Duik de geschiedenis in

UNESCO Bezoekerscentra

In de UNESCO bezoekerscentra wordt verteld hoe de Nederlanders het water naar hun hand zetten en gebruikten als wapen. Zo werd het bestuurlijke hart van het land beschermd tegen de vijand uit het oosten. Ook kom je hier te weten waarom op sommige plekken in het landschap forten, loopgraven, kazematten en batterijen werden gebouwd. Tenslotte leer je waarom het landschap van de Hollandse Waterlinies een bijzonder verhaal bevat: een verhaal dat je pas kun lezen als je het weet. De leegte van het landschap is namelijk alles behalve toevallig ... 

Fort K'ijk (Fort bij Krommeniedijk)

In het Belevingscentrum Fort K'ijk komen natuur en het strategische landschap in de Stelling van Amsterdam tot leven. Beleef hier hoe de Stelling eerst de mens en later het landschap beschermde. De stemmen van de boswachter en de fortwachter nemen je via de audiotour mee op reis. Verbeelding, projecties, licht en donker laten de unieke architectuur van het fort tot zijn recht komen. 

Kom naar fort K'ijk
Een bezoeker bekijkt een weergave van de Stelling van Amsterdam en luistert naar een verhaal.

Forteiland Pampus

Als boegbeeld van de Stelling van Amsterdam vertelt Pampus je op grandioze wijze het verhaal van het UNESCO werelderfgoed. Met een route door het fort ontrafel je in verschillende ruimtes een geheim: een ring van forten, dijken en sluizen die in het landschap waren ingebed. Verscholen genoeg om niet direct op te vallen, maar klaar om de nooit gearriveerde tegenstander tegen te houden. Hoogtepunt is een ballonvaart die je als bezoeker al vliegend over de Stelling van Amsterdam maakt. 

Vaar mee naar Pampus
Kinderen zitten boven op een metalen koepel op een fort.

Fort C (Muizenfort)

In Fort C (het Muizenfort) is een bezoekerscentrum met een permanente expositie over de ontwikkeling van Muiden door de eeuwen heen. Hier wordt duidelijk welke rol de Vesting Muiden speelde in de Hollandse Waterlinies. Ook wordt een film vertoond die het ontstaan en de geschiedenis van Muiden in vogelvlucht laat zien. Voor kinderen is er een ontdekmeubel waarmee zij op interactieve wijze meer te weten kunnen komen over de Vesting Muiden. 

Bezoek het Muizenfort
Een man en twee vrouwen staan en zitten in een bakstenen ruimte. Een vrouw en de man kijken naar een scherm waarop een animatie met oude prenten wordt afgespeeld. De tweede vrouw bestudeert folders in een meubel.

De Gele Loods

De Gele Loods is het startpunt voor je bezoek aan de Vesting Naarden, één van de best bewaarde vestingsteden van Nederland. In het bezoekerscentrum kun je de tentoonstelling 'Naarden en de Waterlinies' bezoeken en een film over de Nieuwe Hollandse Waterlinie bekijken. Zo komen de geschiedenis van de stad en de rol van deze plek in het UNESCO werelderfgoed tot leven.

Meer informatie over de Gele Loods
Een geel, houten gebouw met groene gesloten deuren in een ouderwetse stijl.

Fort de Gagel

Bij Fort de Gagel aan de rand van Utrecht kun je niet alleen heerlijk eten en drinken, het is ook een UNESCO werelderfgoedpunt! In het fort kun je met behulp van een 3D-bril verschillende panelen bekijken die de waterlinies voor je tot leven laten komen. Aan de hand hiervan wordt het werelderfgoedverhaal verteld. Daarna kun je lekker naar buiten om de waterlinies te beleven: bij het fort vind je Noorderpark Ruigenhoek, waarin verschillende groepsschuilplaatsen en een fort te vinden zijn. Eén groepsschuilplaats vlakbij het fort heeft een unieke beschildering.

Ga naar Fort de Gagel
Een bakstenen fort in herfsttinten met gevallen bladeren. Op de voorgrond een smeedijzeren hek met daarin de witte letters: Fort de Gagel. Een betonnen groepsschuilplaats die zo beschilderd is dat het lijkt alsof er een groep soldaten in zit. De rest van de groepsschuilplaats is beschilderd met camouflagetinten als donkergroen, bruin en beige.

Het Waterliniemuseum (Fort bij Vechten)

De grote publiekstrekker van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is het Waterliniemuseum op Fort Vechten. Voor jong en oud is dit museum een educatieve belevenis. Je kunt met een virtual reality-bril een parachutesprong over de Nieuwe Hollandse Waterlinie maken. Buiten ligt een 50 meter lange maquette van de waterlinie. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding. Voor kinderen is het fort een speelparadijs met spannende ontdekkingstochten. Je vindt er ook gezellige terrassen en een museumcafé.

Ervaar het Waterliniemuseum
Twee kinderen zitten in een speciale experience met een schommel en een VR-bril in het Waterliniemuseum.

Fort Pannerden

Het imposante Fort Pannerden ligt niet ver van de Duitse grens op de splitsing van de Rijn, de Waal en het Pannerdensch kanaal. Een zeer strategische plek die het fort tot de 'kraan' van de Nieuwe Hollandse Waterlinie maakte. Bovenop het fort heb je een spectaculair uitzicht over de wijde omgeving. In het fort vind je leuke recreatieve en culturele activiteiten, zoals een spannende puzzelexpeditie en een escaperoom waarin je de elementen trotseert. Er is ook een soldatenmuseum, een winkel en een restaurant met een fijn terras.

Verken Fort Pannerden
Een groot fort in de splitsing van twee rivieren, overgroeid met gras.