Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Zomers vakantieplezier op de forten

Veel forten in de Stelling van Amsterdam zijn sinds 1 juni weer open. Check wel voor je bezoek de actuele openingstijden op de website van het fort. Dit om teleurstelling te voorkomen. Thuis aan de slag met de Stelling van Amsterdam? Bekijk hier de leukste tips tijdens Corona, video- en leestips, maak een online legpuzzel of speel hier de fortenquiz.

Zomercamping op Fort bij Abcoude
Fort bij Abcoude kamperen  

In Nederland blijven, maar toch op avontuur? Dat kan! Fort bij Abcoude verandert in juli en augustus in een idyllische vakantielocatie. Koolgeitwolf opent namelijk een exclusieve zomercamping. Slaap comfortabel in een ingerichte tent, geniet van uitgebreide ontbijtjes en diners van lokale en ambachtelijke producten, volg dwaallichtjes in de avond en bekijk vleermuizen vanuit je tent. Er is een bombol programma, dus vervelen is er niet bij!

Boek: De kasteeltuinen van het Muiderslot
Boek tuin Muiderslot  

De prachtige historische tuinen bij het Rijksmuseum Muiderslot zijn zowel om van te genieten als om uit te eten. Over de bijzondere kasteeltuin van het Muiderslot is een nieuwe boek verschenen. De kasteeltuinen staan vol (vergeten) groenten, kruiden, planten, vruchten en (eetbare) bloemen. Met de opbrengst uit de tuinen zijn eeuwenlang in het kasteel de heerlijkste maaltijden bereid. Leuk om zelf te lezen of cadeau te geven! Door aanschaf van het boek steun je het Kasteel Muiderslot. Breng ook gerust een bezoek aan het Muiderslot, ze zijn open van 10.00 tot 17.00 (reserveren verplicht).

Mooiste wandel- en fietsroutes voor de zomer
Vernieuwde routegids  

Wil je natuur èn cultuur ontdekken deze zomer in eigen land? Bezoek en ontdek de Stelling van Amsterdam via een mooie wandel- of fietstocht. Dus stap op de fiets of trek je wandelschoenen aan. Met de gratis downloadbare routegids aan je zijde zie je de mooiste dingen. Maak een leuke wandel- of fietsfoto (met fort, bunker, sluis of ander militair object) van jullie eigen Stellingtocht en stuur deze vóór 1 augustus in naar info@stellingvanamsterdam.nl. De leukste foto wordt beloond met 4 tickets voor een dagje Forteiland IJmuiden.

Zomeropenstelling Fort bij Spijkerboor
Fort bij Spijkerboor Rondleiding  

Verscholen in het polderlandschap van de Beemster ligt één van de grootste forten van de Stelling van Amsterdam, Fort bij Spijkerboor. In het fort is veel bewaard gebleven: munitiekamers, kanonnen en een gepantserd draaikoepelgeschut. Fort bij Spijkerboor is open op alle zondagen in juli en augustus. Je kunt het fort bezoeken en met een rondleiding meegaan. Boek vooraf online je plek bij de rondleiding, ze zitten snel vol!

Nieuwe fietsroute UNESCO Werelderfgoed
Fietsroute UNESCO Werelderfgoed  

Fiets deze zomer 800 kilometer door het UNESCO werelderfgoed van Nederland. Tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht werd in maart van dit jaar de Fietsroute UNESCO Werelderfgoed gepresenteerd. Eén fietsroute van bijna 800 kilometer langs al het UNESCO Werelderfgoed van Nederland, waaronder de Stelling van Amsterdam! Er zijn ook kortere rondjes gekoppeld aan deze route. Lees meer over de UNESCO Werelderfgoed Fietsroute.

