Ook de nieuwsbrief van Stelling van Amsterdam ontvangen? Schrijf je in!

Fort bij Krommeniedijk

Na anderhalf jaar restauratie en zeven jaar voorbereiding begint Fort bij Krommeniedijk een tweede leven. Het heeft nu de naam Fort K’ijk bij Krommeniedijk. Er is een fijne woonruimte voor autistische jongvolwassenen en een bezoekerscentrum van de Stelling van Amsterdam gericht op natuur en het strategische landschap van de Stelling. Ook is er een fortwachterswoning ontworpen door Piet Hein Eek. Het bezoekerscentrum is vanaf 11 oktober 2017 tot en met de opening van het fortenseizoen in april 2018 te bezoeken op woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 14.00 uur. Vanaf april 2018 is het bezoekerscentrum langer open.

Toen het fort werd gebouwd was dit vrijwel volledig zelfvoorzienend. Het werd verwarmd met potkachels, waarschijnlijk gestookt met briketten of kolen. Een dik (duin)zandpakket met daaroverheen aarde filterde het regenwater dat werd opgevangen in drie grote bassins onder het fort. Dit was het water dat de manschappen ter beschikking hadden om zich te wassen (daar moeten we ons waarschijnlijk niet al te veel van voorstellen) en om te koken. De latrines loosden op verschillende beerputten. Het fort werd verlicht met stormlampen en kaarsen. Elektriciteit werd veel later en slechts in zeer beperkte mate ingevoerd.

Fort bij Krommediedijk diende ter verdediging van de Lagendijk tussen Uitgeest en Krommenie en van de bevaarbare waterloop Krommenie. In 1896 was het verdedigbaar aardwerk van dit fort gereed en in 1903 het bomvrije gebouw.

Met het openbaar vervoer is het fort slecht bereikbaar. NS-station Krommenie; buurtbus naar Krommeniedijk; uitstappen bij Krommeniedijk halte Woudpolderweg. Deze bus rijdt niet op zondag. Lopend vanaf NS-station Krommenie is het ca. 5 km. Op dit station kunnen fietsen worden gehuurd.

www.fortkijk.nl

naar boven