Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Start Fortenseizoen: kom je ook 20, 21 en 22 april?

Het is lente! De spannendste forten, kastelen, bunkers en vestingsteden van de waterlinies openen de poorten 20, 21 en 22 april open. De Start van het Fortenseizoen valt dit jaar samen met Pasen, dus is er een overdaad aan brunch- en lunchmogelijkheden op avontuurlijke locaties. Ga voor je paasbrunch naar bijvoorbeeld Fort Resort BeemsterFort bij Vijfhuizen of Fort Uitermeer. Na het eten kunnen de kinderen op zoek naar eieren,  terwijl jij die derde gang eraf wandelt tijdens een historische rondleiding of een ommetje rond de fortgracht. Of vaar tussen Fort bij Kudelstaart en Fort bij Aalsmeer en bezoek een tentoonstelling. Een gevarieerd aanbod voor jong en oud. 

Fort Uitermeer feestelijk geopend
Fort Uitermeer opening  

Afgelopen vrijdag is het restaurant op Fort Uitermeer opnieuw feestelijk geopend. Het restaurant ‘Paviljoen Uit en Meer’, dat eerder in vlammen op ging, is weer herbouwd en klaar voor het nieuwe seizoen. Ook is de opnieuw uitgegraafde keerkom bij het fort geopend door gedeputeerde Joke Geldhof. Fort Uitermeer maakt deel uit van het sloepennetwerk ‘Gooi, Vecht en Loosdrechtse Plassen’ (knooppunt 46) en is een bijzondere plek om af te meren. Het fortterein is vrij toegankelijk; geniet van de prachtige natuur met in het voorjaar dotterbloemen en zeldzaam zomerklokje. 

Gloednieuw Fort! magazine gelanceerd
Fort! Magazine Onno Hoes  

Woensdag 10 april werd op bij Fort de Liebrug in Haarlemmerliede op een feestelijke wijze het eerste exemplaar van het jaarmagazine FORT! 2019 gelanceerd. Stichting Liniebreed Ondernemer bood het magazine aan burgemeester Onno Hoes aan. De gemeente Haarlemmermeer is met vijf forten en één batterij de grootste Stellinggemeente is binnen de Stelling van Amsterdam. Onder het motto ‘If you don’t use it, you will loose it’ kregen talloze forten de afgelopen jaren een nieuwe bestemming. Fort! presenteert een eigentijds aanbod van recreatieve, culturele en zakelijke mogelijkheden in waterlinies, vestingen, forten en bunkers in Nederland. Het magazine heeft een oplage van 35.000 stuks en is verkrijgbaar op de forten, horecalocaties, VVV’s en musea in de diverse waterlinies. Bekijk hem hier online.

Fort K’IJK Belevingscentrum
Fort Kijk met kind  

In één van de boegbeelden van de Stelling van Amsterdam, het Belevingscentrum Fort K'IJK, komen natuur en het strategische landschap in de Stelling van Amsterdam tot leven. Beleef hier hoe de Stelling eerst de mens en later het landschap beschermde. Stemmen van de boswachter en de fortwachter nemen je via de speciaal ontwikkelde audiotour (ca. 30 min.) mee op reis. Verbeelding, projecties, licht en donker laten de unieke architectuur van het fort tot zijn recht komen. Geschikt voor volwassenen en voor kinderen vanaf ca. 6 jaar. Geniet in het centrale deel van het fort (de Poterne) van een kop koffie of thee met huisgemaakte taart of landbrood.

Nieuwe experience op Pampus met ballonvaart
Pampus balon  

Vanaf 20 april 2019 is de nieuwe attractie “Het geheime wapen van Amsterdam” open op forteiland Pampus. Bezoekers ‘vliegen’ over de Stelling van Amsterdam in een spiksplinternieuwe luchtballon. Deze attractie maakt onderdeel uit van een nieuwe belevingsroute die het verhaal vertelt over de Stelling van Amsterdam. Pampus viert deze nieuwe aanwinst door per jaargetijde ballonvaarten uit te delen voor 2 personen. Iedereen die op het eiland komt, maakt kans op zo’n super gave ballonvaart door de lucht!

Naast deze nieuwe attractie is er de vernieuwde en uitgebreide foto-expo ‘Forten van Boven’ ook een echte aanrader. Op grote doeken ervaar je in vogelvlucht de forten van de Stelling van Amsterdam én van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zie je.  Bij deze expo hoort een avontuurlijke speurtocht voor kinderen.

Stelling van Amsterdam in het nieuws
Fort Zuidwijkermeer
Restauratie Kaasfort Zuidwerkermeer

Achteraf lijken goede oplossingen vaak vanzelfsprekend, maar wie ooit bedacht heeft om de koele kelders van Fort Zuidwijkermeer te gebruiken voor de opslag en bewerking van kaas verdient alle lof.
De kelderwanden zijn van oudsher geheel geglazuurd, daarmee perfect voor kaasopslag. Samen met Bourgondisch Lifestyle, kaasverfijner uit Beverwijk, werkt Landschap Noord-Holland aan een nieuwe bestemming van dit monument. Naar verwachting wordt het vernieuwde gebouw in 2019 opgeleverd. 

 
 
Fort Nigtevecht
Nieuwe NS Wandeling Gein en Vecht

Op 25 maart 2019 werden 4 nieuwe NS-wandelingen door NS en Wandelnet gepresenteerd.
In één van deze routes wandel je naar Fort Nigtevecht, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
Behalve Fort Nigtevecht heeft deze route ook nog twee idyllische rivieren in één route: het Gein en de Vecht. Ze hebben veel gemeen. Ze slingeren door een oer-Hollands landschap dat bolstaat van cultuur en historie. Langs hun oevers pronken eeuwenoude buitenhuizen. Veel schilders en dichters deden er inspiratie op. Bekijk de route hier

 
 
Gidsentraining
Gidsentraining voor vrijwilligers druk bezocht

Speciaal voor de vrijwillige gidsen en rondleiders van onder andere de Stelling van Amsterdam organiseerde Stichting Liniebreed Ondernemen in opdracht van het Programmabureau Stelling van Amsterdam afgelopen weken een workshop “gidsenrollen”. Gidsen zijn diegene die bijna dagelijks het verhaal van de waterlinies en de forten vertellen. De trainingen zijn gegeven door Loredana Cannas (gediplomeerd gids) en er wordt ingegaan op álle rollen die een gids vervult. 

 
Lange -Afstand-Wandelpad
LAW  

De Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW) van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en van de Stelling van Amsterdam zijn samengevoegd tot een nieuwe route van maar liefst 350 km lang. Met een nieuwe gids, doordrenkt van historie, tref je een heldere routebeschrijving (2 richtingen), 72 gedetailleerde kaartjes en veel achtergrondinformatie over de forten en waterlinies. Bestel de routegids via Wandelnet https://wandelnet.nl/waterliniepad-law-17 of boek hier één van de zes meerdaagse arrangementen met overnachting(en). 

Meer nieuws en actuele agenda

Voor het meest actuele nieuws en de complete agenda verwijzen wij u graag naar onze algemene agenda en het algemene nieuwsoverzicht.

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
14 - 6 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.