Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Voorjaarsvakantie op de forten

Ook tijdens de voorjaarsvakantie is er altijd wat te doen op de Stelling van Amsterdam. In deze nieuwsbrief tref je leuke activiteiten, actueel nieuws en maak je kans op vrijkaartjes.

Winactie: Fiets en Wandelbeurs in Utrecht op 1, 2 en 3 maart 2019
Fiets en wandelbeurs  

Van vrijdag 1 t/m zondag 3 maart a.s. is de Stelling van Amsterdam aanwezig op de Fiets en Wandelbeurs in de Jaarbeurs te Utrecht. Kom langs, bezoek stand 3.B.22 van Stichting Werelderfgoed Nederland en ontdek alle wandel- en fietsroutes langs het UNESCO werelderfgoed! Wij verloten 2 x 2 kaarten. Laat ons uiterlijk woensdag 20 februari a.s. weten waarom je graag naar de Fiets en Wandelbeurs wil gaan via info@stellingvanamsterdam.nl. De prijswinnaars krijgen automatisch bericht.

Kids Escaperoom ‘Het Kanon’ bij Fort Uitermeer
Kidsescaperoom Plofhuis  

Fort Uitermeer is eind 19e eeuw gebouwd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. In die tijd bestonden er nog geen bommenwerpers of straaljagers en werd er nog met kanonnen geschoten. Eén van deze kanonnen is nu te vinden in het Plofhuis, gebouwd na de Tweede Wereldoorlog vanwege de dreiging van de Koude Oorlog. Deze huisjes werden zo gebouwd, dat als de munitie explodeerde, alleen het dak de lucht in ging en er dus verder geen schade was aan de omgeving. De kids escaperoom vindt plaats in Plofhuis 3. Lukt het in één uur om alle materialen te verzamelen t.b.v. het kanon, dan mag je het kanon laden en een testschot vuren. Oren dicht!!! Dit spel is geschikt voor een groep van 5 tot 12 kinderen in de leeftijd van 8 - 12 jaar. De prijs € 12,50 per kind is inclusief limonade, lekkers en koffie of thee voor de begeleiders. In de vakanties kun je voor alle dagen boeken en buiten de vakanties op woensdag, zaterdag en zondag. 

Winterlicht op Forteiland Pampus
Winterlicht Pampus  

In het tijdelijke restaurant Winterlicht op forteiland Pampus (Muiden) kun je in februari en maart heerlijk relaxed dineren in een spannend fort op een onbewoond eiland. Vaar erheen vanuit Amsterdam voor een bijzondere ervaring. Verwacht een knus paviljoen waar de kaarsen branden en je tafel mooi gedekt is. Geniet van verrassende seizoen gerechten die met liefde en de mooiste ingrediënten bereid zijn. Winterlicht is een culinair avontuur in een UNESCO Werelderfgoed met een glansrol voor het karaktervolle fort. Boek je kaarten hier.

Vogelkijkdag Fort K'IJK 10 maart 2019
Inundatie rond het Fort bij Krommeniedijk  

Landschap Noord-Holland heeft op 15 februari jl. de sluizen in de polder weer opengezet. De weilanden rondom Fort K’IJK komen dan langzaam onder water te staan en dit trekt heel veel vogels. Denk aan grutto's, slechtvalken, wintertalingen of wulpen, tot wel 50 vogelsoorten! Op zondag 10 maart a.s., het hoogtepunt van de voorjaarstrek, is er tussen 10:00 en 16:00 uur de Vogelkijkdag. Vogelaars, natuurliefhebbers en gezinnen met kinderen: iedereen is welkom op het fort om het mooiste moment van het jaar te beleven. Dit mag je niet missen! Bezoek het belevingscentrum en laat je rondleiden door de fortwachter en de boswachter. Ook aan kinderen is gedacht, voor hen ligt het spel Soldaat van de Stelling klaar (een soort levend ganzenbord). Toegang tot het fortterrein en het belevingscentrum € 3,- / beschermers betalen € 2,- en kinderen tot 12 jaar gratis. Adres: Lagendijk 22 Uitgeest

Spitfiredag zaterdag 23 februari Fort bij Aalsmeer
Spitfire  

Deze Spitfiredag draait om de Spitfire en haar rol in de Tweede Wereldoorlog, maar zeker ook om de Spitfire met code 3W-S, die in het museum te bewonderen is.
Kom alles te weten over de Australische piloot John Carmichael die uit zijn Spitfire moest springen omdat zijn vliegtuig motorschade opliep, nadat hij een colonne voertuigen op de A4 had beschoten. Hij kwam veilig aan de grond en met hulp van het verzet kon hij onderduiken in Leimuiden. Behalve het museum is er ook een boekenmarkt en worden er vliegtuigmodellen verkocht.

