Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Vakantieactiviteiten op de Stelling

Buiten is het nat, binnen in de forten is het droog. De zomervakanties zijn nu echt begonnen. Geen zin om in de file naar pretparken of vakantieoorden te staan? Blijf lekker in Nederland en bezoek de forten van de Stelling van Amsterdam. Fijne vakantie!

Breng de zomer door op Forteiland Pampus
Forteiland Pampus, Stellingmaand 2008 - foto: Hanna van der Veen  

Aanschuiven bij Pampuseen bijzonder diner in de zwoele zomeravonden in Pampus’ Paviljoen1874 elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond tot en met 27 augustus.
Kom met je bootje naar de Pampus’ Drijf in Bioscoop vrijdag 5 en zaterdag 6 augustus. Dobberend op het water genieten van de films die bij maanlicht op een groot scherm worden vertoond. Vorig jaar was het een groot succes, reden voor weer een Grachtenfestivalconcert in de droge gracht om het fort op Pampus. Op zaterdag 20 augustus temidden van de foto-expositie tentoonStelling. Pampus sluit de zomer af met theater op 27 en 28 augustus. ’14-18′ is een fascinerend muziek- en filmtheaterproject over de Eerste Wereldoorlog op de forten van de Stelling van Amsterdam en de Waterlinie (ook te zien tijdens het Fortenfestival op Fort Spijkerboor).

Storytelling in augustus
Fort Bilt  

Een verhalenfestival voor de hele familie, met spannende, ontroerende, grappige en vooral mooie verhalen. Nog deze zomer te zien op Fort Diemerdam (7 augustus), Fort Spijkerboor (14 augustus) en Fort bij Vijfhuizen (20 augustus). Data, tijden en locaties via Agenda Stelling van Amsterdam. Een kaartje voor Forten vol Verhalen kost € 7,50 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen. Geen verhaal missen? Reserveer dan nu alvast kaarten www.fortenvolverhalen.nl

Forten open in de zomer
Fort bij Edam zomer 2016  

Slecht weer = vervelen? Neen! De forten van de Stelling van Amsterdam zijn droog (en lekker koel). Ontdek en bezoek ze deze zomer. Het is handig van tevoren op de website te kijken of het fort open is. 

Uitmarkt Amsterdam
Uitmarkt 2015  

Kom 27 en 28 augustus naar de Uitmarkt Amsterdam en bezoek het Erfgoedpaviljoen Noord-Holland. Laat u verrassen door de veelzijdigheid van de Stelling van Amsterdam, een 135 kilometer groene cirkel rond Amsterdam met 46 forten en batterijen, liniedijken en sluizen met oneindig veel recreatieve mogelijkheden. In het erfgoedpaviljoen maakt u kennis met de mensen die op de forten wonen en werken. Doe mee aan een workshop beeldende kunst, luister naar verhalen over de militaire geschiedenis en maak kennis met de boswachter. Kinderen maken hun eigen camouflagemasker en leren communiceren via Morsecodes.

Fortenfestival en Werelderfgoedweekend in september
Fortenfestival 2016  

Fortenfestival in september! Van vrijdag 2 t/m zondag 11 september geniet u van speurtochten, theater, markten, rondleidingen, muziek, (buiten)films, workshops en leuke kinderactiviteiten! Kortom: een leuk dagje uit voor het hele gezin. Met een bijzonder tintje in het weekend van 10 en 11 september. Veel forten staan dan ook in het teken van het Werelderfgoedweekend. Forten die anders niet zijn opengesteld, zijn dan geopend voor publiek. Ook diverse forten van de Nieuw Hollandse Waterlinies haken aan bij het Fortenfestival. Kijk in de agenda welke forten er wanneer open zijn.

Stempelen met Stampions
Stampions fort juli 2016  

Ga op zoek naar de verborgen digitale stempels op de forten van de Stelling van Amsterdam. Er hangen nu 19 stempels. In het Werelderfgoedweekend op 10 en 11 september wordt de 20ste stempel op een fort geplaatst. Spaar ze allemaal! Er zijn fortenprijzen te verdelen voor de eerste deelnemers met 20 stempels, zoals een weekend in de B&B ’t Beemster Forthuisje. Download de speciale app (zoek op Stampions op de Stelling in de App Store of Google Play) op je telefoon om de digitale stempels te kunnen verzamelen.
Tip: Stampions heeft ook een aantal leuke fietsroutes gemaakt, die geregeld worden geactualiseerd en je zo slim mogelijk leiden langs deelnemende en opengestelde forten. 

Op pad...
Rondje Stelling - 2 fietsers
Rondje Stelling

Voor sportieve en recreatieve fietsers: Rondje Stelling op zaterdag 3 september 2016. Vanuit drie verschillende startplaatsen t.w. Uithoorn, Uitgeest en Spaarndam, vertrekken naar verwachting duizend deelnemers voor de route langs de Stelling van Amsterdam

 
 
HMC Media 2 juli 2016
Op pad met de krant

Nog tot en met zondag is het Noordhollands Dagblad te vinden op de Stelling. Elke dag verschijnt er een leuk en leerzaam artikel in de krant. Wist je dat de forten in de Beemster een dubbele werelderfgoedstatus hebben? Fort bij Kwadijk nooit is afgebouwd? Kijk op Facebook voor de laatst verschenen artikelen.

 
 
© Cultuurcompagnie NH
Wandelroute uitgelicht

Kilometers maken op het Noord-Hollandpad.  Dit pad is een langeafstandwandelroute (270 km) van 13 etappes van Texel naar Huizen. De route loopt dwars door ‘de binnenlanden’ van Noord-Holland door boerenland, langs molens, slootjes, kanalen, bos en door karakteristieke dorpjes. 

 

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
11 + 3 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.