Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Stelling van Amsterdam ontvangen? Schrijf je in!

Alle items met de tag "Wandelroute"

Artikelen

 • Wandelen

  Wandelen langs Beemsterforten

  Droogmakerij De Beemster biedt cultuur, historie en natuur. Stoere stolpboerderijen, het bijzondere kruisdorp Middenbeemster met musea en historische kerk en vooral het typische Noord-Hollandse landschap maken een bezoek aan de Beemster meer dan de moeite waard.
 • © Cultuurcompagnie NH

  Wandelen tussen Fort Abcoude en Fort bij Nigtevecht

  De wandeling over het Liniepad geeft een goed beeld van de vroegere Stelling van Amsterdam tussen Fort Abcoude en Fort bij Nigtevecht.
 • © Kenneth Stamp

  Wandelen

  De Stelling van Amsterdam biedt prachtige wandeltochten langs en rondom de diverse onderdelen van de Stelling. U loopt door Hollandse landschappen in beschermde natuurgebieden en ontdekt de Stelling op een andere manier.
 • Markering Waterliniepad

  Het Waterliniepad

  Het Waterliniepad is een bijzonder Lange-Afstand-Wandelpad van 350 km lang, langs twee voormalige verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De route voert door (toekomstig) UNESCO werelderfgoed, afwisselende natuur en is doordrenkt van historie. Bij geen enkel ander wandelpad komt het thema zo goed naar...
 • wandelaarsopdedijk

  NS Wandeltochten

  Wandelen van station naar station. Maak kennis met de lange-afstandswandelpaden die Wandelnet in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen ontwikkelde. Enkele hiervan doen het Stellinggebied aan.
 • © Cultuurcompagnie NH

  Marken-Binnen, dijk Markerpolder

  Aan de weg van Krommenie naar Alkmaar ligt het beschutte toeristische dorpje Marken-Binnen. Rondom dit dorp is de dijk van de Markerpolder goed te bewandelen, te beginnen ter hoogte van Fort bij Marken-Binnen bij kilometerpaal 7,9. Deze route is 5 km lang.
 • © Cultuurcompagnie NH

  Noord-Hollandpad

  Het Noord-Hollandpad is een unieke gemarkeerde langeafstandswandelroute door de ‘binnenlanden’ van Noord-Holland. Het pad is maar liefst 270 kilometer lang. Het Noord-Hollandpad is zeer gevarieerd en gaat over slingerende dijkjes, langs rechte kanalen, door boerenland, over ruwe paden en over hekjes met opstapjes. De route is...
 • Stellingtour

  Gebruik de StellingTour om uw wandeling bij de Stelling van Amsterdam een extra dimensie te geven.  Met deze digitale rondleiding en audiotour ontdekt u een vergeten wereld middenin de drukke Randstad. Gebruik al uw zintuigen en reis terug in de tijd en beleef de resten van militaire techniek en vernuft van ruim een eeuw oud. Op het...
 • Casa Fortezza

  Veerplas

  Route: 6 km Deze route is een korte rondwandeling langs de oostelijke rand van Haarlem. In Nederland is alles cultuur. Dat blijkt eens te meer tijdens deze wandeling. Zelfs de prachtige plassen en moerassen zijn het resultaat van menselijk ingrijpen. Niet dat het uitmaakt, want mooi is het. Graskades, waterranden en weidevelden en steeds de...
 • Liniepad Abcoude

  Aetsveldroute

  De omgeving van Weesp aan de Vecht is eigenlijk een opeenstapeling van militaire geschiedenis, want hier komen de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie én de Stelling van Amsterdam samen. Vierhonderd jaar krijgshistorie in één wandelroute, dat belooft wat!
 • Fort Resort Beemster - vooraanzicht

  Rondje Zuidoostbeemster

  Route: 9 km Ontmoeting met twee werelderfgoederen De route start bij het NS station Purmerend Overwhere. Purmerend is oorspronkelijk een klein stad maar nu een groeikern met enorme buitenwijken, de ‘overloop’ van Amsterdam. Vanuit Purmerend vervolgt de route naar Zuidoostbeemster. De Beemster is in 1612 door 41 windmolens...
 • Fort de Kwakel

  Fortenpad

  Vrouwenakker, alleen de naam al nodigt uit om hier eens kijkje te nemen. En je wordt niet teleurgesteld. Een schitterend Hollands landschap, polders, rietkragen, een jaagpad langs de rivier. Vanaf Fort de Kwakel wandel je het inundatiegebied binnen. In Fort bij De Kwakel, gelegen op het Forteiland met de Fortgracht rondom, bevindt zich Bar het...
 • Fort aan de St. Aagtendijk - foto Cultureel Erfgoed Noord-Holland

  Ijmondpad

  Deze driedaagse wandelroute in de regio IJmond laat u cultuur en natuur van dichtbij beleven. Het IJmondpad verbindt de karakteristieke landschappen van de gemeenten Heemskerk, Velsen en Beverwijk met elkaar. U komt langs een aantal forten van de Stelling van Amsterdam, zoals Fort bij Veldhuis en Muziekfort (Fort aan de St. Aagtendijk). Kom...

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.