Duik de geschiedenis in

Langs de Hollandse Waterlinies: Waterbeheer

| Eva Bleeker

In de twaalfdelige tv-serie Langs de Hollandse Waterlinies word je meegenomen door het prachtige en bijzondere gebied van de Hollandse Waterlinies. Ga je mee op reis langs natuurforten, indrukwekkende waterwerken, culturele hotspots en inundatievelden? In de achtste aflevering is er speciale aandacht voor waterbeheer. Hoe worden oude elementen uit de Hollandse Waterlinies nu nog gebruikt voor de waterhuishouding van Nederland?

Van inundatie naar waterhuishouding

Presentatrice Margreet begint haar bezoek deze aflevering in Wijk bij Duurstede. Hier is een belangrijke inundatiesluis uit 1871 te vinden. Vroeger werd deze gebruikt om water via de Kromme Rijn aan te voeren en het gebied ten oosten van Utrecht onder water te zetten. Tegenwoordig wordt de sluis nog steeds gebruikt om Utrecht en zelfs de rivier de Vecht van vers water te voorzien. Steeds drogere zomers zorgen er wel voor dat dit een steeds grotere uitdaging wordt. Daarom wordt gewerkt aan de bouw van een gemaal in de Rijn om de aanvoer van het water te garanderen. 

Een man en een vrouw staan samen bij een bakstenen oude sluis. De man wijst iets aan aan de vrouw.

Zout of zoet water?

Ook in Muiden en Edam worden oude elementen uit de Hollandse Waterlinies nu nog gebruikt voor het waterbeheer door de waterschappen. Gelukkig voor de inwoners en de boeren van het gebied is er wel iets drastisch veranderd. Vroeger, toen het IJsselmeer nog Zuiderzee heette, was het water zout. Bij een inundatie stroomde dit zoute water over de landbouwgronden, waar de gewassen niet goed tegenkonden. Beschermen was op zo'n moment het belangrijkste doel. Inmiddels is het water uit het meer zoet geworden door de aanleg van de Afsluitdijk. Daardoor kan het water nu goed gebruikt worden als er 's zomers sprake is van een lage waterstand. Ook met de dieren in het water wordt rekening gehouden. Zo is er in de Zeesluis bij Edam een vispassage aangelegd, waar doorheen gezwommen kan worden. 

Een man in een reddingsvest en met een veiligheidshesje staat samen met een vrouw bij een oude sluis.

Meer afleveringen en informatie

Ben je benieuwd naar de andere afleveringen van Langs de Hollandse Waterlinies? Ze zijn te vinden op deze pagina!

Langs de Hollandse Waterlinies is een samenwerking tussen de regionale omroepen NHRTV UtrechtOmroep Gelderland en Omroep Brabant.

De serie is mede mogelijk gemaakt door: Hoogheemraadschap De Stichtse RijnlandenHoogheemraadschap Hollands NoorderkwartierWaterschap Amstel, Gooi en VechtWaterschap RivierenlandProvincie Noord-HollandProvincie UtrechtProvincie Gelderland en Provincie Noord-Brabant.