Ga direct naar inhoud

Deel via social media

De Hollandse Waterlinies in de schijnwerpers

Magazine: De Hollandse Waterlinies

Het nieuwe jaarmagazine FORT! is eind juni van de persen gerold. In het magazine is met 16 pagina’s volop aandacht voor De Hollandse Waterlinies: Stelling van Amsterdam en Nieuwe Hollandse Waterlinie! In deze special staat alles over de natuur in beide Linies, de unieke waarden voor werelderfgoed en vele tips voor jong & oud om het linielandschap te ontdekken en te bezoeken! Lees de special in het jaarmagazine: De Hollandse Waterlinies

  07 Fort Magazine
Renovatie Fort bij Hoofddorp afgerond
07 Renovatie Fort Hoofddorp  

De renovatie van Fort bij Hoofddorp is afgerond. Tien jaar nam de ontwikkeling en herbestemming van het fort in beslag. Het fort gaat deze zomer stapsgewijs open voor het publiek. Je kunt nu al terecht in het restaurant Vis aan de Linie. Stichting Fort van Hoofddorp redde het monument van verval en transformeerde het tot een unieke ontmoetingsplek met ruimte voor horeca, culturele én educatieve activiteiten. Lees meer: Renovatie Fort bij Hoofddorp. Het fort zoekt ook nog vrijwilligers: Vrijwillger worden

Publieksdagen Forteiland IJmuiden
07 Forteiland IJmuiden  

Tijdens de publieksdagen van Forteiland IJmuiden stap je aan boord van het schip Koningin Emma en vaar je vanaf het Sluisplein naar het Forteiland voor een rondleiding met een ervaren gids. Ontdek de indrukwekkende koepelzaal, muurschilderingen, labyrinth en vele bunkers. Een kaartje kost € 12,50 incl. Boottocht, rondleiding en koffie/ thee. Boek nu voor 2, 5 of 19 augustus.

Bijzondere belevenis: slapen op een fort of kasteel
07 Kamperen  

Het kan echt! Overnachten op een echt fort of kasteel. Beleef een magische nacht op Forteiland Pampus onder de sterren met in de verte de lichtjes van de skyline van het vaste land. Of slaap deze zomer op het oudste kasteel van Nederland! In de pruimenboomgaard van het Muiderslot staan de tentjes klaar voor een onvergetelijke kampeer-ervaring. Voor een all inclusive concept kun je terecht op de zomercamping op Fort bij Abcoude incl. ontbijt, diner en activiteiten zoals het brouwen van je eigen bier. Hou je meer van stijl en luxe? Boek dan een hotelkamer in Fort Resort Beemster en geniet van de sauna. Helemaal exclusief is een verblijf op het eiland klein Bali met eigen vlonder en prachtig uitzicht over de fortgracht.

Fort Markenbinnen/FORTtreffelijk: Zomerfort
07 Zomerfort Markenbinnen  

Zomerfort: Het uitje van deze zomer! Blijf jij deze zomer in Nederland? Dan bezoek je natuurlijk het Zomerfort in Markenbinnen. Een unieke, ruime locatie met allerlei leuke activiteiten voor jong en oud, van escaperooms tot lasergamen. Geschikt voor mooi weer maar ook als het eens regent. Bekijk het programma: Zomerfort in Markenbinnen

Summer Fortival op Fort Uitermeer
07 Fortival  

Plof deze zomer neer op Fort Uitermeer tijdens het Summer Fortival: een kleinschalig festival in de zomervakantie op woensdagen en zondagen t/m 30 augustus. Het fortival zit boordevol leuke activiteiten voor kinderen en volwassenen. Boogschieten, escaperoom, speurtocht, Defender rijden, Oudhollandse spelen of een kanon schieten. Op het terras kom je bij met hapjes & drankjes. Boek hier je tijdsblok.

Wandelroute: Bellopad (19 km)
07 Fort Abcoude  

Het Bellopad is een natuur- en cultuur-wandeling van 19 km van Mijdrecht naar Abcoude (of andersom). Het Bellopad, vernoemd naar een befaamde locomotief, doorsnijdt het gebied van de Stelling van Amsterdam met het imposante Fort bij Abcoude als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt. Kijk voor deze en meer wandelroutes: Route Overzicht 

Dineren op Fort Diemerdam
07 Dineren Fort Diemerdam  

Buiten dineren in Amsterdam in het mooiste stukje natuur bij de stad? Met de avondzon op je gezicht, lichtjes in de bomen, een goed glas wijn en een heerlijk 4 gangen diner bij Paviljoen Puur. Reserveer nu jullie tafel in de tuin midden in het groen en de glooiende hellingen van de verdedigingsring bij Fort Diemerdam.

Fietsroute: Fortenland (35 km)
07 Bezoekerscentrum Fort C  

Stap deze zomervakantie op de fiets en geniet van alle bezienswaardigheden en het bijzondere Stellinglandschap. De Fortenlandroute verbindt de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie, want bij Muiden, Naarden en Weesp komen deze waterlinies samen. Je begint de fietstocht met een ommetje langs het Muiderslot. Neem ook een kijkje in het bezoekerscentrum in Fort C. Kijk voor deze en meer fietsroutes: Route Overzicht

Circulaire tas van de Stelling van Amsterdam
07 Circulaire tas  

Op Pampus is de fototentoonstelling Forten van Boven te zien, met alle fortificaties van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie op grote blow-up foto’s. Vorig jaar zijn de zeildoeken met de foto’s van de Stelling van Amsterdam vervangen. Van deze doeken zijn tassen gemaakt. Bestel jouw tas (eventueel van je favoriete fort) via info@pampus.nl De handgemaakte tassen zijn al te koop vanaf € 29,95 en de opbrengst komt geheel ten goede aan het behoud en de openstelling van Pampus als boegbeeld van de Stelling van Amsterdam.

Meer Stellingnieuws
07 Rondleiding Hembrugmuseum
Rondleidingen Hembrugterrein

Iedere eerste zondag van de maand zijn er rondleidingen op het Hembrugterrein. Hier werd de wapenmunitie gefabriceerd van waaruit de forten werden voorzien. Een gids laat de geschiedenis van Hembrugterrein, het hart van de Stelling van Amsterdam, tot leven komen. Van juli tot november zijn er iedere eerste zondag van de maand rondleidingen te boeken.

 
 
NH radio logo
De Stelling op Radio NH

Op 13 juni was de Stelling van Amsterdam op NH Radio. In een kort interview werden de leukste plekken benoemd die nu te bezoeken zijn van dit UNESCO Werelderfgoed. Luister mee vanaf minuut 39 voor alle tips: Interview NH Radio 

 
 
social media
De Stelling op social media

Wil je via social media ook op hoogte gehouden worden van alle activiteiten en wetenswaardigheden rond de Stelling van Amsterdam? Op onze social mediakanalen zijn er regelmatig winacties en aanbiedingen. Dus volg ons op Facebook, Instagram en Twitter

 

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
10 + 3 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.