Ga direct naar inhoud

Kom naar het Fortenfestival!

Van zaterdag 7 t/m zondag 15 september 2019 staan de poorten van veel forten in de Stelling van Amsterdam open voor publiek. De forten organiseren allerlei activiteiten, zoals speurtochten, theater, muziek, kunst, musea en andere leuke en spannende activiteiten: van escaperoom tot kinderworkshops en van dinerconcert tot een boottocht. En uiteraard genoeg rondleidingen en natuurlijk heerlijk eten en drinken op de prachtigste locaties!

Bezoek het Fortenfestival 7 - 15 september
Fortenfestival tweeluik  

Geniet van het dinerconcert op Fort Waver-Amstel en geniet van wijn en spijs met het fort als spannend decor. Huur een bootje en ga heerlijk het water op bij Fort bezuiden Spaarndam. Ontrafel het mysterie van de cryptograaf in de escaperoom op Fort C (Muizenfort) in Muiden. Kom naar Rijksmuseum Muiderslot en ontwerp jouw eigen kasteelkamer. Vaar van vesting Weesp naar Fort Uitermeer voor een heerlijke lunch. Kom via de vogelaars van Pampus meer te weten over de wondere wereld van de vogels op het eiland.
Bekijk hier alle activiteiten tijdens het Fortenfestival!

Open Monumentenweekend 14 + 15 september
Open monumentenweekend tweeluik  

Ook tijdens het Open Monumentenweekend op zaterdag 14 en zondag 15 september is er volop mogelijkheid om de bijzondere forten in de Stelling van Amsterdam te ontdekken. Sluit aan tijdens de gratis instaprondleidingen op het Hembrugterrein en ontdek het bijzondere verhaal achter de geschiedenis en gebouwen van dit terrein. Ontdek Fort bij Abcoude onder leiding van een ervaren gids, die de geschiedenis van dit imposante bouwwerk tot leven laat komen. Op Fort bij Spijkerboor is er op zondag 15 september de laatste open dag van dit jaar. Er zijn de hele dag rondleidingen langs kookketels, celblokken en oude munitiekamers. Op Fort Waver Amstel ontspan je  met het prachtige uitzicht en de rust onder het genot van een hapje en een drankje. 

Geniet op een fortterras
Terras Fort Zuid  

In de Stelling van Amsterdam zijn genoeg plekken om te genieten van een kopje thee/koffie of een heerlijke lunch of diner. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Fort Resort BeemsterFort Bezuiden Spaarndam (Fort Zuid). Fort DiemerdamPannenkoekenfort (Fort aan de Drecht) of bij restaurant ’t Fort bij Kunstfort Vijfhuizen, waar je tevens kunt genieten van bijzondere kunsttentoonstellingen.

Restauratie Genieloods van Fort bij de Liebrug gestart
Genieloods Fort bij de Liebrug  

Afgelopen juli zijn de werkzaamheden begonnen die zowel de bouwkundige staat van de Genieloods als het comfort voor de huidige gebruikers moeten verbeteren. Fort bij de Liebrug ligt aan de spoorlijn Haarlem-Amsterdam, de oudste spoorverbinding van ons land. De werkzaamheden aan de Genieloods bestaan onder meer uit het aanbrengen van dakisolatie, voegwerkherstel, herstel en vervangen van houten onderdelen zoals deuren, ramen en kozijnen en het uitvoeren van het totale schilderwerk. De oplevering is medio oktober 2019.

Schoonmaakactie in de Stelling en NHW
Schoonmaakactie  

Op 28 september 2019 organiseren Gemeente De Ronde Venen en gemeente Stichtse Vecht samen een grote schoonmaakactie. Dit doen ze in aanloop naar de UNESCO World Heritage status (september 2020) voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Stelling van Amsterdam. Onder het motto “Het landschap van de Waterlinie is van ons allemaal, laten we daar samen goed voor zorgen” nodigen ze iedereen uit om mee te doen. Burgemeester Maarten Divendal geeft het startsein voor de actie. Lees hier verder

Renovatie Fort bij Hoofddorp
Fort bij Hoofddorp rondleiding  

Op Fort bij Hoofddorp hebben afgelopen maanden volop bouwwerkzaamheden plaatsgevonden. Het tweelaagse fortgebouw is volledig gestript en gereinigd. Historische details zijn hierbij behouden en waar mogelijk gerestaureerd. Nu de gerestaureerde deuren, ramen en luiken zijn teruggehangen lijkt het einde van de renovatie in zicht te komen. In de komende maanden wordt het buitenterrein nog aangepakt. Eind 2019 moet Hoofddorp’s nieuwe ontmoetingsplek gereed zijn.

Blogs op Bijzonder Plekje
Bijzonder plekje Uitermeer  

Deze zomer verscheen een aantal blogs op bijzonderplekje.nl over de bezoekmogelijkheden aan de forten van de Stelling van Amsterdam. Verschillende bloggers gingen langs bij Fort bij Krommeniedijk (Fort K’IJK), Fort UitermeerFort aan den Ham en Forteiland Pampus. Deze locaties bieden allen een leuk dagje uit.

Activiteiten & Openingstijden

Kijk op de website www.stellingvanamsterdam.nl voor de verschillende activiteiten en actuele openingstijden.

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
6 + 6 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.