Ook de nieuwsbrief van Stelling van Amsterdam ontvangen? Schrijf je in!

Stelling van Amsterdam

UNESCO Werelderfgoed

Rondom de Nederlandse hoofdstad Amsterdam ligt een bijzondere verdedigingsring van 46 forten en batterijen en een grote hoeveelheid aan dijken en sluizen: de Stelling van Amsterdam. De Stelling is een historisch monument voor Nederland en staat sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Een groot gedeelte van dit monument is opengesteld voor publiek en is een ideaal dagje uit voor jong en oud.

Fort de Kwakel

De geschiedenis van de Stelling

De Stelling van Amsterdam werd grotendeels aangelegd tussen 1874 en 1914 en is een 135 kilometerlange verdedigingslinie ter verdediging van de Nederlandse hoofdstad. De Stelling is een staaltje Hollands waterbouwkundig vernuft van onderwaterzettingen en een ingenieus logistiek systeem. Tijdens de twee Wereldoorlogen werd de Stelling wel in staat van verdediging gebracht, maar er hoefde nooit daadwerkelijk gevochten te worden. Veel van de forten en batterijen hebben nu een andere bestemming gekregen. Voor meer informatie over de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam klik hier.

Maak kennis met de Stelling van Amsterdam en download het e-boek:
Kennismaken met de Stelling van Amsterdam

Andere verdedigingswerken: Nieuw Hollandse Waterlinies

Een gracht om een kasteel, een singel om een stad: het gebruik van water als middel om land te beschermen gaat ver terug in de tijd. Ook bij de Waterlinies was water hét wapen tegen de vijand. Waterlinies zijn oer-Hollandse verdedigingswerken die vertrouwden op inundatie: het onder water zetten van laaggelegen polderland.
De Stelling van Amsterdam is naast een kringstelling ook een waterlinie. Net zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie die in 2019 ook UNESCO Werelderfgoed hoopt te worden als uitbreiding van het Werelderfgoed Stelling van Amsterdam.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam zijn erfgoed van wereldniveau. Ze zijn uniek en verdienen het om behouden te blijven voor volgende generaties. In militair-historisch opzicht is de Stelling van Amsterdam het ultieme sluitstuk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De twee waterlinies samen vertellen het verhaal van deze strategische inzet van water bij de verdediging van Nederland. De uitbreiding van de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie maakt het beeld van de ‘grootsheid’ compleet.

Ontwerp voor Linie van Amsterdam (1849)
Ontwerp voor Linie van Amsterdam (1849)
naar boven