Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Stellingkoerier juni 2014

De digitale Stellingkoerier verschijnt vier keer per jaar en houdt u op de hoogte van actualiteiten, bijzondere evenementen en activiteiten op de forten van de Stelling van Amsterdam. In deze editie meer over het Werelderfgoedweekend, de Beemster Fortfair en de langste dag op Fort bij Krommeniedijk.
Werelderfgoedweekend - 14 en 15 juni
Beeld Werelderfgoedweekend 2014  
Het jaarlijkse Werelderfgoedweekend staat in het teken van Reizen. Op alle Werelderfgoedlocaties, waaronder de Stelling van Amsterdam, zijn speciale activiteiten. Op 15 juni is er een speciaal kinderprogramma op Forteiland Pampus. Kinderboekenschrijver Arend van Dam en illustrator Alex de Wolf nemen kinderen mee ‘Op reis door Nederland in 50 voorleesverhalen’. Het duo leest voor uit het boek, signeren, schilderen en tekenen. En natuurlijk praten zij met de kinderen over het unieke Werelderfgoed! Ook besteedt Pampus op 15 juni extra aandacht aan Vaderdag.

Op 14 en 15 juni is het Kunstfort bij Vijfhuizen en de tentoonstelling Blow Up! met opblaasbare kunst gratis te bezoeken. Bezoekers kunnen op 14 juni een ‘inflatable’ kunstwerk maken onder begeleiding van kunstenaar Robert Roelink. Fort Resort Beemster heeft een ‘Reis door het verre oosten arrangement’ samengesteld met korting.

Meer informatie over activiteiten op de andere Werelderfgoederen is te vinden op www.werelderfgoed.nl.
Beemster Fortfair - 15 juni
Beemster FortFair  
Geniet op 15 juni van het goede leven op Fort benoorden Purmerend. Hier vindt de Beemster Fortfair plaats; een markt op en rond het fort met kraampjes op culinair gebied, wijn, tuin- en buitenleven en kunst. Fort benoorden Purmerend ligt prachtig gelegen in het polderlandschap van de Beemster. In het fort is Wijnimport Bart gevestigd. Tuinontwerpbureau Buitenzorg heeft een B&B en een tuinterras waar gasten in het weekend wat kunnen drinken.
Fort bij Krommeniedijk viert langste dag - 21 juni
Fort Krommeniedijk langste dag  
U bent van harte welkom op zaterdag 21 juni van 17-23 uur op Fort bij Krommeniedijk voor de viering van de langste dag. Het programma bestaat uit een mini-verhalenfestival, wandelen langs de oevers van de Cromme IJ en een lezing & excursie over uilen en roofvogels. Ook kunnen bezoekers de lezing ‘Vleermuizen herkennen’ bijwonen. Daarna gaat u op stap met een echte ‘batdetector’.
Toeren langs de Stelling - 30 augustus
Wielrenners Fort bij Veldhuis door Kenneth Stamp  
Het Rondje Stelling, de vrije fietstoertocht door redelijk ongerept natuurgebied rond de stad Amsterdam, krijgt op zaterdag 30 augustus 2014 een vervolg. Naast de route van 170 km (langs alle forten) en 85 km (langs twaalf forten) is er nu ook een route van 45 km. Deze route loopt langs vijf forten ten zuidoosten van de Stelling van Amsterdam. Deze afstand is geschikt voor recreatieve fietsers en e-bikers en start in Uithoorn. Meer informatie: www.rondjestelling.nl. Hier kunt u zich ook inschrijven.

Foto: Kenneth Stamp
Werkbezoek van Minister OCW Bussemaker aan Stelling van Amsterdam
Minister OCW Bussemaker en gedeputeerde Joke Geldhof  
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker bracht op 2 juni een werkbezoek aan de Stelling van Amsterdam. Samen met gedeputeerde Joke Geldhof heeft zij de opening verricht van de gerestaureerde stenen beer en het herstelde binnenwater van Fort H in Muiden waar nieuwe ligplaatsen zijn gecreëerd.
Pannenkoeken eten op Fort aan de Drecht
Fort a d Drecht  
Sinds 15 mei jl. heeft Fort aan de Drecht een nieuwe culinaire aanwinst. De familie Tieken vestigde hier een pannenkoekenrestaurant. De nadruk ligt op een persoonlijke en gastvrije service, lekker eten, een ongedwongen en kindvriendelijke sfeer. Het restaurant ligt in een bijzonder natuurgebied, met verschillende recreatieve routes, waaronder het wandelpad Fortenpad (8 km). Dit biedt de recreant de mogelijkheid de wandeltocht smakelijk af te sluiten.

Het Pannenkoekenfort is geopend van woensdag t/m vrijdag van 12-20 uur en zaterdag en zondag van 11-20 uur. Meer informatie is te vinden op www.hetpannenkoekenfort.nl
Nieuwe verhalen in het Geheugen van de Stelling
Fort Uitermeer  
Er zitten mooie verhalen verscholen achter de stevige fortmuren. Studenten Journalistiek ontdekten de verhalen van de Stelling van Amsterdam en namen interviews af bij mensen met een bijzondere relatie met de Stelling. Nieuw in het Geheugen is het interview met Holger Nickisch, directeur van het Kunstfort bij Vijfhuizen en de film met initiatiefnemers van Uiteraard Uitermeer. Heeft u zelf een mooi verhaal? U bent van harte welkom dit te delen via Het Geheugen van de Stelling.
Magazine Fort!
Logo Liniebreed Ondernemen  
Nog meer inspiratie opdoen voor een bezoek aan de forten? Bekijk dan hier de eerste editie naar het jaarmagazine FORT!. Het blad kijkt op een frisse manier naar het gevarieerde aanbod van activiteiten op waterlinies en hun forten in Nederland. Met Fort! wil uitgever Stichting Liniebreed Ondernemen zoveel mogelijk mensen enthousiast maken om forten te bezoeken en door de waterliniegebieden fietsen, wandelen of varen.
Al Facebook-fan of volger op Twitter?
Facebook & Twitter  
Regelmatig zijn er leuke acties voor vrijkaarten voor forten of publicaties te vinden via de sociale media van de Stelling. Natuurlijk zijn hier ook de laatste nieuwtjes te vinden en worden er regelmatig mooie foto’s geplaatst. Zie www.facebook.com/stellingvanamsterdam en @Stellingvanams 

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
6 - 1 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.