Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Winter op de forten

Bezoek de forten in de winter

Ook in de winterperiode zijn er genoeg leuke winterse uitjes te plannen op de forten en batterijen in de Stelling van Amsterdam. Op veel locaties zijn horecagelegenheden, waar je terecht kunt voor warme choco bij een houtvuur, winterdiner of verschillende proeverijen. Ook worden er kerstmarkten en winterfairs georganiseerd. Voor bedrijven of familie-uitjes zijn er diverse arrangementen te boeken voor kerstdiners, (kerst)concerten, dinershows of escape rooms. Maar je kunt ook een frisse neus halen met een rondleiding onder begeleiding van een gids. Voor meer diepgang bezoek je één van de vele musea, zoals Fort K’IJK (Uitgeest), Fort C  (Muiden), Fort aan den Ham (Uitgeest) of Kunstfort bij Vijhuizen. Bekijk het volledige aanbod in onze agenda. Hieronder lichten we wat tips uit.

Winterlicht op forteiland Pampus

Vanaf 1 november t/m 14 december is forteiland Pampus open met zijn winterrestaurant! Een culinair avontuur met een vleugje vrijheid en een flinke dot geschiedenis. Winterlicht gaat van start op een sfeervolle klipper met bar aan boord. Op de tap echt Pampusbier en op de fles mooie wijnen en andere dranken. Een sfeervol verlicht fort en een warm gestookt paviljoen staan op het eiland klaar om te proeven van alle voorgerechten. Daarna neem je plaats aan je mooi gedekte tafel in het paviljoen en krijg je het hoofdgerecht en dessert geserveerd. Een dineravontuur dat garant staat voor een unieke avond uit. Wees er snel bij, want er zijn al avonden uitverkocht! 

Varen naar Vuurtoreneiland

Op vrijdag 15 november kan je mee met een prachtige vaartocht over het Amsterdamse Binnen- en Buiten-IJ naar het Vuurtoreneiland. Stap aan boord, verlaat de drukte van de stad en vaar mee naar dit unieke eilandje, dat alleen per boot bereikbaar is. Een mooi stukje ongerepte natuur, zo dicht bij Amsterdam! De boot en het fort zijn verwarmd dus ook bij kouder weer is dit een prachtig uitje om mee te maken. Op het Vuurtoreneiland vind je loslopende dieren, zeldzame flora, een authentiek fort en Amsterdams enige vuurtoren. Tijdens een rondleiding van een uur kom je alles te weten over de ontstaansgeschiedenis en de verborgen plekjes van dit bijzondere eiland. 

Wildproeverij Fort Resort Beemster (vol)

Zondag 24 november 2019 organiseert het Poterne restaurant van Fort Resort Beemster een Winterse Wildproeverij. Niet binnen maar op het terras, lekker buiten in de beduin tent waar een haardvuur niet ontbreekt. Op 24 december organiseert Fort Resort Beemster een Dinnershow, met een XMAS party food, wine, music and dance. Tickets reserveren op fortresortbeemster.nl.

Winter Fortenland op Fort Uitermeer

Vier van 13 t/m 21 december Winter Forteneiland met je collega’s of relaties op Fort Uitermeer in Weesp een over de top kerstfeest van Fort Evenementen. Drink een glaasje glühwein of warme chocolademelk, maak een leuke kerstfoto met je collega’s in de kerstkiosk, haal een broodje hamburger of typisch Oostenrijkse Kaiserschmarrn bij één van de kerstkraampjes, daag je relaties uit in een potje curling, ontsnap uit de escape-skigondel, zing mee met de gezellige kerstmuziek en geniet van de heerlijke geuren (en dus hapjes) van de kerstkok! Meer informatie en boeken.

Winterkasteel op het Muiderslot

Van 14 december 2019 tot en met 1 maart 2020 kunnen bezoekers van Rijksmuseum Muiderslot het bezoeken als een echt Winterkasteel en ervaren hoe het leven op een kasteel vroeger was in de wintertijd. De lichtjes branden, de chocomelk is warm en er is van alles te ontdekken over winterse ongemakken, winters vermaak, winterfeesten en winters voedsel. Natuurlijk zijn er ook winterse voorstellingen en doe-activiteiten voor kinderen. Loop rond over de sfeervol verlichte binnenplaats, kom proeven van echte winterse kost of ontdek waaruit een soldatenmaaltijd bestond. Een bezoekje aan de spelletjeszolder mag natuurlijk ook niet ontbreken om samen spelletjes van vroeger te spelen. 

