Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Veelzijdig Stelling van Amsterdam

Met 42 forten, 4 batterijen, 1 kasteel en 2 vestingsteden is er altijd wat te doen op de Stelling van Amsterdam. Vergeet ook het linielandschap met de sluizen en dijken niet, te voet of per fiets goed te bewonderen. In de nieuwsbrief tippen we je leuke activiteiten en maak je kans op vrijkaartjes. Tot op de Stelling van Amsterdam!

Inundatieweekend Fort K’IJK
Inundatie Krommeniedijk vogels kijken  

Op zaterdag 10 en zondag 11 maart worden de weilanden rondom Fort K’IJK onder water gezet. Net zoals dit voor de Stelling van Amsterdam was bedoeld. Alleen was toen het water een verdedigingsmiddel. De inundatie trekt honderden vogels aan die op krachten komen voordat ze doorvliegen naar hun broedgebied. Ontdek de minimaal 50 vogelsoorten zoals de kuifeend, grutto, slechtvalk, wintertaling of wulp. Telescopen zijn aanwezig. Breng ook een bezoek aan het gloednieuwe belevingscentrum in het fort over de natuur en geschiedenis van de Stelling. 

Mail en win
UNESCO Fort Spijkerboor  

Stichting Werelderfgoed Nederland is aanwezig op de Fiets en Wandelbeurs 2, 3 & 4 maart in de Jaarbeurs in Utrecht, namens de Werelderfgoederen van Nederland. Met meer dan 100 reisorganisaties, onafhankelijk advies van ervaren fietsers en wandelaars, lezingen en workshops, een kinderdorp, outdoordemonstraties en een fietsparcours een must voor iedere wandel- en fietsliefhebber. Wij geven 2x2 entreekaarten weg. Mail voor 20 februari je favoriete wandel- of fietsroute met je gegevens naar info@stellingvanamsterdam.nl en maak kans op de entreekaarten.

Culinaire uitstapjes
Dineren op Pampus
Pampus Winterlicht

Een culinair avontuur in het hart van het IJmeer met Winterlicht. Proef de verstilling van het in duisternis gehulde fort, bijzonder winterbier van Brouwerij Pontus en winterse gerechten bereid met ingrediënten uit de Stelling van Amsterdam. Op vrijdag- en zaterdagavonden nog tot en met zaterdag 17 maart.

 
 
Vuurtoreneiland  ©Jaap van der Veen
Duurzaam dineren

Stap aan boord en vaar naar het schilderachtige Vuurtorenland. ’s Winters eet je hier in de stoere betonnen bunkers, met houtkachels voor de warmte. De gerechten zijn puur en ambachtelijk en worden dagelijks vers aangevoerd. Vuurtoreneiland werd recent door GaultMillau verkozen tot Duurzaam Restaurant van het Jaar 2018. 

 
 
Poterne Fort Resort Beemster
Proeven en genieten

In het gastronomische Poterne restaurant & bar van Fort Resort Beemster gaat het om smaakbeleving. Kleine gerechten met ambacht samengesteld uit het aanbod van de seizoenen en zoveel mogelijk met biologische ingrediënten uit de Beemster en omstreken. Het Poterne restaurant is apart van de Spa & Wellness.

 
Expositie en lezing
© Peter Saal  

Wat weet men nog over de Stelling van Amsterdam die al ruim 100 jaar de gemoederen bezig houdt? Waarom is deze Stelling er gekomen? Wat is deze verdedigingslinie eigenlijk en hoe leefde men op of nabij zo’n imposant bouwwerk? Kom naar Fort bij Aalsmeer, het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45, en duik in het verhaal van de Stelling van Amsterdam in de tijdelijke expositie Meer in Stelling. Op zaterdag 24 februari geeft René Ros van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam om 14.00 uur een lezing.

Weesp en water
Weesp  

Weesp ontstond aan water, werd gevormd door water, beleefde zijn bloei door water en dankt er nog steeds zijn unieke sfeer aan. Redenen genoeg om er een tentoonstelling aan te wijden in Museum Weesp. Kom naar de zomertentoonstelling vanaf 7 april en ontdek wat water voor Weesp betekend en de belangrijke positie van Vesting Weesp in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie én van de Stelling van Amsterdam. Museum Weesp is van woensdag tot en met zondag geopend van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Kunstfort bij Vijfhuizen
Kunstfort Vijfhuizen erfgoedfoto National Geographic door Kenneth Stamp  

Artistiek directeur Zippora Elders in Metropolis M: ‘Bij Kunstfort bij Vijfhuizen zijn de architectuur en geschiedenis van de plek leidende elementen. Het fort is werelderfgoed en één van de eerste betonnen gebouwen in Nederland. Een kunstinstelling met een afwijkend uiterlijk’.Het Kunstfort presenteert lente 2018 tentoonstellingen van internationaal gerenommeerde kunstenaars Catherine Biocca (video en sculptuur) en Eva Fiore Kovacovsky (fotografie). Voor of na het tentoonstellingsbezoek ben je welkom bij Restaurant ’t Fort, voor een uitgebreide lunch. Op de kaart staan onder meer frisse salades en sandwiches of kies voor een ‘Polderplank’ met landbrood, soep en diverse soorten beleg. Ook de ‘Bunker-burgers’ zijn een aanrader!

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
8 + 1 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.