Route openen op jouw telefoon

Wil je deze route openen op je telefoon?
Scan dan de QR-code met een QR Code Scanner.
Heb je nog geen QR Code Scanner op je telefoon? Ga dan naar de App store voor een iOS QR-app of Play store voor een Android QR-app.
Omschrijving
Met de LF Waterlinieroute fiets je door aantrekkelijke natuurgebieden, op zoek naar Nederlands erfgoed op wereldniveau. De historische ‘Hollandse waterlinies’ zijn aangelegd om de vijand te weren door enorme stukken land onder water te zetten. Het zijn unieke ketens van militaire bouwwerken die het landschap op een bijzondere manier hebben verrijkt. Water als verdedigingsmiddel, dat kan alleen door Hollanders bedacht zijn!
De route is 410 km lang en gaat van Edam naar Bergen op Zoom: langs de Stelling van Amsterdam, via de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie. Veel elementen van de linies zijn nog terug te zien in het landschap, zoals inundatiekanalen, batterijen en liniedijken. Je fietst door een aangenaam decor van water en spannende natuur, langs aantrekkelijke forten en vestingstadjes waar de sfeer van weleer hangt. De geschiedenis van de waterlinies komt helemaal tot leven tijdens deze tocht!
Stelling van Amsterdam
Je volgt de ring van forten, batterijen en inundatiesluizen die samen de Stelling van Amsterdam vormen. Er is veel bewaard gebleven van deze bijzondere verdedigingsring die de hoofdstad moest beschermen als laatste bastion van de macht. Zover is het nooit gekomen. Plekken die bedoeld waren voor soldaten zijn inmiddels omgetoverd tot mooie kunstlocaties, musea of horecagelegenheden. Vaak gelegen in prachtig groene omgevingen maken ze deze historische fietstocht extra aangenaam. Je eindigt de LF Waterlinieroute in Edam.
Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd aangelegd na het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden rond 1815. Het land ten westen van Utrecht moest namelijk beschermd worden. Waterlinies hadden hun nut inmiddels bewezen, dus allerlei vestingsteden werden gefortificeerd en aan elkaar verbonden met liniewallen en andere militaire constructies. Onderweg ga je steeds beter het verband tussen deze bouwwerken zien én de invloed die de linies hebben gehad op de vorming van het huidige landschap. De plaatsing van inundatiekanalen, wallen en schuilplekken heeft nieuwe, spannende natuur opgeleverd. Omdat er lang niet gebouwd mocht worden in de buurt van forten, fiets je als het ware door een lange groene strook dwars door het land. En er is natuurlijk áltijd water in de buurt
Meer over de Nieuwe Hollandse Waterlinie: www.nieuwehollandsewaterlinie.nl
Zuiderwaterlinie
De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland. De linie loopt van Bergen op Zoom tot Grave en verbindt 11 historische vestingsteden en hun ommeland met elkaar. De Zuiderwaterlinie werd ingezet in oorlogen tegen de Fransen en ook ingezet toen de Belgen in opstand kwamen rond 1830. Je passeert pittoreske vestingsteden en schansen die er nu vredig bij liggen. Maar als je goed kijkt dan vind je vele aanwijzingen naar het dynamische verleden van de linie. Delen van de linie zijn met bijzondere kunstprojecten extra zichtbaar gemaakt in het landschap.
Meer over de Zuiderwaterlinie: www.zuiderwaterlinie.nl
Goede voorbereiding
Fietsgids bestellen: Fietsgids LF Waterlinieroute
Laat je bij het fietsen begeleiden door de LF-app: Op stap met de app
De bewegwijzering van de LF Waterlinieroute is eenvoudig en duidelijk: Volg de bordjes