En als Sinterklaas in Nederland is, logeert hij op het Sinterklaaskasteel Muiderslot. Hij nodigt twee weekenden alle lieve én stoute kinderen uit op zijn kasteel. Dit jaar zal de goedheiligman de kinderen persoonlijk begroeten in de weekenden van 23 en 24 november en 30 november en 1 december 2019. Alle deuren van het kasteel van Sinterklaas staan open en er is van alles te beleven.

Fort Royale en Great Escape op Forteiland IJmuiden

In de monding van het Noordzee kanaal ligt het grootste fort van de Stelling van Amsterdam: forteiland IJmuiden. De ontdekkingstocht door het fort met de galerijen, het lange gangenstelsel met meer dan veertig kamers en de ontelbare zalen zorgen voor een indrukwekkende belevenis. Het fort dat op het vier hectare grote eiland staat, is een unieke locatie voor evenementen. Boek hier bijvoorbeeld Private Dining, Fort Royale, Escape Room of de  Curling competitie  

Kaasfondue op Fort Uitermeer (Weesp)

Fortevenementen organiseert in samenwerking met Paviljoen Uit & Meer een gezellige kaasfondue avond voor particulieren op zondag 15 december. Je wordt om 16.30 uur ontvangen met een glaasje warme chocomel of glühwein en dan kan je de winterse activiteiten van het winterfestival kunt uitproberen. Wat dacht je van boogschieten op de neus van Rudolph? Of ontsnappen uit onze skigondel-escape room? Maak kennis met de Olympische sport curling (eisstock schiessen)! Of zet in de stoeltjeslift de Virtual Reality bril op en ga skiën zoals je dat nog nooit eerder gedaan hebt. Daag je vader uit in een potje air hockey of beleef oude tijden op onze Arcade machine! Om 17.30 uur ga je aan tafel, waar je met vrienden of familie kunt genieten van een smakelijke kaasfondue met allerlei lekkere garnituren. Met op de achtergrond natuurlijk gezellige kerstmuziek! Kosten slechts € 25,- per persoon (€ 20,- voor kinderen tot 12 jaar), exclusief drank.

Dineren op Fort bij Abcoude

Pop-Up restaurant SterkWater strijkt van 13 februari t/m 8 maart neer op Fort Abcoude! Maak kennis met dit raadselachtige fort onder het genot van heerlijke gerechten, unieke verhalen en live muziek. Tijdens een avond SterkWater beleef je de geschiedenis van het grootste geheim van Nederland de Nieuwe Hollandse Waterlinie. SterkWater is een reizend restaurant dat de geschiedenis en ook het toekomstige gebruik van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vertelt. Kenmerkend zijn de lange eettafels met plaats voor iedereen, de intieme sfeer en het op de locatie afgestemde menu. Kom tijdens SterkWater Fort Abcoude beleven! 

Het ultieme kerstgevoel op Fort Nigtevecht

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 december kun je genieten van een sfeervol en bourgondisch kerstdiner in de genieloods van Fort bij Nigtevecht. Op deze prachtige locatie verzorgen de ondernemers van het ‘Knakenfort’ (van o.a. De Witte Dame in Abcoude) een culinair bourgondisch kerstdiner. En voor het ultieme OERRR-kerstgevoel kun je ook op 14 en 15 december naar Fort bij Nigtevecht komen! Doe mee met de winterse OERRR-speurtocht, luister naar de kerstkoren of kom kijken naar de levende kerststal. Kortom: een gezellige kinderkerst met koude neuzen en warme chocolademelk (en voor de ouders staat de glühwein klaar).

Sfeervolle kerstborrel op Fort Markenbinnen

Op het authentieke Fort Markenbinnen is altijd wel wat te beleven en dus ook in die donkere dagen voor de kerst. Van een sfeervolle kerstborrel binnen in een van de originele ruimtes tot een bijzondere winterbarbecue buiten bij het fort. Zij organiseren het precies zoals jullie dat willen!

Kerstmarkt en diner op Fort bij Vijfhuizen

Kerstmarkt en diner op Fort bij Vijfhuizen

Proef op zondag 8 december de unieke kerstsfeer op Fort bij Vijfhuizen met live muziek, theater, kunst, ambachtelijke waren en een kerstplein waar je je tegoed kunt doen aan culinaire lekkernijen. Aansluitend kun je in Restaurant ’t Fort terecht voor een heerlijk en sfeervol kerstdiner.

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.