Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Stellingkoerier - De zomer voorbij? Echt niet!

De scholen zijn weer begonnen, de vakanties ten einde maar de zomer is nog niet voorbij! Eind augustus en september zijn er nog tal van activiteiten op de forten. Gelukkig maar want de zomer kan wat ons betreft niet lang genoeg duren!

Films, theater, muziek en meer op het Fortenfestival
Fortenfestival  

In september vieren wij het Fortenfestival (voorheen bekend als Stellingmaand)! Van vrijdag 4 september tot en met zondag 13 september organiseren tal van forten activiteiten. Zo kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de theatervoorstellingen op het Muiderslot of Fort Diemerdam, films kijken onder de sterren in de buitenbioscopen van Kunstfort bij Vijfhuizen en Fort Markenbinnen, muziek luisteren en muziek spelen in Muziekfort Beverwijk, struinen over de markt, leuke kinderactiviteiten en meer op Fort bij Penningsveer, militair weekend op Forteiland Pampus en bijzondere expedities en exposities op andere forten. Kortom een gevarieerd aanbod voor jong en oud. Klik hier voor de agenda.

Komend weekend: Het Stoomt op Uitmarkt Amsterdam
Uitmarkt 2013  

De Provincie Noord-Holland pakt uit met een Erfgoedpaviljoen op de Uitmarkt. Bezoek de buitenexpositie die voert langs de hoogtepunten van de industriële revolutie langs het Noordzeekanaal, de Zaanstreek en Amsterdam. Laat een stoombootje varen, proef chocolade, leer over de werking van de stoommachine in het Stoomlab, bekijk historische films en geniet van muziek- en theatertalent op het podium voor het paviljoen. Het Erfgoedpaviljoen van de provincie Noord-Holland staat tijdens de Uitmarkt op zaterdag 29 augustus en zondag 30 augustus op het Museumplein. Kom langs bij de stand van de Stelling van Amsterdam! Een foto-expositie laat de veelzijdigheid van de forten van de Stelling van Amsterdam zien. Veel forten hebben tegenwoordig een nieuwe bestemming. Zo is er bijvoorbeeld een wellness en hotel in Fort Resort Beemster en restaurant Het Pannenkoekenfort in Uithoorn. Fortondernemers zijn aanwezig om over hun fort en de Stelling te vertellen en er is een wijnproeverij op zondag.

Komend weekend: Rondje Stelling
© Evert Barendrecht  

Op zaterdag 29 augustus stapt sportief Nederland weer op de fiets voor de populaire fietstocht Het Rondje Stelling. Het Rondje Stelling is een fietstoertocht langs de forten van de Stelling van Amsterdam in verschillende afstanden: van 170 km (de volledige Stelling) tot 25 km. En hoe kan dat beter dan op de fiets. De inschrijving is helaas al gesloten, maar belangstellenden die alsnog willen deelnemen zijn van harte welkom en kunnen zich alsnog handmatig inschrijven bij de start. U krijgt daar een deelnemersbewijs. Start op Fort aan de Drecht tussen 8.00 en 11.00 uur. Tevens het fort waar alle afstanden finishen. 

WIST U DAT….er een interactieve Werelderfgoedkaart is?
UNESCO World Heritage  

De Stelling van Amsterdam is op dit moment één van de 1031 Werelderfgoederen. Sinds 1972 bestaat er Het Werelderfgoedverdrag. Dit verdrag is bedoeld om cultureel en natuurlijk erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Benieuwd naar welke werelderfgoederen er nog meer zijn? Klik hier.

Breng een bezoek met school aan de Stelling
festival op de bres © Patricia  

De Stelling van Amsterdam is een heel mooi, bijzonder en mysterieus stukje geschiedenis van Nederland. Daarom is het ook prachtig om de verhalen van de forten, en de forten zelf te verkennen met kinderen, zodat zij echt geschiedenis kunnen beleven. Dit kan op school, maar ook op de forten zelf. Lees hoe u zich kunt voorbereiden of vraag de forten naar de mogelijkheden, o.a. Forteiland Pampus, Kunstfort bij Vijfhuizen, het Rijksmuseum Muiderslot, Forteiland IJmuiden en Fort Abcoude.

Uitgelicht
Fort aan de St. Aagtendijk
Fortenfestival op Fort aan de St. Aagtendijk

Bezoek het Muziekfort tijdens het Fortenfestival op zaterdag 5 en zondag 6 september met hoe kan het ook anders: een programma gevuld met muziek! Een reis door de muziektijd, van klassiek tot rock en alles wat daar tussen zit.

 
 
Fort bij Penningsveer
Genieten in en om Fort bij Penningsveer

In het weekend van 12 en 13 september opent Fort bij Penningsveer zijn deuren voor het Fortenfestival. Haak aan bij de rondleidingen en laat u verrassen door de fototentoonstelling, wijnproeverijen én wijnpresentaties de hele dag door. Neem uw kinderen mee! Zij kunnen lekker kliederen met verf, zich laten schminken en op zondag meedoen aan de verrassingsactiviteit. Eindig de zondag met swingende muziek van het Jazztrio.

 
 
Grachtenfestival
Grachtenfestival op de Stelling

Grachtenfestival Amsterdam (14-23 augustus) waaierde uit over de regio. Bezoekers konden tijdens het evenement concerten bezoeken op de Stelling van Amsterdam: Fort Diemerdam, het Vuurtoreneiland, het Hembrugterrein en Forteiland Pampus! Het was een groot succes!

 

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
18 + 3 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.