Ook de nieuwsbrief van Stelling van Amsterdam ontvangen? Schrijf je in!

Forteiland Pampus

De ligging van Forteiland Pampus in het IJ-meer, 20 minuten varen vanaf het vestingstadje Muiden, is uniek. Pampus is het meest bezochte fort van de Stelling van Amsterdam met jaarlijks ruim 40.000 bezoekers. De Stichting Pampus heeft een ambitieus plan ontwikkeld om het fort te conserveren voor de toekomst. Meer dan tachtig vrijwilligers verzorgen jaarlijks rondleidingen voor de bezoekers en speurtochten en piratenthema’s voor kinderen. Een nieuw jaarlijks terugkerende manifestatie is Kunst voor Pampus.

Forteiland Pampus had als functie het verdedigen van Amsterdam tegen aanvallen vanuit de toenmalige Zuiderzee, in samenwerking met de batterijen bij Diemerdam en Durgerdam.Het fort werd aangelegd tussen 1887 en 1895 in het Buiten-IJ. Op het fortgebouw bevonden zich twee enorme pantserkoepels met elk twee kanonnen van 24 cm kaliber. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de pantserkoepels door de Duitsers opgeblazen.

Met de veerdienst vanaf Muiden of vanaf Amsterdam IJburg is het forteiland prima  bereikbaar. De veerdienst vertrekt vanaf de Herengracht in Muiden ter hoogte van nummer 33. Hier staat een informatiebord van Forteiland Pampus en indien de veerdienst er nog niet is, kunt u hier wachten.Niet rolstoelvriendelijk, inclusief de veerdienst. 

naar boven