Omschrijving
Fietsroute van station Abcoude langs het Gein, de Waver en de Amstel.
Fietsknooppunten op deze route
Forten in deze route
-
Abcoude
-
Abcoude
-
Waverveen
-
Abcoude
-
Abcoude
Overige bezienswaardigheden
-
3De VinkTegenover de Velterlaan staat de voormalige uitspanning De Vink. Herkenbaar zijn nog de hoge deuren voor de paarden. (foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
-
5VoorhuisHet statige voorhuis van de voormalige boerderij Bijlmerlust. Deze heeft vanaf de 17de eeuw gestaan in de West Bijlmerpolder en verhuisde in 1970 naar deze plek om plaats te maken voor de hoogbouw in de Bijlmer. Het boerderijgedeelte is niet meer herbouwd waardoor het een merkwaardig aanzien heeft gekregen. (foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)
-
7Slot Abcoude (locatie)In 1085 werd het dorp al genoemd en in 1274 was er voor het eerst sprake van het slot Abcoude. Vanouds was Abcoude een strategische plek. Het lag op de grens tussen het graafschap Holland en het Bisdom Utrecht. Twee waterwegen kwamen er bij elkaar en in 1843 werd de spoorlijn tussen Amsterdam en Utrecht aangelegd. (afbeelding: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)
-
9Kerk bij Nes aan de AmstelDe kerk bij Nes aan de Amstel werd in 1891 gebouwd door Jos Cuypers, zoon van de befaamde architect Pierre Cuypers. Prachtig interieur met een fraai in 2007 gerestaureerd orgel. (foto: Marion Golsteijn, Wikimedia Commons)
-
10Kruitfabriek De Oude MolenNa een grote ontploffing van de kruitfabriek “Het Oorlogsschip” in Amsterdam in 1709 werd een vergunning voor herbouw geweigerd. In 1710 werd het huidige perceel aangekocht. Het duurde echter tot 1742 voordat de fabriek kon worden gebouwd. Na de ontploffing van 1883 was de laatste in 1953, toen een ketel vol nitroglycerine met een harde klap uit elkaar sprong. De gebouwen dateren uit 1883. In 1990 werd de fabriek opgeheven. De watertoren is een kenmerkend beeld. Evenals de rosmolen, die werd rondgedraaid door paarden. De naastgelegen huisjes waren bestemd voor de arbeiders. (foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
-
11PontHet pontje wordt varend gehouden door vrijwilligers, een leuke ervaring. Vaart het pontje niet, dan ligt even verder de brug. (foto: melot001, wikimapia.org)
-
12AmstelkerkDe Hervormde Kerk dateert van 1774. Al in de 11de eeuw stond hier een kapel. De kerk is gelegen aan de ontmoetingsplaats van destijds belangrijke vaarwegen, de Amstel en de Bullewijk en was dus ook vanaf de waterzijde bereikbaar. Loop eens rond de kerk en geniet van het uitzicht. (foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)
-
13Begraafplaats Beth HaimIn Ouderkerk aan de Amstel ligt de begraafplaats Beth Haim (Huis des Levens) van de Portugees Israëlitische gemeente, de oudste joodse begraafplaats van Nederland. Eind 16e eeuw vestigden zich Spaanse en Portugese joden in Amsterdam, op de vlucht voor de Inquisitie. In 1614 kocht de Portugees Israëlitische gemeente in Ouderkerk een stuk grond met de hofstede ‘die Huijs ter Amstel’. Verondersteld wordt dat op deze plek het kasteel van de Heren van Amstel heeft gestaan.De begraafplaats is wereldberoemd vanwege de bewerkte grafstenen. Een bezoek is mogelijk op zondag – vrijdag tot 17 uur. (foto: Janericloebe, Wikimedia Commons)
-
14Sint UrbanuskerkDe Sint Urbaniskerk dateert uit 1867 en is ontworpen door Pierre Cuypers. Ontwerper van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. (foto: Marion Golsteijn, Wikimedia Commons)