Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Blogs en Vlogs

Verschillende bloggers, vloggers en fotografen delen hun mooiste ervaringen en geven je er-op-uit tips voor jong en oud. De leukste foto’s, vlogs of blogs over de Stelling van Amsterdam hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet.

Op welke manier je ook er op uit gaat in de Stelling van Amsterdam, het UNESCO Werelderfgoed staat garant voor bijzondere ervaringen en ontdekkingen.

Terug naar Ontdek
Blog

Maak jij zelf ook foto’s, vlogs of blogs over de Stelling van Amsterdam? Laat het ons weten en deel je foto, video of social media kanaal met ons! Stuur een berichtje met je gegevens naar info@stellingvanamsterdam.nl

Kim op Reis

Veel tips en highlights in de Stelling van Amsterdam! Kim op reis is de reisblog van Kim Sterenborg. Ze bezoek het liefst alle highlights van een bestemming en vul die graag aan met unieke ervaringen. Lees haar blog over:

25 jaar Werelderfgoed

De Stelling van Amsterdam is dit jaar 25 jaar Werelderfgoed! Gedeputeerde Zita Pels vertelt je in deze video meer over dit bijzondere verdedigingswerk tijdens een bezoek aan Fort van Hoofddorp. Bekijk de video: Stelling van Amsterdam 25 jaar

Transavia Dichtbij | Groeten vanuit Hoofddorp!

Oscar werkt als purser bij Transavia: "Eén van mijn favorieten plekken bevindt zich in mijn woonplaats en ik fiets er regelmatig naartoe. Langs een route van ongeveer 135 km zijn wel 45 van dit soort plekken te vinden! Samen vormen ze een UNESCO werelderfgoed monument. Weet jij over welk monument ik het heb? Ik wil ze graag allemaal gaan bezoeken!" Lees zijn verhaal voor Transvia Dichtbij: Groeten vanuit Hoofddorp!

JTravelBlog

JTravelBlog is een persoonlijke reiswebsite met reisverslagen, informatie over bezochte landen en plaatsen en veel foto's. Jaquelien is het gezicht achter de website. Helaas zit het reizen er door omstandigheden even niet in, dus hierdoor is er gelegenheid mooie plekken waaronder de Stelling van Amsterdam te ontdekken. Lees haar blogs over de Stelling:

Ron Sijmonsma

De website Ron Sijmonsma staat vol met verslagen en foto's van de door Ron gemaakte wandelingen. Bekijk de verslagen met foto's: LAW en Streekpaden Stelling van Amsterdam

Bijzonder Plekje

Wil jij een écht bijzonder plekje bezoeken, waar niet iedereen komt en wat je je leven lang onthoudt? Een plekje met persoonlijke aandacht, fijn om te zijn, waar je direct naar toe wilt? Laat je inspireren door de plekjes die ik al voor je heb gevonden. Zo hou je tijd over om te genieten van het leven. Hier wil je zijn! Bekijk de tips in de Stelling van Amsterdan:

Weide vogels bij Fort K'IJK

Op het hoogtepunt van de voorjaarstrek, zijn normaliter de Vogelkijkdagen op Fort bij Krommeniedijk. Helaas kunnen die dit jaar niet plaats vinden, maar Landschap Noord-Holland zorgt voor een alternatief. In dit filmpje vertellen boswachters meer over de inundatie (het onder water zetten van weilanden) bij Fort bij Krommeniedijk. Verder kunnen bezoekers genieten van een nieuwe Vogelkijk fietsroute vanaf Fort K’IJK om zelf vogels te spotten. Bekijk het filmpje: Wat hebben een fort, inundatie en weidevogels met elkaar te maken?

Boswachters blog van Staatsbosbeheer

Dit is het weblog van de boswachters van Staatsbosbeheer in Noord-Holland. Via dit weblog houden ze je op de hoogte van ons dagelijks werk en het laatste natuurnieuws uit de Noord-Hollandse natuurgebieden waaronder de Stelling van Amsterdam. Bekijk het Boswachtersblog: De Stelling van Amsterdam

Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam

Vrijetijds-historicus René Ros voert sinds 1998 archief- en veldonderzoek uit naar het militair erfgoed in de regio Amsterdam. Al zijn historische informatie met alle historie, verhalen en biografieën staan verzameld op de website van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam.

