Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Stellingkoerier - Festival Op de Bres 2013

Nieuws over festival Op de Bres in het pinksterweekend (18, 19 en 20 mei). Vijf forten op het noordwestelijk front; Fort bij Veldhuis, Fort bij Krommeniedijk, Fort aan den Ham, Fort aan de St. Aagtendijk en Fort bij Zuidwijkermeer zijn het podium voor een cultureel festival. En verder natuurlijk tips voor activiteiten op andere forten.
W8cht van de Waterlanders
Voorstelling W8cht  
Het theaterstuk W8cht van de Waterlanders is een unieke en bijzondere ervaring. Een prikkeling voor de zintuigen, van fluweelzacht tot kokend hard. W8cht neemt u mee op een reis. Ervaar de contrasten tussen snelheid en rust, hectiek en stilte. De voorstelling is een concert en theaterstuk ineen, met het fort als avontuurlijk decor. Fort aan den Ham als klankkast.
Danstheater AYA
Danstheater AYA neemt u met Trip into Darkness mee op een intieme ontdekkingstocht waarbij al uw zintuigen worden geprikkeld. Een voor een voert een danser u mee voor een tocht door de donkere gangen van Fort bij Veldhuis. Geef u over aan de danser. De voorstelling eindigt met een privévoorstelling over vliegen, oorlog en bevrijding.  
  AYA Danstheater
Voor de kids
Tekenactiviteit  
Voor de kinderen is er ook veel te doen. Zo is er het Klieder Kladder Café in Fort aan de st. Aagtendijk waar swingend op muziek een eigen kunstwerk gemaakt kan worden. Avontuurlijk ingestelde kinderen bouwen forten met hout, blaadjes en takjes op Fort aan den Ham. Of vouw en beteken een groot papieren vliegtuig voor de papieren aanval in Fort bij Veldhuis.
Workshop Verse Film
Fort Zuidwijkermeer dient als archief van de acetaatfilms van EYE, filmmuseum in Amsterdam, en is tijdens Op de Bres een echte filmstudio.Een ‘verse film is een project waarbij in een dag een korte film gemaakt wordt. Na een korte instructie kan iedereen (8+) een eigen ‘verse’ 1 minuutfilm maken geinspireerd door het fort en haar omgeving. Nog dezelfde dag is de film te zien in de MINIBIOS op locatie. Daarna volgt de première op internet.
  Filmband
Fietsen langs de forten
Fietsen langs de forten  
Het gebied rondom het festival is uitermate geschikt om te fietsen. Weg van de drukte en terug naar de stilte en de natuur in. Voor € 6,- kunt u uw eigen fiets meenemen in de trein. Of u kunt een OV-fiets huren op de stations van Beverwijk, Uitgeest, Heemskerk of Krommenie-Assendelft. (Let op: OV-fietsabonnement nodig). Het festival is moeilijk te bereiken met de auto. 
Entree prijzen
Toegang tot het festival is mogelijk met het festivalpasse-partout (volwassenen of gezins) of losse kaartjes. Deze zijn te koop bij de ingang van de forten. Het passe-partout is het gehele festival geldig. De locaties zijn met het passe-partout eenmaal te bezoeken en worden afgestempeld. Let op: pinnen is niet mogelijk!
  Kaartverkoop
QR-fietsroute langs Stelling
Fietsroute langs het Noordwestfront  
Scan de code, lees de verhalen! Tijdens de opening van het Festival Op de Bres lanceert gedeputeerde Joke Geldhof de QR-fietsroute van de Stelling van Amsterdam. Ontdek de QR-route in het festivalgebied, het zogenaamde ‘Noordwestfront’ die loopt van Fort bij Marken tot en met de Damsluis in de Wijkertocht (41,4 km).
Programma-overzicht
In deze nieuwsbrief staat een korte beschrijving van enkele van de activiteiten van het festival. Er is veel meer te doen en te beleven tijdens het pinksterweekend. Kijk op www.stellingvanamsterdam.nl of ga direct naar het programma-overzicht.
Oproep: Legende van Knikkebeen
De komende 4 weken wordt hard gewerkt aan de locatievoorstelling op het prachtige Fort bij Krommeniedijk. Zoveel mogelijk mensen uit de omgeving kunnen meespelen, zingen of een handje helpen. Samen brengen zij de liefdesgeschiedenis van een soldaat en een dorpsmeisje tot leven. Ervaring en leeftijd spelen geen rol, enthousiasme staat voorop!
Meer activiteiten op Stelling van Amsterdam
stellingname_kunstfort
Kunstfort bij Vijfhuizen
Wie van kunst houdt, kan bij het Kunstfort zijn of haar hart ophalen. De tentoonstelling Stellingname laat zien wat de invloed is van de zee, het water en het land op onze leefomgeving. 
 
 
Spijkerboor Aerophoto
Werelderfgoedweekend
Op 15 juni komt Ali B naar Fort bij Spijkerboor! Het werelderfgoedweekend staat dit jaar in het teken van muziek. De hele dag zijn er activiteiten rond 'rap en werelderfgoed', met work-shops voor iedereen (8+).
 
 
© Frank van Drie
Romeinen nemen Fort bij Edam over
Altijd al willen weten hoe het leven eruit zag in en om een 'Romeins fort'? Kom het weekend van 25 en 26 mei naar Fort bij Edam, waar u kunt ervaren hoe de Romeinen vroeger leefden.
 

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
4 + 2 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.