Heerlijk dat gevoel van de lente. De eerste zonnestralen, vogels die fluiten en de kleurige bloemenvelden die Noord-Holland tot Noord-Holland maakt. Langzaam ontwaken wij uit onze winterslaap, net als de forten van de Stelling van Amsterdam! Dit jaar is bijzonder feestelijk: de Stelling van Amsterdam is namelijk 20 jaar UNESCO Werelderfgoed! Het hele jaar door viert de Stelling van Amsterdam feest. Te beginnen bij Start Fortenseizoen in het weekend van 16 en 17 april.
** Vergeet niet om woensdag 13 april de tv aan te zetten: het Klokhuis komt dan langs bij de Stelling van Amsterdam! 18.23 NPO3
Forten in de schijnwerpers bij Start Fortenseizoen
Tal van forten en vestingsteden van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie organiseren activiteiten rondom het thema Werelds Erfgoed. Leuk voor volwassenen én kinderen! Kijk voor meer informatie op www.stellingvanamsterdam.nl en voor de forten van de Hollandse Waterlinies op www.forten.nl.
Hoogtepunt bij de Start van het Fortenseizoen 2016 is de duo- fototentoonstelling Forten van Boven. Op Forteiland Pampus bij Muiden zijn in de droge gracht immense luchtfoto’s van de forten van de Stelling van Amsterdam te zien. 'Bewandel' de 135 km Stelling in slechts één uur. Op het nieuw ingerichte buitenterrein van Waterliniemuseum Fort bij Vechten te Bunnik, zijn de reusachtige foto's van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tentoongesteld. Kinderen kunnen meedoen met de speurtocht langs deze foto's.
Volg de routes tijdens Start Fortenseizoen
Volg onderstaande routes of stel je eigen programma samen. Kijk voor meer informatie op www.stellingvanamsterdam.nl en voor de forten van de Hollandse Waterlinies op www.forten.nl.
Route 1: Noord- en Noordwestfront
Start in Fort bij Edam (zondag open) waar kinderen hun zelf geknutselde flessen kunnen afvuren met het flessenkanon en kunnen knutselen aan de knutseltafel. Rij door naar het terras van Fort Resort Beemster voor een heerlijk kopje koffie. Speurneuzen opgelet! Fort bij Spijkerboor in Westbeemster heeft voor het hele weekend een speurtocht uitgezet die je door het hele fort leidt. Er wordt nog aan gewerkt, maar neem vast een kijkje in Muziekfort Beverwijk.
Route 2: Westfront
Live muziek in Fort Bezuiden Spaarndam op zondag met Duo Gemelli. Prachtige klassieke klanken en popliederen nemen je mee op een muzikale reis. Op zaterdag opent Fort Benoorden Spaarndam zijn deuren voor publiek. In Fort aan de Liebrug kun je zaterdag heerlijke wijnen en olijfolie aanschaffen. Eindig de dag op het voormalig munitiefabriek van de Stelling van Amsterdam: het Hembrugterrein bij Zaandam. Een uitgestrekt terrein met bijna 60 gebouwen waar gidsen je rondleiden met de prachtigste verhalen. Op beide dagen zingt een koor (wereld)liederen en kun je smullen in de food markt Yada Yada.
Route 3: Zuidwest-, Zuid-, Zuidoost- en Zuiderzeefront
Ga op ontdekkingstocht naar Forteiland Pampus. De interactieve tentoonstelling op het eiland vertelt je alles over de geschiedenis van Pampus en de Stelling van Amsterdam. Heb je nog tijd over? Stap in de auto en rij door naar Fort bij Kudelstaart waar zondag gekke typetjes schminken en ballonnen vouwen voor de kinderen. Laatste uitstapje van de dag: Kunstfort bij Vijfhuizen! Het hele weekend informatieve rondleidingen door het fort en voor zondag kinderactiviteiten thema bijen en natuur!
Ontdek de Stelling van Amsterdam op de fiets! Zoals de Vechtroute. Deze 45 km lange route brengt je van Muiden, naar Muiderberg, Fort Uitermeer, Fort bij Nigtevecht (niet open), Fort bij Hinderdam (niet open), Fort aan de Ossenmarkt en weer terug bij Muiden. Bij mooi weer zeker een aanrader! Fort aan den Ossenmarkt organiseert een vaartocht met gids en een spannende fortenquiz op zondag.
Blijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van leuke agendatips, laatste nieuwtjes en leuke foto's! Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram!
Deze website maakt gebruik van cookies om jouw websitebezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.
Meer weten? Lees onze cookie-verklaring of pas je instellingen aan.
Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.
Verdedigingswerk dat een acces verdedigt
Onderstel voor een vuurwapen
Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.
Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.
Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.
Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.
Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.
Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.
Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.
Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.
Militaire oefening
Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.
Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.
Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.
(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.
Verzamelnaam voor vuurmonden.
Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.
(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.
Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.
Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.
Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.
Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.
Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.
Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.
In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.
Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.
Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.
Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.
Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.
Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.
Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.
Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.
Draaibare gepantserde geschutsopstelling.
Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.
Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen
Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.
Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.
Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.
Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.
Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.
Open binnenruimte van een fort.
Grondplan of plattegrond.
Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.
Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.
Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.