiten in deze route