Rondomkijken

Op deze website kijk je door middel van panoramaopnamen een virtueel bezoek brengen aan forten van de Stelling van Amsterdam. Je kunt zien hoe deze forten in het landschap liggen en wat hun functie was. Bij meerdere forten is het mogelijk binnen een kijkje te nemen. Bekijk de bijzondere wereld van de Stelling van Amsterdamop Rondomkijken.nl

Oneindig Noord Holland

Blader door de grote collectie historische verhalen, nieuws, activiteiten & video's en ontdek het cultureel erfgoed van Noord-Holland. Bekijk de site: Oneindig Noord Holland | Stelling van Amsterdam

Op pad weblog van Klaske de Jong

Klaske neemt je mee op pad met een etappe van het Noord-Hollandpad. Lees haar verslag: Noord-Hollandpad: Krommenie- Halfweg

Martin van Lokven Fotografie

Martin van Lokven is al ruim 25 jaar professioneel fotograaf, gespecialiseerd in landschap, natuur, wildlife en toerisme. In zijn portfolio staat onder andere de reportage "Defence Line of Amsterdam"

Vlog verduurzaming Fort Kudelstaart

Het unieke Fort bij Kudelstaart zal worden opgeknapt tot grensverleggend en toegankelijk nautisch centrum. Bekijk de vlog van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed over de verduurzaming: Erfgoed: een vak apart! Vlog Guido Bogers over verduurzaming Fort Kudelstaart

Forteiland Pampus. Zien verduurzamen Doet verduurzamen

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maakte in de serie 'Zien verduurzamen Doet verduurzamen' een portret over Forteiland Pampus, boegbeeld van Stelling van Amsterdam. In deze video zie je waar je tegenaan loopt als je een van oorsprong zelfvoorzienend eiland wilt aanpassen aan de 21e eeuw. Bekijk het portret: Zien verduurzamen Doet verduurzamen

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten beheert verschillende forten van de Stelling van Amsterdam. Lees meer over de natuur op en rond deze forten: Welkom in Stelling van Amsterdam

Wanda Wandelt

Op dit persoonlijke wandelblog neemt Wanda je mee op mijn wandelavonturen. Ik wil je inspireren, enthousiasmeren en informeren over de leukste wandelroutes, mooiste wandelbestemmingen en handigste wandeluitrusting. Lees haar verslag: Op pad over het vernieuwde Waterliniepad. In dit Lange-Afstand-Wandelpad zijn twee bestaande paden, het ‘oude’ Waterliniepad en Streekpad Stelling van Amsterdam samengevoegd tot één lange route van 350 kilometer.

LocalTraveler

LocalTraveler is opgericht op het moment dat reizen naar het buitenland nagenoeg onmogelijk. Maar gelukkig trips in Nederland zijn nog zeker mogelijk! Ontsnap de druktes, ontdek nieuwe plekken en verbaas je op de mooie plekken die wij eigenlijk hebben. De Stelling van Amsterdan mag natuurlijk niet ontbreken in het artikel: Bezoek de Unesco World Heritage sites in Nederland!

Staatbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert verschillende monumenten waaronder forten, kazematten, sluizen en andere restanten van oude linies, die herinneren aan tijden van oorlog. De natuurlijke opbouw van het Nederlandse landschap was de basis voor het militaire en waterstaatkundige verdedigingssysteem van deze linies. Lees meer over Staatbosbeheer en forten in de Stelling van Amsterdam.

Follow my footprints

Reisblogger Denise Miltenburg is single mama en eigenaar van reisblog Follow my footprints. Al meer dan 15 jaar publiceert zij reisverhalen en foto's van de mooiste plekken in de meer dan 50 landen èn meer dan 55 eilanden die zij bezocht heeft. Lees haar blog over Vestingsteden in Nederland: de leukste en mooiste vestingstadjes van Nederland met onder andere Fort Uitermeer, Fort bij Abcoude en Fort bij Nigtevecht.

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
3 + 3 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.