Ook de nieuwsbrief van Stelling van Amsterdam ontvangen? Schrijf je in!

Fort bij Edam

Het fort ligt ongeveer een kilometer oostelijk van het centrum van het oude stadje Edam aan de Markermeerkust dichtbij de Edamse buitenhaven en camping Strandbad.

Fort bij Edam werd tussen 1907 en 1914 voltooid ter verdediging van de Zuiderzeedijk, zowel ten noorden als ten zuiden van Edam. Het beschermde de direct achter het fort gelegen zeesluis, die een belangrijk inlaatpunt was voor inundatiewater. In de keuken zijn de grote kookketels en boiler nog aanwezig. 

Van april t/m oktober is het fort iedere eerste en tweede zondag van de maand geopend, en het hele jaar door ook op woensdagen. De gids vertelt over de geschiedenis van het fort en de Stelling en laat de ingerichte lokalen zien. Bezoekers kunnen ook zelfstandig het fort bekijken met behulp van een korte beschrijving.

Als u met de boot komt, meert u af in de buitenhaven van Edam. Als u in de nieuwe jachthaven ligt moet u wel eerst even de Zeesluis over lopen om op het Oorgat te komen.

Parkeren op het fortterrein is gratis voor personenauto’s. Auto's met aanhanger, campers en bussen kunnen gratis geparkeerd worden op het parkeerterrein aan de buitenhaven van Edam.Gedeeltelijk rolstoelvriendelijk, geen invalidentoilet aanwezig.  


naar boven