Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Vier het voorjaar op de forten

In de eerste nieuwsbrief van dit jaar stellen wij je graag op de hoogte van al het nieuws, wetenswaardigheden en leuke activiteiten in de Stelling van Amsterdam. Want met 42 forten, 4 batterijen, 1 kasteel en 2 vestingsteden is er altijd wat te doen in de Stelling van Amsterdam. In deze nieuwsbrief maak je kans op vrijkaarten voor de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht, zodat je je alvast kan voorbereiden op een mooie wandeling of fietstocht door het linielandschap. Dus tot snel op de Stelling van Amsterdam!

Winactie vrijkaarten Fiets en Wandelbeurs Utrecht
Fiets en Wandelbeurs 2020  

Op vrijdag 28, zaterdag 29 februari en zondag 1 maart is de Stelling van Amsterdam aanwezig op de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Kom langs en bezoek de stand van Stichting Werelderfgoed Nederland (Stand 1.A.05) en ontdek alle wandel- en fietsroutes langs het UNESCO werelderfgoed! Wij mogen 2 vrijkaarten weggeven! Laat ons uiterlijk 18 februari weten waarom jij graag naar de Fiets en Wandelbeurs wilt en stuur deze reactie naar info@stellingvanamsterdam.nl. De prijswinnaar krijgt automatisch bericht. Wil je je alvast oriënteren op alle fiets en wandelroutes in de Stelling? Ga naar ons Routeoverzicht.

Nominatie Waterliniepad voor Wandelroute van het jaar
Waterliniepad aangepast  

Op zaterdag 15 februari wordt op de Fiets en Wandelbeurs in Gent de winnaar bekend gemaakt van de Beste Wandelroute van de Benelux. Het LAW Waterliniepad dat langs twee voormalige verdedigingslinies loopt: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie is één van de drie overgebleven genomineerden. De overige genomineerden zijn het ‘Gilbert van Schoonebekepad’ dat van Antwerpen naar Veenendaal loopt en het geheel vernieuwde ‘Streek-Grote Route pad Waas- en Reynaertland’ tussen Lokeren en Hulst (Zeeland).
Lees meer: Shortlist Wandelroute van het jaar

Tips voor in de voorjaarsvakantie
Voorjaar  

Bezoek het Muiderslot, in het rijksmuseum is van alles te beleven zoals Winterkasteel, creatieve workshops en theater. Doe de Kinderescaperoom experience Het Kanon op Fort Uitermeer. Beleef het verhaal van Stelling van Amsterdam bij Belevingscentrum Fort K'ijk of plan een bezoek aan het Vestingmuseum in Naarden.

Bijzondere waarden van de Stelling
OUV  

Weet jij waarom de Stelling van Amsterdam op de UNESCO werelderfgoedlijst staat? De Stelling heeft deze status te danken aan zijn Outstanding Universal Values (OUV). Deze uitzonderlijke universele waarde bestaan uit: Het strategisch landschap, het watermanagement systeem en de militaire werken. In de komende nieuwsbrieven gaan we dieper in op deze uitzonderlijke universele waarden. Mocht je hier toch al meer over willen weten? Kijk dan op UNESCO Werelderfgoed.

Trouwen in de Stelling
Paviljoen Puur trouwen  

Stap jij binnenkort in het huwelijksbootje? Denk dan eens aan de Stelling van Amsterdam. Beleef de mooiste dag van jullie leven op één van de forten. Midden in het groen, naast de oude fortwachterswoning, in de poterne of met uitzicht op de fortgracht. Recent is Fort Markenbinnen aangewezen als officiële trouwlocatie voor de Gemeente Alkmaar. En Paviljoen Puur op Fort Diemerdam heeft de 2e prijs gewonnen voor de mooiste trouwlocatie van de Provincie Noord Holland!
Trouwen in de Stelling

Fort Aalsmeer: CRASH Museum mag blijven
Crash museum  

Na jaren van onzekerheid kan het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum in Fort bij Aalsmeer weer vooruit kijken. Het museum blijft bestaan en wordt betrokken bij de herontwikkeling van het fort. Stadsherstel heeft op verzoek van de gemeente Haarlemmermeer een businessplan gemaakt voor de restauratie en exploitatiemogelijkheden van het fortgebouw.

