Natuur
Het strategisch landschap vormt de basis. Voor het ongetrainde oog is dit landschap onzichtbaar, maar het was van levensbelang voor de werking van de linie. Nu is het een oase van rust met prachtige flora en fauna. Er mocht namelijk lange tijd niet gebouwd worden in het gebied dat onderwater gezet zou worden. Hierdoor is er een open landschap ontstaan van natuur, akkers en weilanden met een verscheidenheid aan planten en dieren. Op de fiets, wandelend of varend kun je de bijzondere planten en dieren in de Stelling van Amsterdam ontdekken.
Verboden te bouwen
Op vestingwerken als de Stelling van Amsterdam was de Kringenwet van toepassing. Binnen een kring van 1000 meter van de vestingwerken mocht alleen onder strenge voorwaarden gebouwd of geplant worden. De Kringenwet, tot 1963 van kracht, had tot gevolg dat een ring van 18.590 ha. rond Amsterdam niet werd opgeslokt door stedelijk gebied.
Verboden toegang
Nadat in 1950 de Stelling de status als verdedigingswerk verloor, bleven de forten nog lange tijd onder beheer van Defensie en verboden terrein voor burgers. De forten, vaak in gebruik als opslagplaats, konden zich hierdoor ontwikkelen tot oases van rust en stilte, waar planten en dieren de ruimte hadden. Zo ontstond een bijzonder open gebied, net als het Groene Hart ingeklemd tussen Randstedelijke bebouwing, waar men goed kan wandelen en fietsen.
Natuurbeheer
Een drietal organisaties is betrokken bij de natuur, het landschap en de cultuurhistorie van de Stelling van Amsterdam. Zij beheren forten of hebben deze in eigendom en maken de forten bereikbaar voor publiek. Staatsbosbeheer beheert van staatswege de forten bij Edam en bij Uithoorn en het Vuurtoreneiland. Natuurmonumenten is een particuliere landelijke organisatie die zeven forten in de Beemster en in het zuidelijk veenrivieren gebied beheert. De provinciale organisatie Landschap Noord-Holland beheert tot slot vier forten langs het tracé Krommeniedijk –Zuidwijkermeer.
Vrijwilligers
Het beheer van het groen van de Stelling van Amsterdam is kostbaar en bewerkelijk. De kleine schaal en het reliëf van de forten vraagt om handwerk. Op vele forten zijn vrijwilligers actief in het beheer van de knotbomen, het riet en de bomen. Daarnaast verzamelen zij historische gegevens die gebruikt worden bij het geven van rondleidingen en bij herstelwerk van het fortgebouw of het fortterrein. Zonder de inzet van de vrijwilligers is het niet mogelijk forten open te stellen en publiek te ontvangen.