Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Stellingnieuws in tijden van het Coronavirus

Vanwege het Corona virus zijn veel forten in de Stelling van Amsterdam gesloten.
Desondanks de beperkingen is er toch veel te doen!
De fortondernemers zijn inventief en bedenken van alles om het leven aangenamer te maken. Ook waren er twee forten op televisie, delen we graag een verhaal van soldaat Engel Speelman op Fort Spijkerboor en blikken we vooruit op de toekomstplannen van Fort aan de Middenweg. Tot slot geven we tips hoe je de Stelling van Amsterdam te voet of per fiets kan ontdekken, uiteraard rekening houdend met de richtlijnen van het RIVM - Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Taarten in webwinkel van Fort bij Nigtevecht
04 Taart  

De horeca van Fort bij Nigtevecht is helaas gesloten en passanten kunnen daardoor niet meer genieten van lekkere koffie en een stuk huisgemaakte taart. Maar er is goed nieuws! Taarten, maar ook borrelhappen, soepen, salades en wijn, zijn wel online te bestellen en deze worden thuis bezorgd in Abcoude, Haarlem, Amsterdam en omstreken. Bestel hier.

Bijzondere waarde van de Stelling
04 Waver Amstel  

Het strategisch landschap is één van de redenen waarom de Stelling UNESCO Werelderfgoed is geworden. Het is een zogenaamde Outstanding Universal Value (OUV).
Het strategisch landschap vormt de basis voor de werking van de linie. Voor het ongetrainde oog is dit landschap onzichtbaar. Lees meer over de OUV en het strategisch landschap
(Foto: Fort Waver-Amstel)

Fort aan de Middenweg krijgt hotelkamers
04 Fort aan de Middenweg  

Natuurmonumenten die eigenaar is van Fort aan de Middenweg, is in gesprek met ondernemers Frank Bart en Patrik Guitink van 4tress B.V. over de inrichting van Fort aan de Middenweg met hotelkamers. Het fort zal straks worden geëxploiteerd door Fort Resort Beemster. Extra leuk is dat een gedeelte van het fort openbaar wordt. Dit gedeelte bevat informatie over het fort en de Stelling van Amsterdam. Natuurmonumenten is nog volop in gesprek met beide ondernemers en heeft nog geen overeenkomst gesloten. "Maar in principe kan het snel gaan", aldus Rob van Dam van Natuurmonumenten. Lees meer in het artikel van Beemster in het nieuws: Fort aan de Middenweg krijgt hotelkamers maar blijft intact.

Floortje blijft thuis op Vuurtoreneiland
04 Floortje  

Terugkijktip! Vorige week was de eerste aflevering te zien van het nieuwe programma 'Floortje blijft hier' op NPO 1. Ze gaat - op gepaste afstand - in gesprek met inspirerende mensen. Floortje bezoekt de familie Boswijk, die in de Randstad behoorlijk geïsoleerd woont op een Vuurtoreneiland, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Hier runnen ze normaal gesproken een zomer- en winterrestaurant. Bekijk de aflevering.

Pampus Soep
04 Pampus soep  

Forteiland Pampus heeft in deze roerige tijden een initiatief opgezet waarmee we elkaar warm kunnen houden: Pampussoep! Een volle, vegetarische maaltijdsoep, acht kommen vol liefde en vitamines voor 15 euro. Bestel de soep deze week via soep@pampus.nl en twee liter vacuüm verpakte soep wordt van het eiland bezorgd tot aan je voordeur! Let op: vooralsnog alleen in Muiden, Muiderberg, Weesp en Amsterdam-IJburg. 

Knutselen en kleuren voor kids
04 Kleurplaat  

Is het schoolwerk van je kinderen af en zijn de gym-oefeningen gedaan? Dan is het tijd om wat te drinken en te knutselen! Maak een masker van een spion of een commandant. Of maak een kleurplaat met opdrachten. Speel je liever een bordspel? Kijk voor alle kidsactiviteiten op: Creatief en kleuren.

‘t Spijkerboor verhaal. Periode 1954
04 Radio Spijkerboor  

Engel Speelman, geboren op 16-08-1933, was militair radiomonteur en o.a. gestationeerd op Fort bij Spijkerboor na de Tweede Wereldoorlog. Het fort had destijds een functie als Radio straalzender van de Nederlandse luchtmacht. Het Waterlands Archief beschikt over een brief waarin dhr. Engelsman schreef over het leven op en rond het fort. Met toestemming van de familie delen we graag zijn belevenissen. Bekijk het verhaal: Engel Speelman op Fort bij Spijkerboor.

Muiderslot: opdracht Slot op Slot
04 Slot op Slot  

Ontdek het kasteel Muiderslot vanuit je eigen thuis quarantaine. Dat kan via Instagram en Facebook waar regelmatig filmpjes, foto’s, recepten en doe-opdrachten worden gepost. Ook biedt het Muiderslot ‘thuisonderwijs’ aan: elke week wordt een opdracht op de site gezet. Zo kan je bijvoorbeeld een tijdreis door de geschiedenis van het Muiderslot maken. Er zijn inmiddels 3 opdrachten die je kunt doen. De mooist gemaakte opdrachten winnen een prijs. Meer informatie over het Slot op Slot.

Stelling Online Puzzel
04 Puzzel  

In deze tijd van thuis blijven is er tijd voor ouderwets legpuzzelplezier. Doe de online Stelling puzzel van 80 stukjes van Fort aan de Drecht. Via deze link: Stelling Online Puzzel kom je direct bij de puzzel en start de tijd.

Stuur een screenshot van jouw puzzeltijd naar info@stellingvanamsterdam.nl. De snelste puzzelaar wint het boek Harnas voor de hoofdstad Stelling van Amsterdam.

Online lezing Stelling van Amsterdam
04 Online lezing  

Op donderdagavond 16 april 2020 wordt een online lezing over de Stelling van Amsterdam verzorgd. Deze lezing is voor iedereen die de gedachten even wil verzetten of wat leuks wil doen. In een multimediale presentatie maakt René Ros van Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam de Stelling van Amsterdam zichtbaar. Hij voert sinds 1998 als vrijetijds-historicus archief- en veldonderzoek uit naar het militair erfgoed in de regio Amsterdam. Lees meer: Online lezing Stelling van Amsterdam

Meer Stellingnieuws
04 BZV Pampus
Boer zoekt vrouw op Forteiland Pampus

In de aflevering van Boer zoekt Vrouw op 8 maart 2020 ging boer Jan zeilend naar Forteiland Pampus met zijn mogelijke liefdes en bracht hij daar de dag door. Wil jij dit date-avontuur op Pampus terugzien op Avontuurlijk Forteiland IJmuiden?
Bekijk dan op Youtube: Boer Jan gaat zeilend naar forteiland Pampus met zijn vrouwen.

 
 
04 Rondje Stelling 2
Rondje Stelling 23 aug. 2020

De jaarlijkse fietstocht Rondje Stelling staat op 23 augustus 2020 op de kalender. Met drie uitgezette routes en keuze uit twee afstanden van 85 km en 170 km belooft de populaire fietstocht wederom een succes te worden. Wil jij ook in het groen langs 46 forten fietsen? De inschrijving is inmiddels geopend: Rondje Stelling 2020.

 
 
social media
De Stelling op social media

Wil je via social media ook op hoogte gehouden worden van alle activiteiten en wetenswaardigheden rond de Stelling van Amsterdam? Volg ons dan ook op Facebook, Instagram en Twitter.

 

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
8 - 2 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.