Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Win een overnachting!

De herfst is ons land weer ingetreden. We maken ons klaar voor de lange donkere avonden én het laatste herfstzonnetje! Ook nu kun je bij ons op de Stelling van Amsterdam terecht. Zien we je daar?

Win een nacht op de Stelling van Amsterdam
Trekkershut op Uitermeer  

Maak kans op een gratis overnachting voor twee personen in het (verwarmde) Trekkersvlot, van vrijdag 26 oktober op zaterdag 27 oktober. Inclusief ontbijt en kanoverhuur. Het vlot ligt in de Vecht bij Fort Uitermeer. Waan je 'alleen op de wereld' en geniet van het laatste herfstzonnetje, de rust en het uitzicht. 

Hoe? Maak de volgende zin af en mail voór woensdag 17 oktober naar info@stellingvanamsterdam.nlKom naar de Stelling van Amsterdam, want…………………

Ontdek hoe mooi de nacht is

Zaterdag 27 oktober dooft Nederland massaal het licht tijdens Nacht van de Nacht. Ook de Stelling van Amsterdam doet mee!

Nacht van de nacht algemeen
Fakkels maken

Bij het ondergaan van de zon, opent Fort bij Abcoude haar deuren. Aanschouw de prachtige sterrenhemel in de donkere nacht onder het genot van een borrel. Maak samen fakkels die je die avond direct gebruikt tijdens de nachtelijke wandeltocht door het fort. Vanaf 19.30 uur: Molenweg 19, Abcoude

 
 
Nacht van de Nacht foto op Vechten
Muziek en marshmallows

Een nacht om nooit te vergeten. Kom naar Kunstfort bij Vijfhuizen! Rooster marshmallows onder het sfeervolle maanlicht met muziek van de fantastische Pier K band. Luister naar de gidsen en verhalenvertellers. Knutselen en schminken voor kids. Vanaf 19.30 u: Fortwachter 1, Vijfhuizen

 
 
Escaperoom Fort C
Experience game by night

Afgelast: Ontrafel het verhaal van de Crytograaf in Fort-C in Muiden. Ga van opdracht naar opdracht en kom steeds dichter bij de waarheid? Het fort is verlicht met kaarslicht. Spannend voor groepen van 4 tot 6 personen! 18.00, 20.00 en 22.00 uur: Vestingplein 1, Muiden

 
Dagjes uit tijdens de Herfstvakantie
Fort K'IJk  

Plak je kids niet achter het behang; neem ze mee naar de Stelling van Amsterdam! Oma’s hebben gratis toegang als ze vergezeld worden door een betalend kleinkind bij het Muiderslot. Er zijn bovendien leuke extra activiteiten en spelletjes uit grootmoeders tijd. 

Forteiland Pampus is (uitgezonderd maandag) alle dagen open! Ga op zoek naar verborgen tekens in het oude fort met de Pampus Xperience. Kinderen krijgen in het kader van de Museumkidsweek een verrassing. Alleen al de boottocht naar het eiland is een waar feestje.

Leuk en leerzaam: kom naar het bezoekerscentrum Fort K'ijk en leer alles over de natuur en het landschap als onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Fortenfietsroute aan de Zuiderzee
Twee fietsers fietsen door de Stelling van Amsterdam  

Een prachtige fietstocht door het noordelijke linielandschap. Deze tocht van 42 km brengt je langs Fort bij Edam, Fort Benoorden Purmerend en Fort bij Kwadijk. Tenminste, wat er van over is. Wist je dat Fort bij Kwadwijk nooit is afgemaakt? De bouw werd gestart in 1888. Tijdens de bouw werd het vliegtuig uitgevonden en verloor de Stelling van Amsterdam haar functie. Er lag al een fundering van 1300 palen en de loods en de fortwachterswoning. De palen zijn later weer uit de grond verwijderd. De loods en woning staan er nog. Meer weten? Kom zondag 14 oktober naar de expositie 'Mijn jeugd op Kwadijk'.

Dineren bij kaarslicht
Winterlicht Pampus  

Psssttt....dit willen we je niet onthouden! Romantisch dineren bij kaarslicht in de winterrestaurants op onze eilanden: winterlicht op Pampus de 'parel van het Ijsselmeer', stoven en grillen op het Vuurtoreneiland en private dining op Forteiland IJmuiden. Vergeet niet te reserveren. De avonden zitten snel vol. 

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
9 - 2 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.