Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Winter op de forten

Bezoek de forten in de winter

Ook in de winterperiode zijn er genoeg leuke winterse uitjes te plannen op de forten en batterijen in de Stelling van Amsterdam. Op veel locaties zijn horecagelegenheden, waar je terecht kunt voor warme choco bij een houtvuur, winterdiner of verschillende proeverijen.  Voor bedrijven of familie-uitjes zijn er diverse arrangementen te boeken voor diners, concerten, dinershows of escape rooms. Maar je kunt ook een frisse neus halen met een rondleiding onder begeleiding van een gids. Voor meer diepgang bezoek je één van de vele musea, zoals Fort K’IJK (Uitgeest), Fort C  (Muiden), Fort aan den Ham (Uitgeest) of Kunstfort bij Vijhuizen. Bekijk het volledige aanbod in onze agenda. Hieronder lichten we wat tips uit.

CruquiusConcerten op Kunstfort bij Vijfhuizen

Na 15 jaar CruquiusConcerten verhuist het kamermuziekpodium van de Haarlemmermeer in verband met de verbouwing van Cruquius Museum naar het Kunstfort bij Vijfhuizen. Ook op de nieuwe locatie Kunstfort bij Vijfhuizen is de stichting er in geslaagd om 7 concerten met kamermuziekjuweeltjes samen te stellen. Zowel pers als publiek prijzen de keuze van topmusici. Dit seizoen is er een gevarieerd programma samengesteld met kamermuziek op internationaal topniveau.

Dineren op Fort bij Abcoude

Pop-Up restaurant SterkWater strijkt van 13 februari t/m 8 maart neer op Fort Abcoude! Maak kennis met dit raadselachtige fort onder het genot van heerlijke gerechten, unieke verhalen en live muziek. Tijdens een avond SterkWater beleef je de geschiedenis van het grootste geheim van Nederland de Nieuwe Hollandse Waterlinie. SterkWater is een reizend restaurant dat de geschiedenis en ook het toekomstige gebruik van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vertelt. Kenmerkend zijn de lange eettafels met plaats voor iedereen, de intieme sfeer en het op de locatie afgestemde menu. Kom tijdens SterkWater Fort Abcoude beleven! 

Winterlicht op forteiland Pampus

Van 21 februari t/m 28 maart 2020 is forteiland Pampus open met zijn winterrestaurant! Een culinair avontuur met een vleugje vrijheid en een flinke dot geschiedenis. Winterlicht gaat van start op een sfeervolle klipper met bar aan boord. Op de tap echt Pampusbier en op de fles mooie wijnen en andere dranken. Een sfeervol verlicht fort en een warm gestookt paviljoen staan op het eiland klaar om te proeven van alle voorgerechten. Daarna neem je plaats aan je mooi gedekte tafel in het paviljoen en krijg je het hoofdgerecht en dessert geserveerd. Een dineravontuur dat garant staat voor een unieke avond uit. Wees er snel bij, want er zijn al avonden uitverkocht.

Varen naar Vuurtoreneiland

Op vrijdag 15 november kan je mee met een prachtige vaartocht over het Amsterdamse Binnen- en Buiten-IJ naar het Vuurtoreneiland. Stap aan boord, verlaat de drukte van de stad en vaar mee naar dit unieke eilandje, dat alleen per boot bereikbaar is. Een mooi stukje ongerepte natuur, zo dicht bij Amsterdam! De boot en het fort zijn verwarmd dus ook bij kouder weer is dit een prachtig uitje om mee te maken. Op het Vuurtoreneiland vind je loslopende dieren, zeldzame flora, een authentiek fort en Amsterdams enige vuurtoren. Tijdens een rondleiding van een uur kom je alles te weten over de ontstaansgeschiedenis en de verborgen plekjes van dit bijzondere eiland. 

Expositie Ana Oosting in Batterij a/d Sloterweg

Op 31 januari t/m 2 februari is er de expositie ‘FOSSA BESTIAS’ van Ana Oosting & Expositie Studio Battery. De Batterij Aan Den Sloterweg is de Artist In Residency van GinDS. Drie maanden lang werkt een kunstenaar hier aan een eigen project. Deze werk- en onderzoeksperiode wordt afgesloten met een expositie. 

Winterkasteel op het Muiderslot

Van 14 december 2019 tot en met 1 maart 2020 kunnen bezoekers van Rijksmuseum Muiderslot het bezoeken als een echt Winterkasteel en ervaren hoe het leven op een kasteel vroeger was in de wintertijd. De lichtjes branden, de chocomelk is warm en er is van alles te ontdekken over winterse ongemakken, winters vermaak, winterfeesten en winters voedsel. Natuurlijk zijn er ook winterse voorstellingen en doe-activiteiten voor kinderen. Loop rond over de sfeervol verlichte binnenplaats, kom proeven van echte winterse kost of ontdek waaruit een soldatenmaaltijd bestond. Een bezoekje aan de spelletjeszolder mag natuurlijk ook niet ontbreken om samen spelletjes van vroeger te spelen. 

En als Sinterklaas in Nederland is, logeert hij op het Sinterklaaskasteel Muiderslot. Hij nodigt twee weekenden alle lieve én stoute kinderen uit op zijn kasteel. Dit jaar zal de goedheiligman de kinderen persoonlijk begroeten in de weekenden van 23 en 24 november en 30 november en 1 december 2019. Alle deuren van het kasteel van Sinterklaas staan open en er is van alles te beleven.

Fort Royale en Great Escape op Forteiland IJmuiden

In de monding van het Noordzee kanaal ligt het grootste fort van de Stelling van Amsterdam: forteiland IJmuiden. De ontdekkingstocht door het fort met de galerijen, het lange gangenstelsel met meer dan veertig kamers en de ontelbare zalen zorgen voor een indrukwekkende belevenis. Het fort dat op het vier hectare grote eiland staat, is een unieke locatie voor evenementen. Boek hier bijvoorbeeld Private Dining, Fort Royale, Escape Room of de  Curling competitie  

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.