CruquiusConcerten op Kunstfort bij Vijfhuizen
Cruquis Vijfhuizen  

De CruquiusConcerten verhuizen dit jaar van het kamermuziekpodium van Haarlemmermeer naar het Kunstfort bij Vijfhuizen vanwege de verbouwing van het Cruquius Museum. Er worden concerten met kamermuziekjuweeltjes van topmusici ter ore gebracht. Je kunt nog boeken voor de zaterdagen 22 februari, 7 en 21 maart.

Bekijk het programma: CruquiusConcerten

Pop-up restaurant SterkWater op Fort bij Abcoude
Sterkwater tafel  

Van 13 februari tot en met 8 maart strijkt het pop-up restaurant SterkWater neer in het Fort bij Abcoude. SterkWater vertelt het verhaal van het cultureel erfgoed. Tijdens het diner worden de gasten meegenomen op ontdekkingsreis in de wereld van de voormalige bewoners van het fort. De historie wordt verteld in gerechten, verhalen en door middel van live muziek. Het pop-up restaurant verzorgt de verhalen, de bediening en de keuken worden verzorgd door The Colour Kitchen on Tour, een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een opleiding tot kok of gastheer/-vrouw aanbiedt. Reserveer nu snel een tafel: Fort bij Abcoude het pop-up restaurant SterkWater

Culinair avontuur op Forteiland Pampus
Winterlicht Pampus  

Wil jij dineren op een historisch eiland? Uit eten op UNESCO werelderfgoed in een fort? Winterlicht is een culinair avontuur met een vleugje vrijheid en een flinke dot geschiedenis. Je avond uit gaat van start op een sfeervolle klipper met bar aan boord. Op de tap heerlijk speciaalbier en op de fles mooie wijnen en andere dranken. Een sfeervol verlicht fort en een warm gestookt paviljoen staan op het eiland klaar om je hart te veroveren en je smaakpupillen te verrassen.  Winterlicht vindt alleen plaats van vrijdag 21 februari tot en met zaterdag 28 maart 2020.
Dus zorg dat je boot niet mist: Winterlicht op Forteiland Pampus

Meer Stellingnieuws
Escaperoom Fort C
Uitslag Winactie Escaperoom de Cryptograaf

In onze vorige nieuwsbrief hadden wij een te gekke winactie met de prijsvraag: Waar komt de naam Muizenfort vandaan? Het juiste antwoord: Muizenfort verwijst naar de muisgrijze uniformen van de militairen. De prijswinnaar is de heer E. Kapitein en wint de waardecheque van 100 euro voor escaperoom De Cryptograaf in Muiden. Je kunt ook zelf de escaperoom of het bezoekerscentrum in fort bezoeken.

 
 
Fort Resort Beemster
Winter tip: Sauna Fort Resort Beemster

In de winterperiode is een bezoekje aan de sauna een weldaad voor lichaam en geest. Dus ga een dagje relaxen op een prachtige wellness in een heus fort: Fort Resort Beemster. Van het fort zijn de betonnen mitrailleursopstellingen op de frontwal en de fortwachterswoning bewaard gebleven. Verder is het fort omgetoverd tot een hotel, restaurant, Spa/Wellness- en congrescentrum.

 
 
social media
De Stelling op social media

Wil je via social media ook op hoogte gehouden worden van alle activiteiten en wetenswaardigheden rond de Stelling van Amsterdam? Volg ons dan ook op Facebook, Instagram en Twitter.

 
Activiteiten & Openingstijden

Kijk op de website www.stellingvanamsterdam.nl voor de verschillende activiteiten en actuele openingstijden.

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
16 - 12 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.