Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Nazomer met het Fortenfestival

Rondom de Nederlandse hoofdstad Amsterdam ligt een bijzondere verdedigingsring van 42 forten, 4 batterijen en een groot aantal dijken en sluizen: de Stelling van Amsterdam. De Stelling maakt sinds juli 2021 onderdeel uit van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies vanwege zijn strategisch landschap, briljante watermanagementsysteem en talloze militaire werken.
Fortenfestival 2022
Forten zijn hot én cool! Vier een zinderende nazomer tijdens het Fortenfestival van 3 t/m 11 september. Theater, muziek, excursies, musea, een buitenbios en natuurlijk de lekkerste fortterrassen. De vele gidsen staan klaar voor een rondleiding om jou nog meer te vertellen over de Stelling van Amsterdam. Kijk voor alle activiteiten in de agenda
Documentaire Fort van Hoofddorp
Midden in de Haarlemmermeer ligt het Fort van Hoofddorp. Dit gerenoveerde fort is genomineerd voor de verkiezing Monument van het jaar 2022. Op zaterdag 3 september vertonen ze  doorlopend de video-documentaire over de herbestemming. De documentaire draagt bij aan het besef van wat de waarde en betekenis is van deze transformatie en maakt zichtbaar hoe belangrijk het is dat het fort behouden blijft. Je kunt een bezoek uitbreiden met een rondleiding met een gids.  Kom kijken op het Fort van Hoofddorp
Fort van Hoofddorp
Fort bij Kudelstaart | Vuur en Licht Show
Op 3 september om 23.00 uur start het vuurwerk vanaf pontons op het water ter hoogte van de Watertoren in Aalsmeer. Deze show heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot één van de mooiste en meest spectaculaire vuurwerken van Nederland. Bezoekers kunnen langs het waterfront van Aalsmeer van deze show genieten. Het vuurwerk is ook goed te zien bij de loswal in Kudelstaart. Bekijk Vuur en Licht op het Water
Vuur en licht op het water
Fort Diemerdam | Open zondagen
Voor een relax zondag ben je bij Paviljoen Puur op Fort Diemerdam aan het goede adres. Elke zondag kun je er terecht voor een lazy lunch of ontspannen borrel. Kinderen kunnen door het hoge gras struinen of op ontdekkingstocht gaan langs de verlaten bunkers. En ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van Fort Diemerdam? De Historische Kring Diemen organiseert op 4 september en 11 september een wandeling van het fort naar kringenwetboederij De Zeehoeve.
Fort Diemerdam Paviljoen Puur
Muziekfort | ABBA Dance Tribute Band
Hoe kan het ook anders, muziek bij het Muziekfort tijdens het Fortenfestival! Zes doorgewinterde muzikanten die een tribute aan ABBA brengen op zaterdag 10 september op het Fort aan de Sint Aagtendijk in Beverwijk.  Dans mee op het Muziekfort met ABBA dance
Muziekfort Abba Dance
 
Volg, like en tag jij ons al op Facebook?
Fort bij Spijkerboor | Open dagen
Verscholen in het polderlandschap van de Beemster ligt één van de grootste forten van de Stelling van Amsterdam, Fort bij Spijkerboor. Je kan het fort tijdens het Fortenfestival op 4 september of 11 september op eigen houtje verkennen. Wil je de geschutskoepel bezichtigen? Schrijf je dan in voor een rondleiding met een gids. 
Fort bij Spijkerboor
 
DAGJE MUSEUM IN DE STELLING
Bezoek tijdens het Fortenfestival één of meerdere musea op de forten in de Stelling van Amsterdam. Ga terug in de tijd tijdens een bezoek aan het militair museum op Fort aan den Ham op zondag 11 september. Breng een bezoek aan het luchtoorlog- en verzetsmuseum CRASH op Fort bij Aalsmeer op 10 en 11 september. Beleef kunst, cultuur en natuur in één op Kunstfort bij Vijfhuizen tijdens de zomertentoonstelling. Of ga voor Pampus! Hét boegbeeld van de Stelling, waar geschiedenis en toekomst samenkomen. Ontdek 400 jaar verhalen en beleef het ultieme eilandgevoel!
Fort Aalsmeer Crash Museum
Fort bij de Liebrug | Wijn en Proeflokaal
Verwen jezelf of een ander en koop een lekker wijntje bij Casa Fortezza gevestigd in Fort bij de Liebrug. Ook koop je hier olijfolie en aceto balsamico. Casa Fortezza geeft met zijn Italiaanse wijnen, olijfolie en balsamico producten het ‘La Vita é Bella’ gevoel. Casa Fortezza is elke zaterdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.  Koop lekkere wijn of olijfolie voor thuis
Fort bij de Liebrug
Fort bij Nigtevecht | Koffie & lekkers
In de weekenden is het fort tussen Abcoude en Nigtevecht geopend voor passanten van 11.00 tot 17.00 uur. Er is mogelijkheid om het fort te verkennen en tussendoor te genieten van wat lekkers. Daarnaast is er gelegenheid om rond het fort te wandelen en de rust en ruimte te ervaren. Geniet van natuur, rust met wat lekkers
Fort nigtevecht
 
Meer Stellingnieuws
Veldbedden
Bestemming gezocht voor historische veldbedden
Er staan 16 historische veldbedden in het fort op het Forteiland IJmuiden. De stapelbedjes zijn nauwkeurige replica’s van de fortbedjes uit de periode 1894/1895. Ze komen oorspronkelijk uit het Fort aan den Hoek van Holland. Als voorbeeld diende een hoopje oud roest wat in de krochten van dit fort werd gevonden en een bedje bleek te zijn. Met veel vakmanschap en liefde voor het verleden zijn door bijzonder kundige vrijwilligers deze bedjes gemaakt. Stuur bij interesse een mailtje naar Henk van Ruijven: henkvr@caiway.nl
Klokhuis Werelderfgoed dag
SAVE THE DATE: Klokhuis Werelderfgoeddag
Zaterdag 8 oktober is de tweede Klokhuis Werelderfgoeddag in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Er is weer van alles te beleven en te leren over alle werelderfgoederen van Nederland. De Hollandse Waterlinies zijn uiteraard aanwezig met een reuze waterliniespel à la ganzenbord waar je als speler zelf de pion bent. En kids kunnen ook fortenkoekjes proeven. Zet in je agenda
 
Stelling op Social Media
Social media
Op onze social mediakanalen zijn er regelmatig winacties en aanbiedingen. Dus meld je aan via de iconen in het blauwe vlak hieronder voor Facebook, Twitter en Instagram. 

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
16 + 5 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.