Ook de nieuwsbrief van Stelling van Amsterdam ontvangen? Schrijf je in!

Fort bij Spijkerboor

Fort bij Spijkerboor is het enige fort van de Stelling waarvan de pantserkoepel kan worden bezichtigd. De twee kanonnen met een kaliber van 10,5 cm hadden een bereik van 10 km. Het twee verdiepingen tellende fort diende enkele korte perioden als strafgevangenis; tijdens de oorlog als huis van bewaring voor militairen, na de oorlog zaten in het fort Nederlanders opgesloten die met de bezetter hadden samengewerkt. Uit die tijd dateren de tralies, net als de wandschilderingen in de poterne. Vanaf 1947 werden dienstweigeraars voor Nederlands-Indië in het fort ondergebracht. Het fort is recentelijk gerestaureerd. Fort bij Spijkerboor werd gebouwd als verdediging van de dijken langs de Beemsterringvaart en het Noord-Hollands Kanaal met de daarlangs lopende wegen. Het verdedigbaar aardwerk was in 1895 gereed. Het bomvrije gebouw werd in 1911 opgeleverd. Het fort was het hoofdsteunpunt voor het noordelijk deel van de Stelling van Amsterdam.

Het fort is doorgaans niet vrij toegankelijk. Als het fort open is, wordt dit bij het begin van de toegangsweg aangegeven. Fort bij Spijkerboor is te bezoeken via een rondleiding bij vooraanmelding. Tijdens de vrije openstelling kunnen jongeren het spel “Spion in de Stelling” spelen. Bij voldoende belangstelling zijn er mini-excursies mogelijk naar het geschut. In de maanden mei tot en met september is het fort iedere woensdag open van 11.00 tot 17.00 uur en diverse zondagen.

Bezoekers kunnen te allen tijde een rondwandeling langs de buitenkant van de fortgracht maken. Het fort is alleen op de begane grond rolstoeltoegankelijk. U kunt parkeren aan de Westdijk en loopt het laatste stukje (ca. 300 meter). Alleen minder validen mogen doorrijden, langs de slagboom naar het toegangshek van het fort en daar parkeren. Fietsers mogen altijd doorrijden, bij het toegangshek kunt u de fiets stallen. www.fortspijkerboor.nl

Sinds 2014 huisvest Fort bij Spijkerboor de Nationale Bierbank. Zes keer per jaar zijn er bierproeverijen. Ook is het mogelijk om een bierbon te kopen tot het de ideale smaak heeft bereikt. Zie www.nationalebierbank.nl.


Rolstoelvriendelijk: Ja. 

naar boven