Ook de nieuwsbrief van Stelling van Amsterdam ontvangen? Schrijf je in!

Forteiland IJmuiden

Fort bij IJmuiden beheerst de toegang tot het Noordzeekanaal. Het fort heeft drie verdiepingen en beschikte over een unieke pantserbatterij met vijf zware kanonnen voor de kustverdediging en een pantserkoepel met twee kanonnen voor de verdediging van de sluizen en het Noordzeekanaal. Het geïsoleerde forteiland is lange tijd verboden terrein geweest en er heerst nog altijd een mysterieuze sfeer.

Stichting Forteiland IJmuiden beheert een museum en geeft maandelijks betaalde groepsrondleidingen. De rondleiding op het eiland wordt gegeven in de ochtend en is voor minimaal 25 personen.

Van maart tot en met november worden er iedere eerste zondag van de maand rondleidingen gegeven op het eiland door de ervaren gidsen van de 'Vrienden van het Forteiland'. Een leuke en leerzame ervaring voor jong en oud. Evenementenorganisatie PBN Sport & Adventure organiseert evenementen voor groepen en bedrijven op het forteiland.

In de zomer zijn er speciale doe-dagen voor gezinnen. Kijk voor data op www.avontuurlijkforteiland.nl  

Via de IJmuidense rondvaart zijn er op publieksdagen mogelijkheden om het fort en eiland te bezoeken met een bootexcursie van 2 uur. Vertrek is vanaf de steiger Sluisplein (kop van de haven). Groepen van meer dan 15 personen of op andere tijden zijn op afspraak.

Fort bij IJmuiden werd tussen 1880 en 1887 aangelegd en lag oorspronkelijk op de noordelijke oever van de monding van het Noordzeekanaal. Door de verbreding van het kanaal in de jaren twintig van de vorige eeuw kwam het fort op een eiland te liggen. In 1910 werd de positie van IJmuiden versterkt met twee kustbatterijen en twee landbatterijen. Tijdens de Duitse bezetting werd het forteiland ‘Kernwerk’ binnen de ‘Festung IJmuiden’. De pantserkoepel en de kanonnen werden door de Duitse bezetter verwijderd en omgesmolten, maar de pantsergalerij is blijven bestaan.  

Om op het eiland te komen zijn er verschillende opstapplaatsen mogelijk. Let goed op welke opstapplaats is afgesproken of welke er in het programma staat.

Opstapplaats                   
De kop van de haven, Sluisplein, 1975 AG IJmuiden

Ontvangst bij de loopplank, vervolgens naar de rondvaartboot de Koningin Emma.
Parkeren kan op de kop van de Haven en de Halkade.

Opstapplaats
Vlettensteiger, Seinpostweg, 1976 EM IJmuiden

Dit is de opstapplaats van het personeelsbootje van het eiland en wordt alleen gebruikt voor voorbereidingen en bezoeken van kleine groepjes aan het eiland.Ontvangst op de steiger voor de ingang van bedrijf CEBO (Westerduinweg).Er is slechts beperkte parkeergelegenheid. De opstapplaats is slecht bereikbaar met het openbaar vervoer.

Opstapplaats 
Seaport Marina, Kennemerboulevard 540, 1976 EM IJmuiden

Ontvangst op het plein naast de bushalte, naast de pinautomaat van de Rabobank. Vertrek met de boot vanuit Seaport Marina. Parkeren moet op de strandparkeerplaats zo dicht mogelijk bij de strandopgang.Seaport Marina is met het openbaar vervoer alleen te bereiken met de bus.

www.forteiland.nl

www.forteilandijmuiden.com

www.ijmuidenserondvaart.nl

www.avontuurlijkforteiland.nl
 
Niet erg rolstoelvriendelijk, wel invalidentoilet aanwezig.  

naar boven