Ook de nieuwsbrief van Stelling van Amsterdam ontvangen? Schrijf je in!

Alle items met de tag "geschiedenis"

Artikelen

 • Fort in de Laander- en West-Bijlmerpolder met het verdwenen verdedigbaar gebouw

  1850 - 1874

  In de volgende jaren veranderde het landschap rond Amsterdam opnieuw ingrijpend. In 1865 begon men met het baggeren van het Noordzeekanaal dwars door het IJ, van Amsterdam naar de Noordzee.
 • Ginnekenpoort, Breda

  1874 - 1884

  Rond 1870 liepen de spanningen in Europa hoog op. Pruisen was een opkomende macht op politiek, industrieel en militair gebied. Het had succesvol oorlog gevoerd tegen Denemarken en Oostenrijk en in 1870 voerde het de Duitse staten aan in de Frans-Duitse oorlog, die voor Frankrijk desastreus verliep.
 • Plattegrond Fort bij Velsen

  1884 - 1896

  Hoewel het tracé van de Stelling van Amsterdam pas in 1894 definitief werd vastgesteld was men het over een aantal locaties van forten eens geworden. Om deze locaties voor te bereiden op de bouw van de forten groef men ter plekke de slappe grond af en vulde het gat op met zand.
 • Caponnière Fort bij Hoofddorp

  1896 - 1907

  Het Fort bij Vijfhuizen is het eerste fort dat volgens het nieuwe standaardontwerp werd gebouwd. Het kwam in 1897 gereed. Het grondplan van het fort was modern, volgens de principes van het polygonale stelsel. Het kreeg een ondiepe, brede plattegrond met afgeronde hoeken.
 • Pantserplaat Fort aan de Drecht

  1907 - 1914

  Met de forten uit de tweede bouwperiode naderde de Stelling zijn voltooiing. Het standaardontwerp werd verbeterd op een aantal punten. De hefkoepelgebouwtjes waren nu door een poterne verbonden met het hoofdgebouw. Ook werd de toegang tot het terreplein verbeterd doordat het voorgebouw door een poterne werd verbonden met een mitrailleurblok aan...
 • Wandschildering in Fort bij Spijkerboor, foto Nicole Segers

  1945 - 1960

  5 Mei 1945 is het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland met de capitulatiebesprekingen tussen de bevelhebbers van de geallieerde en Duitse strijdkrachten in Wageningen. De laatste gevechtshandelingen van Duitse troepen op Texel tegen Georgische opstandelingen werd pas 20 mei afgebroken met de komst van geallieerde troepen...
 • Geniedijk door de Haarlemmermeer

  1960 - 1981

  Nadat de forten van de Stelling van Amsterdam rond 1960 allemaal hun status als verdedigingswerk hadden verloren werden gaandeweg forten door het Ministerie van Defensie overgedragen aan de Dienst der Domeinen. Forten die als bewaarplaats van militaire goederen dienst deden bleven in handen van het Ministerie van Defensie. 
 • Pampus (2010)

  1981 - nu

  De gebeurtenissen rond het Fort bij Velsen vormen een keerpunt in de omgang met de Stelling van Amsterdam. De Dienst der Domeinen bood dit fort vanaf 1975 te koop aan. Zoals gebruikelijk werd het eerst aan de gemeente Beverwijk aangeboden en vervolgens aan de provincie Noord-Holland.
 • Fort aan de Ossenmarkt

  1800 - 1850

  Rond 1800 was Amsterdam omgeven door meren, veengebieden en polders. De stad lag hierdoor tijdens de Bataafse Republiek (1795-1806) relatief goed beschermd tegen vijandelijke aanvallen. Deze kwamen in het verleden uit het zuiden of het oosten, maar in 1799 werd Amsterdam vanuit het noorden bedreigd. 
 • Fort bij Spijkerboor kids op het fort

  Geschiedenis komt tot leven

  Op zoek naar een goed thema voor je spreekbeurt of werkstuk? Bezoek de Stelling van Amsterdam: het grootste museum van Nederland met zijn 135 km in lengte. 
naar boven