Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Winter op de forten

De kerstvakantie is bijna aangebroken en het nieuwe jaar 2020 is in zicht. Ook in de winterperiode zijn er genoeg leuke winterse uitjes op de forten en batterijen in de Stelling van Amsterdam. In deze laatste nieuwsbrief van het jaar informeren we je over het nieuws, wetenswaardigheden en activiteiten in de Stelling. En als klap op de vuurpijl kun je meedoen aan twee leuke winacties! Wij wensen je alvast heerlijke feestdagen en een fortreffelijk nieuwjaar. Tot op de forten in de Stelling van Amsterdam!

Winterse uitjes in de Stelling
Kerst drieluik  

Kom naar het Winterkasteel Muiderslot om te ervaren hoe het leven op een kasteel vroeger was in de wintertijd met volop doe-activiteiten voor kinderen. Ga op een van de kerstdagen naar het poterne restaurant van Fort Resort Beemster voor een traditionele kerstlunch of dinnershow in kerstsferen.
Op Fort Nigtevecht kun je genieten van een sfeervol en bourgondisch kerstdiner en de winterse OERRR-kerst, luister naar de kerstkoren en kom kijken naar de levende kerststal. Kom naar Fort Uitermeer voor een gezellige kaasfondue avond. Bezoek de wijnproeverij van Casa Fortezza op Fort bij de Liebrug. Doe de audiotour in het belevingscentrum van Fort K’IJK en geniet van koffie en taart in het poterne restaurant (elk weekend open m.u.v. de kerstvakantie). Zoek je nog een leuk personeels- of familieuitje? Vaar dan naar Forteiland IJmuiden en boek hier bijvoorbeeld private dining, Fort Royale, Escape Roomcurling competitie en The Great Escape. En tot slot goed nieuws voor wie Winterlicht op Forteiland Pampus heeft gemist: Winterlicht komt terug volgend jaar in februari en maart!

Winactie Escaperoom De Cryptograaf
Crypotgraaf Muiden  

Ooit was Fort C, ook wel bekend als het Muizenfort, de schakel tussen de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Nu is er een bezoekerscentrum over de vesting Muiden én een geheime kamer met een mysterieus object. Dit object was waarschijnlijk van de Cryptograaf. Wie was hij en wat is dit apparaat? Kom langs en ontdek het geheim. De Cryptograaf is een escaperoom waar het doel niet is om te ontsnappen, maar om het mysterie van De Cryptograaf te ontrafelen. Dit doe je door lastige en unieke digitale en analoge puzzels op te lossen. Al die puzzels vind je in een gigantisch apparaat.

Winactie: Wij geven gratis kaarten weg voor de escape room: Doe mee aan de winactie!

Boek Historische verhalen Herauten op Stelling
Herauten op de Stelling  

Op zondag 10 november jl. vond de presentatie van het boek Herauten op de Stelling van schrijfster Agnes de Boer plaats. Het vierde boek met verhalen over het leven op de forten in de Stelling van Amsterdam. In dit boek staan het Zuid- en Zuidoostfront en het Hembrugterrein centraal. De persoonlijke verhalen geven een kijkje in het dagelijks leven en werk op de forten van de Stelling: vanaf hun bouw omstreeks 1900 tot de herbestemming van het UNESCO Werelderfgoed.

Maak kans op een gratis exemplaar!
Beantwoord de volgende vraag: In welke gemeente van de Stelling van Amsterdam liggen de meeste forten?

Stuur je antwoord onder vermelding van ‘Winactie boek Herauten op de Stelling’ vóór 31 december 2019 naar info@stellingvanamsterdam.nl

Toekomstplannen Fort bij Kudelstaart
Fort bij Kudelstaart  

Visit Aalsmeer schreef een artikel over de toekomstplannen van het Zeilfort, Fort bij Kudelstaart.
Watersportfanaten en fortondernemers Martijn de Liefde en Hedde Stegenga vertellen over de vier pijlers van het Zeilfort, de dakrenovatie die afgelopen november gestart is, de dromen en plannen en hoe Fort bij Kudelstaart straks voor iedereen toegankelijk zal zijn.

Nominatie Waterliniepad
Markering Waterliniepad  

Het nieuwe Waterliniepad dat de gehele Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie volgt, is kanshebber voor de prijs Wandelroute van het Jaar 2020. Deze jaarlijkse prijs is een initiatief van de Fiets- en Wandelbeurs. De jury gaat nu verder onderzoek doen naar de totaal zes genomineerde routes. De winnaar zal op zaterdag 15 februari 2020, tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Gent bekend gemaakt worden.

Gezocht: Marketing Stagiair bij Pampus Events
Pampus boot  

Stagelopen op UNESCO-werelderfgoed? Met de speedboot naar je werk? Stichting Forteiland Pampus en Pampus Events zoeken een stagiair marketing en communicatie! Pampus is een eilandje gelegen in het IJmeer, op steenworp afstand van Amsterdam. Jaarlijks bezoeken tienduizenden museale bezoekers en dagjesmensen het eiland. Naast de museale functie, biedt Pampus het podium aan zo’n 200 zakelijke evenementen per jaar en bieden ze een diverse publieksprogrammering aan. Lees hier alles over deze gave stageplek.

Meer Stellingnieuws
Wandelschoenen
Winter Wandeling (TIP)

Trek warme kleding en goede schoenen aan en wandel het Liniepad (10 km). Het Liniepad ligt op het zuidoostfront van de Stelling van Amsterdam. Je wandelt langs het riviertje de Gein, de forten Abcoude en Nigtevecht, batterijen en over een historische liniedijk. De wandeling biedt je een weidse blik over het Utrechtse landschap met water, molens en langgerekte landerijen. Startpunt is het NS-station van Abcoude.

 
 
Het Klokhuis
Terugkijken Aflevering Het Klokhuis

In november was de Klokhuis-aflevering over de Stelling van Amsterdam te zien op Het Klokhuis. Mocht je het gemist hebben, kijk hem dan vooral nog even terug. Leuk en leerzaam voor jong oud! De Stelling van Amsterdam is een unieke plek met UNESCO-status! Hiermee staan we in een rijtje naast de piramides van Gizeh, de Chinese muur en de Toren van Pisa.

 
 
social media
De Stelling op social media

Wil je via social media ook op hoogte gehouden worden van alle activiteiten en wetenswaardigheden rond de Stelling van Amsterdam? Volg ons dan ook op Facebook, Instagram en Twitter.

 
Activiteiten & Openingstijden

Kijk op de website www.stellingvanamsterdam.nl voor de verschillende activiteiten en actuele openingstijden.

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
17 - 16 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.