Speciale familierondleidingen op het Muiderslot
Kinderen Muiderslot  

Waarom waren de bedden vroeger zo klein en wat aten en dronken de kinderen? Tijdens de familierondleiding van het Muiderslot zie je de 17e eeuwse woonvertrekken en kom je alles te weten over het leven van kinderen op een écht kasteel. Op zaterdag 23 en zondag 24 februari 2019 zijn er leuke creatieve workshops. Kinderen kunnen zelf een mooie ridderhelm of jonkvrouwen haarband maken. De workshops zijn te vinden in de Ridderoute. Iedereen kan (gratis) aanschuiven. Of doe mee aan de speurtocht! Een bezoek aan de Ridder- en Torenroute wordt nog leuker als je verkleed komt als ridder of jonkvrouw. Doe ook de interactieve speurtocht (€ 2,-) en verdien een riddermedaille.

Stelling van Amsterdam in het nieuws
Fort bij Velsen gekraakt
Fort bij Velsen gekraakt

Op zondagmiddag 13 januari 2019 is het terrein van Fort bij Velsen langs de kanaaldijk Beverwijk gekraakt. Veel van de gebouwen zijn in de tachtiger jaren, toen de Stelling van Amsterdam nog geen monument was, gesloopt. Het terrein staat sinds afgelopen zomer te koop. De Amsterdamse fortkrakers willen van het fort een culturele en sociale werkplaats maken. BondHeemschut heeft haar zorg over het behoud van het fort geuit in een brief aan de minister. Wat zou het mooi zijn wanneer de huidige eigenaren samen met diverse partijen een duurzame bestemming voor het fort zouden vinden om zo op een ondernemende manier het erfgoed te behouden voor volgende generaties.

 
 
Fort bij de Liebrug
Stadsherstel koopt Fort bij de Liebrug aan

Met de aankoop van Fort bij de Liebrug ontfermt Stadsherstel zich over haar tiende stellinglocatie. Onder hun beheer vallen ook: Kringenwetboerderij Zeehoeve, Molen Osdorp, Fort Diemerdam, Fort aan den Ham, Fort st. Aagtendijk, Fort bij Krommniedijk, Gebouw 197 op het Hembrugterrein, Batterij aan de Sloterweg en Kazematten/opslag Geniedijk. Momenteel wordt het uit 1907 daterende fort gebruikt door verschillende bedrijven. Samen met Recreatieschap Spaarnwoude, provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer en de gemeente Haarlemmermeer wordt het fort gerestaureerd en toegankelijker gemaakt voor een groter publiek.

 
 
UNESCO nominatie Parijs
Aanbieding UNESCO dossier in Parijs

Het kabinet heeft in december 2018 ingestemd met de nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie voor de UNESCO Werelderfgoedlijst, als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam die al sinds 1996 op de lijst staat. Op 28 januari jl. werd een nieuwe stap gezet in het proces. Het nominatiedossier werd in Parijs aangeboden aan UNESCO. Als alles goed gaat zullen beide linies in 2020 een groot werelderfgoed worden en voortaan de gezamenlijke naam Hollandse Waterlinies dragen.

 
Kamermuziekfestival van 5 t/m 7 april 2019
NMF  

Kom in het weekend van 5 t/m 7 april 2019 naar het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten. Luister naar concerten in kastelen, landhuizen, boerderijen, forten en andere cultuurhistorische gebouwen. Bekende musici en bevlogen talenten bespelen instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Kom ook luisteren en bekijk het programma op de Stelling van Amsterdam hier!

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
1 + 1 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.