Ontdek de Stelling vanuit de lucht
Ontdek de Stelling vanuit de lucht  

De 46 forten en batterijen en de grote hoeveelheid aan dijken en sluizen zijn prachtig cultureel erfgoed. Vanuit de lucht zie je dat extra goed. Ontdek de forten en van de Stelling van Amsterdam vanuit een prachtig perspectief! 
Wiebe de Jager van Dronewatch heeft dé manier om de forten, vestingen en werken van de Stelling op een wel heel bijzondere manier te bekijken, namelijk door middel van interactieve 360º luchtfoto’s. Bekijk de Stelling vanuit de lucht en  Hop van fort naar fort

Pampus ligt niet meer voor Pampus
Forteiland Pampus boot  

Eindelijk is het ook voor Forteiland Pampus weer zover: het eiland mag open! Doordeweeks is alleen de horeca open voor mensen met eigen bootjes, kano’s of sup boards. In de weekenden van 13 & 14 juni en 27 & 28 juni  ga je naar Pampus met de veerboot vanuit Muiden voor zowel de horeca als attracties in het fort. Ook naar Pampus? Reserveer je tickets via Pampus.nl. Wacht daar niet te lang mee! In juni mogen ze nog maar kleine groepen bezoekers ontvangen. Vanaf juli pas weer grotere groepen! Dineer je liever romantisch op het forteiland? Boek dan je kaartjes voor Zomerlicht!

Kunstgenieloods in Fort aan de Ham
Kunst genieloods  

In de genieloods bij Fort aan de Ham huisvest sinds kort De kunstgenieloods. In 2019 is deze genieloods door Stadsherstel van binnen en buiten helemaal gerenoveerd. De Kunstgenieloods wordt gebruikt door kunstenaars die er werken, exposeren en workshops geven. Ook stelt Stichting Tengel hier een tijdelijk projectatelier beschikbaar aan kunstenaars. 

Familieactiviteiten op Fort Uitermeer
Fort Uitermeer Familie Speurtocht  

Op Fort Uitermeer in Weesp zit Paviljoen Uit & Meer. Hier strijk je heerlijk neer na een fietstocht voor koffie met taart, lunch of diner. Daarnaast kun je bij Plofhuis 3 leuke en uitdagende activiteiten doen met familie of vrienden: Workshop BoogschietenFamily Escaperoom ExperienceFort Defender, parcours met miniatuur jeeps of een Familie Speurtocht.

Zomerrestaurant op Vuurtoreneiland
Vuurtoreneiland Zomerrestaurant  

Het zomerrestaurant op Vuurtoreneiland is weer open! Eten bij Vuurtoreneiland is geen gewone avond uit in Amsterdam maar meer een avontuurlijke minivakantie. Het eiland ligt afgelegen en is alleen met een veerboot bereikbaar. Vuurtoreneiland is intiem en kleinschalig van opzet. Er is maar beperkt plek en veel animo voor de beschikbare plaatsen. Dus reserveer snel voor een onvergetelijke avond! 

Meer Stellingnieuws
Fort Penningsveer
Overnachten op Fort bij Penningsveer

Kom met je gezin deze zomer een paar nachtjes slapen op het Fort Penningsveer. Ze verhuren het Vesteverblijf deze zomer speciaal voor gezinnen. De zomer is een mooie periode om hier te verblijven. Lekker rondstruinen rondom het fort, zonnen in het gras, op zoek naar vogels, kikkers en andere dieren die er leven of met een roeibootje het water op. Kortom, lekker tot rust kunnen komen!

 
 
LIniedijk Batterij aan de Sloterweg
Eerherstel Liniedijken

Tussen de forten in de Stelling van Amsterdam ligt een reeks dijken. Het doel van deze dijken was om het inundatiewater tegen te houden. Ook konden wapens achter deze dijken worden opgesteld. Begin 2020 is gestart met een onderzoek naar de herstelbehoefte van de liniedijken en de mogelijke verbetering van de recreatieve en educatieve mogelijkheden. Wil je hier meer over weten, lees dan verder op Eerherstel Liniedijken

 
 
social media
De Stelling op social media

Wil je via social media ook op hoogte gehouden worden van alle activiteiten en wetenswaardigheden rond de Stelling van Amsterdam? En op onze social media kanalen zijn er regelmatig winacties en aanbiedingen. Dus volg ons op Facebook, Instagram en Twitter.

 

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
16 + 13 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.