Ga direct naar inhoud

Deel via social media

De donkere dagen voor Kerst

Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van dit jaar. Het was een jaar met mooie evenementen, prachtige wandel- en fietstochten, unieke verhalen verteld door gidsen en boswachters, heerlijk fort-eten, bijzondere vaartochten en nog veel meer op de uitzonderlijke forten van de Stelling van Amsterdam. Volgend jaar weer! En…ook in de donkere dagen zijn een aantal forten van de Stelling van Amsterdam open voor publiek. Tot op de Stelling en tot volgend jaar!

Open in december
Kerst op het muiderslot  

Zondag 17 december ga je voor een wijnproeverij met goed advies van Casa Fortezza naar Fort bij de Liebrug. Waan je een jonkheer of jonkvrouw op het Muiderslot. Open op zaterdag en zondag en in de kerstvakantie (m.u.v. 25 en 31 december en 1 januari) met op woensdagavond 20 december "A Christmas Carol" van Charles Dickens. Het verhaal over de vrek Scrooge die tot inkeer komt en leert dat geven beter is.
Op zondag 17 december sluit Kunstfort bij Vijfhuizen het seizoen af met de finissage van Kim David Bots – The Rant. De middag draait geheel om muziek, waarvoor Bots gasten uitnodigt die hem inspireren. Met een achtergrond in illustratie en schilderkunst maakt hij met zijn solo op het fort een nieuwe stap van ruimtelijk werk en installatie.
Fort Resort Beemster viert de kerst met een dinnershow op kerstavond (alleen nog tickets verkrijgbaar in combinatie met hotelovernachting), een 5-gangen diner op Eerste Kerstdag en diverse gangen op Tweede Kerstdag.

Stelling van Amsterdam krijgt eigen munt
vijfje Stelling van Amsterdam  

Vandaag is de ceremoniële Eerste Slag van het ‘De Stelling van Amsterdam’ Vijfje op Forteiland Pampus. Deze bijzondere vijf euromunt maakt deel uit van een reeks herdenkingsmunten waarmee aandacht wordt besteed aan de erfgoederen van ons Koninkrijk die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Het ontwerp is uitgevoerd naar een ontwerp van Kianoosh Motallebi. Eerder ontwierp hij ook het ’Van Nelle Vijfje’ en het ‘Wadden Vijfje’. Vanaf nu te bestellen bij de Nederlandse Koninklijke Munt.

Exposities op en over de Stelling
Meer in Stelling
Meer in Stelling

In Fort bij Aalsmeer, CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45, is de expositie Meer in Stelling te bezichtigen. Tekeningen, foto’s, verhalen en originele voorwerpen zoals de unieke waterpeilschaal vertellen meer over de geschiedenis en het ontstaan van de Stelling van Amsterdam. Het fort is geopend op zaterdagen.

 
 
Thisisholland
This is Holland

This is Holland – The Ultimate Flight Experience biedt bezoekers de kans om Nederland en de UNESCO werelderfgoederen in vogelvlucht te beleven. In een 60 minuten durende tour krijgen bezoekers een inspirerend verhaal over de ontstaansgeschiedenis van Nederland met als hoogtepunt het vliegende theater waar je over 22 bijzondere (Werelderfgoed) plekken van Nederland vliegt.

 
 
gooi en vecht 360 graden
Virtual Reality

Prachtig uitzicht op het Muiderslot, Westbatterij of Forteiland Pampus via de 360˚ foto van regio Gooi & Vecht. Nog mooier met een Virtuel Reality bril op. Je bepaalt je eigen route en zit eerste rang.

 
Forteiland IJmuiden zoekt vrijwilligers
Luchtfoto Forteiland IJmuiden  

De gidsen van de Vereniging Forteiland IJmuiden leiden bezoekers rond in en rondom het fort en vertellen daarbij over het toenmalige militaire leven en de geschiedenis van het eiland en het fort. In verband met de toenemende bezoekersaantallen zoekt de vereniging nieuwe gidsen. Het forteiland is jaarlijks op 9 zondagen en in de zomer op 4 woensdagen voor publiek geopend. Neem voor meer informatie contact op met info@forteilandijmuiden.com.

Culturele broedplaats op Geniedijk
Stadsherstel  

Nabij de snelweg A4 in de gemeente Haarlemmermeer wordt gewerkt aan de realisatie van een culturele broedplaats GinDS (Genie in De Stelling) aan de Geniedijk (Batterij aan de Sloterweg, acht munitiebunkers en twee kazematten). Kunstenaars kunnen de bunkers huren als atelier en de locatie wordt ingezet voor culturele manifestaties. De Geniedijk loopt als een prachtige ader door de gemeente Haarlemmermeer en wordt nu voornamelijk gebruikt door wandelaars en fietsers die recreëren of van huis naar school/werk fietsen.

Sportieve TIP
Fort Benoorden Purmerend  

Een sportieve tip voor de feestdagen. Pak de fiets en doe de Beemsterroute. Deze route van 45 km brengt je langs 6 forten in de Beemster: Fort Benoorden Purmerend, Fort aan de Nekkerweg, Fort aan de Middenweg, Fort aan de Jisperweg, Fort bij Spijkerboor en Fort bij Marken-Binnen. Twee UNESCO Werelderfgoederen in één dag.

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
9 - 1 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.