Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Start van de zomer!

Het aftellen naar de zomervakantie is begonnen! Geen zin in de file naar pretparken of om naar verre vakantieoorden te gaan? Blijf lekker in Nederland en bezoek de forten van de Stelling van Amsterdam. In deze nieuwsbrief alvast een paar tips en je maakt bovendien kans op gratis kaartjes!

Vernieuwde website Stelling van Amsterdam
website SVA  

Na maanden van voorbereiding achter de schermen is het zover: onze nieuwe website is live! De homepage heeft een grote fotoslider gekregen, de nieuwspagina is overzichtelijker en de look & feel van alle pagina’s is een stuk eigentijdser. We streven er naar om een website neer te zetten waar we bezoekers de informatie bieden die men verwacht én inspireren om verder te lezen en meer te weten te komen over de Stelling van Amsterdam.
Neem eens een kijkje op www.stellingvanamsterdam.nl.

Zomeropenstelling Fort bij Spijkerboor
Spijkerboor water  

Verscholen in het polderlandschap van de Beemster ligt één van de grootste forten van de Stelling van Amsterdam, Fort bij Spijkerboor. In het fort is veel bewaard gebleven: munitiekamers, kanonnen en een gepantserd draaikoepelgeschut. Fort bij Spijkerboor is open tussen 11-16 uur op zondagen in juni, juli en augustus. Je kunt het fort bezoeken en met een rondleiding meegaan. Boek vooraf online je plek bij de rondleiding, ze zitten snel vol!

Slapen onder de sterrenhemel op Pampus
Kamperen Pampus  

Goed nieuws voor wie altijd al eens een nacht op een onbewoond eiland wil meemaken. Forteiland Pampus biedt deze zomer de mogelijkheid om er alleen of met anderen een unieke nacht door te brengen in je eigen tentje. Het monumentale eiland, vlakbij Amsterdam, laat avonturiers zo genieten van de natuur, de sterren en de stilte, en daagt uit om te ervaren hoe het is om zelfvoorzienend te zijn. Pampus wil met deze nachten extra support vergaren voor zijn energietransitie naar volledig duurzaam werelderfgoed. Een transitie die zowel gericht is op het wegnemen van de CO₂-uitstoot als op de versterking van het cultuurhistorisch karakter. (Foto: Gijs Harderman)

Winactie
In april opende er een nieuwe attractie op Pampus die het verhaal vertelt over de Stelling van Amsterdam.
Wat is de naam van de nieuwe attractie?
Stuur je antwoord voor maandag 8 juli a.s. naar info@stellingvanamsterdam.nl
De prijswinnaars krijgen automatisch bericht.

Fietsen van Kudelstaart tot Uithoorn
Fort aan de Drecht Pannenkoek  

Een unieke fietsroute met maar liefst vier forten onderweg!

De Stelling van Amsterdam biedt prachtige fietstochten langs en rondom de diverse onderdelen van de Stelling. U fietst door Hollandse landschappen in beschermde natuurgebieden en ontdekt de Stelling op een andere manier.

Aan de zuidkant van de Stelling van Amsterdam loopt een verdedigingslijn, “de Vuurlijn”. De fietsroute Langs de Vuurlijn loopt van Kudelstaart tot Uithoorn. Voor deze Vuurlijn liggen de forten: Fort bij Kudelstaart, Fort bij De KwakelFort aan de Drecht en Fort bij Uithoorn. De liefhebber van pannenkoeken maakt even een tussenstop bij Fort aan de Drecht, want in het Pannenkoekenfort proef je ze in Stellingsfeer. Het restaurant heeft behalve voldoende plaatsen binnen in het fort ruim plek op het buitenterras. Kinderen kunnen zich vermaken in de speelgrot van het restaurant.

Stelling van Amsterdam in het nieuws
Vinkeveen Recreatieblad
De Stelling in recreatieblad Vinkeveen

In het magazine over Vinkeveen en de directe omgeving staat in de categorie cultuur een verhaal over de Stelling van Amsterdam en de zes forten in De Ronde Venen: Fort Nigtevecht, Fort bij Abcoude, Fort aan de Winkel, Fort in de Botshol, Fort Waver-Amstel en Fort bij Uithoorn. Behalve dat Vinkeveen omgeven is door water om op te recreëren is er altijd wel een bijzonder fort in de buurt die het bezoeken waard is! Lees het magazine hier online.

 
 
Forteiland IJmuiden
Avontuurlijk Forteiland IJmuiden op zondag 14 juli 2019

Met de boot de haven in voor de oversteek naar een onbekend stukje Nederland: het Forteiland in IJmuiden. Over het eiland struinen op zoek naar verborgen dukaten of dwalen door de ondergrondse gangen van de bunkers.
En houd je van historie, dan kan je hier je hart ophalen! Een stoere doe-dag voor het hele gezin! En wist je al dat er nu ook een Escaperoom met Von Braun Mysterie is? Ontdek wat voor experimenten Wernher Von Braun uitvoerde in één van de Duitse bunkers op het forteiland. Geschikt voor teams van 6 tot 16 deelnemers.

 
 
Zomer kunstfort Vijfhuizen
Zomerseizoen op Fort bij Vijfhuizen

Kunstfort bij Vijfhuizen is kunst, erfgoed en natuur in één. En tevens een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland. Het forteiland is een bijzondere plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. Als je een wandeling over het eiland maak zie je diverse kunstwerken. Ook kun je er internationale tentoonstellingen bezoeken en een rondleiding over kunst en erfgoed boeken. Op zondag 7 juli a.s. opent het zomerseizoen met een tentoonstelling van kunstenaarscollectief Border Agency met "Liquid Landscapes" in het fort. In de Genieloods is er de tentoonstelling 'Clean Obscure" van Jan Robert Leegte.

 
UNESCO Landmark op Fort bij Abcoude
Landmark Unesco  

Een landmark van 2,5 meter in de vorm van het UNESCO-icoon vestigt sinds 9 mei 2019 extra aandacht op de forten van de Stelling van Amsterdam. Gedeputeerden Mariëtte Pennarts-Pouw (Utrecht) en Joke Geldof (Noord-Holland) onthulden het opvallende icoon in de gracht van Fort bij Abcoude. Het icoon is elk jaar bij een ander fort van de Stelling van Amsterdam te zien.

Website Erfgoed van Wereldformaat is live
website wereldformaat  

In de provincie Noord-Holland bevinden zich rondom Amsterdam drie erfgoederen van wereldformaat; De Stelling van Amsterdam, Droogmakerij de Beemster en de Grachtengordel Amsterdam. Op het oog lijken deze drie UNESCO werelderfgoederen heel verschillend. Toch hebben zij veel gemeen. Wat betekent het om te ondernemen in UNESCO werelderfgoed? Om dat in beeld te brengen, vertellen zij hun verhalen en brengen zij diverse bedrijven in beeld. Op www.vanwereldformaat.nl is vanaf nu te zien en lezen wat deze erfgoederen bindt en welke ondernemers er actief zijn. Lees hier het verhaal van Frank Bart, eigenaar van Fort Resort Beemster.

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
19 - 17 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.