Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Stellingkoerier – juni 2015

Genoeg te doen op de vooravond van de zomer! Ontdek Hollands’ Werelderfgoed door het oog van de lens op het Werelderfgoedweekend 13 en 14 juni. Breng een bezoek aan de kunsttentoonstelling Gimme Shelter in Kunstfort bij Vijfhuizen. Download de app van de StellingTour voor de mooiste route langs de Stelling, met dit "museum" in je broekzak. Kinderen hoeven zich niet te vervelen met het nieuwe bordspel ‘Soldaat op de Stelling’. Lees verder voor meer informatie!

Werelderfgoedweekend door het oog van de lens
Spijkerboor instameet  

In het weekend van 13 en 14 juni 2015 openen de Werelderfgoederen in Nederland hun deuren voor publiek. Dit jaar staat het weekend in het thema van fotografie: ‘Door de lens’.
Bent u bekend met de ‘gouden driehoek’? Zondag 14 juni kunt u deelnemen aan de Instameet Gouden Driehoek: een ontmoeting van fotografen langs drie werelderfgoederen (Stelling van Amsterdam, Droogmakerij de Beemster en de Grachtengordel) van Amsterdam. Klik hier om u in te schrijven.
Breng een bezoek aan Fort aan den Ham in Uitgeest voor de gratis fotografietentoonstelling Spuwen, Schuilen, Spuien van Nicole Segers en Luuk Kramer op het buitenterrein rondom het fort.
Het Hembrugmuseum op het Hembrugterrein in Zaandam toont bijzondere foto’s van vakfotograaf Gé Dubbelman te zien in het Carbidgebouw. U kunt zich ook aanmelden voor foto-expedities van Gé Dubbelman zelf.
Ook Fort aan de St. Aagtendijk in Beverwijk staat dit weekend geheel in het teken van fotografie. Beide dagen zijn er rondleidingen inclusief fotomomenten en kunt u exposities bekijken van diverse fotografen. Meld u ook aan voor diverse workshops en de fotowedstrijd op zaterdag ‘shoot en run’.
U krijgt het nog druk: Bureau Werelderfgoed Amsterdam en het Werelderfgoed Podium organiseren zondag 14 juni een bustour langs de Gouden Driehoek. Stap in en kijk uw ogen uit. Tijdens de bustour bezoekt u alle drie locaties én ontdekt u de onderlinge samenhang tussen deze bijzondere gebieden.
Klik hier voor meer informatie en overige activiteiten.

Kunsttentoonstelling Gimme Shelter

Welke gevaren liggen er op mijn pad? Hoe kan ik mijn tegenstander misleiden? Hoe denkt mijn vijand – en wie is die vijand eigenlijk? Deze vragen zijn het uitgangspunt van de internationale kunstmanifestatie 'Gimme Shelter - forten en ficties in Laagland'. Drie schitterende forten, waaronder Fort bij Vijfhuizen, vormen het decor van Gimme Shelter: strijd en verdediging op militaire ficties. Van 30 juni tot en met 20 september kunt u de kunsttentoonstelling Gimme Shelter bezichtigen in Kunstfort bij Vijfhuizen. Het verbeelden en naspelen van oorlogssituaties staan centraal: Oorlog als spel weerspiegeld in games en films, de naïviteit dat oorlog door sommigen ook echt wordt gezien als spel en de innovatieve kant van oorlogsvoering. ‘Gimme Shelter’ laat werk zien van bijna 50 kunstenaars.

  Matjaž Štuk & Alena Hudcovičová
Tip voor kinderen!
soldaat op de stelling  

Voor kinderen zijn forten avontuurlijk en spannend. Ga naar onze website en download het nieuwe bordspel ‘Soldaat op de Stelling’ en ontdek de Stelling op een speelse manier. Het spel ‘Soldaat op de Stelling’ is gebaseerd op ganzenbord en bestaat uit allerlei opdrachten. "Oh nee! Je hebt per ongeluk een van de sluizen open gezet, het hele land loopt onder water! Je moet op het fort blijven tot er een andere soldaat langs komt."

Museum in je broekzak

Sinds kort is de StellingTour beschikbaar. De StellingTour is met 'een knipoog' het museum in uw broekzak. Via een smartphone applicatie worden bunkers, bouwwerken, dammen, sluizen en verborgen objecten toegelicht via verhalen, historische foto's, animaties en films. De StellingTour is 135 kilometer lang en daarom is deze in 6 zones opgedeeld. Elke zone is in één dagdeel prima te bezoeken. Meer weten: www.stellingtour.nl.

De routes zijn te downloaden en dus offline te gebruiken. Download de StellingTour app (iPhone) of izi.Travel app (iPhone/Android/Windows) en zoek op StellingTour.

  StellingTour
Rondje Stelling
Rondje Stelling  

Op zaterdag 29 augustus wordt de populaire fietstocht Het Rondje Stelling wederom uitgebreid met nieuwe routes. Speciaal voor gezinnen en jeugd heeft de UWTC een extra korte afstand van 25 km over de Stelling van Amsterdam uitgezet. Van 1 mei tot 23 augustus kunnen deelnemers online inschrijven voor de overige afstanden van 45, 85 en 170 km op www.rondjestelling.nl. De toertocht met start en finish in Uithoorn trekt jaarlijks meer deelnemers vanwege de mooie routes en de verzorging op de forten. Meer informatie vind je hier

Bustour een gouden driehoek

In en rond Amsterdam liggen drie UNESCO Werelderfgoederen; Grachtengordel Amsterdam, Droogmakerij de Beemster en de Stelling van Amsterdam. Zo op het oog lijken ze heel verschillend van elkaar. Toch hebben zij veel met elkaar gemeen. Tijdens de bustour Een Gouden Driehoek bezoekt u alle drie locaties én ontdekt u de onderlinge samenhang tussen deze bijzondere gebieden. Het agenda item met alle praktische informatie vind u hier

  Gouden Driehoek horizontale foto
Stelling van Amsterdam op Twitter en Facebook
Logo Stelling van Amsterdam  

Op elk moment op de hoogte blijven van nieuws over de forten van de Stelling van Amsterdam? Word dan fan van de Stelling Facebook of volg ons op Twitter.

Fotoverantwoording:

Werelderfgoedweekend: Monique Anröchte

Tip voor kinderen & Rondje Stelling: Kenneth Stamp 

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
5 + 2 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.