Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Kerstgevoel op de Stelling

Beleef het ultieme kerstgevoel op de Stelling van Amsterdam! Ook in de koude maanden van het jaar zijn de meeste forten open voor publiek. Zo informeren we je in deze laatste nieuwsbrief van dit jaar graag over de kerstactiviteiten en onze restaurants. We geven je nog een (trouw)tip mee en een leuke korte wandeling. Wij wensen je vast heerlijke feestdagen en een fantastisch nieuwjaar. Tot op de forten en tot in 2019!

Het kerstgevoel
Muiderslot concert 2018  

Ga voor de ultieme kerstgedachte naar Muziekfort Beverwijk. Van 18 december t/m vrijdag 21 december wordt er geld opgehaald voor het goede doel van 3FM Serious Request door diverse muziekoptredens in het prachtige fort. Het Muiderslot is tijdens de kerstvakantie dagelijks geopend (behalve op 25 & 31 december en 1 januari). Op donderdag 20 december is er een nostalgisch én internationaal kerstconcert in de Ridderzaal van het Muiderslot. Kunstfort Vijfhuizen sluit zondag 16 december de tentoonstelling He at Sea van Charlott Weise en The Fear of Small Numbers van Serge Onnen feestelijk af tijdens de finissage. Met live muziek in de bijzondere setting van de Genieloods.

Lunches, brunches en diners
Poterne restaurant Fort Resort Beemster  

Fort Resort Beemster is een bijzondere plek om de feestdagen door te brengen. In het Poterne Restaurant kun je dagelijks genieten van de heerlijkste lunch- en diner gerechten. Tijdens de kerstdagen wordt er een traditioneel kerstlunch en diner geserveerd. Op zondag is iedereen welkom in Paviljoen Puur om te komen lunchen en borrelen. Fort Bezuiden Spaarndam heeft een sfeervol café, Café Zuid, in een prachtige omgeving. Combineer de borrel met een stevige wandeling rondom het fort! Elk gerecht verdient een goed glas wijn. Kom zondag 16 december naar de wijnproeverij in Proeflokaal Fort Liebrug bij Casa Fortezza. Met wel 25 flessen op de kerst-proeftafel en gratis advies! De restaurants op het Vuurtoreneiland en Forteiland Pampus zijn de hele maand december volgeboekt.

Historie: het Noordzeekanaal
Noordzeekanaal animatie  

De aanleg van een kanaal tussen de Amsterdamse haven en de Noordzee was noodzakelijk omdat de schepen steeds groter en zwaarder werden. Zo ontstond het Noordzeekanaal. Na tien jaar graven was het Noordzeekanaal in 1876 voltooid. De komst van Het Noordzeekanaal was aanleiding voor de bouw van het Forteiland IJmuiden, Forteiland Pampus en het Hembrugterrein. De forteilanden stonden op de zwakke plekken van de Stelling van Amsterdam en moesten Amsterdam verdedigen tegen de vijand die het land per water probeerde te bereiken. Het Hembrugterrein is aangelegd voor de bevoorrading van de Stelling van Amsterdam via het Noordzeekanaal. Klik hier voor de animatie van Oneindig Noord-Holland over de aanleiding en het ontstaan van dit kanaal.

Tip! Trouwen op de Stelling
Trouwen Paviljoen Puur  

Ja! Ik wil! Beleef de mooiste dag van jullie leven op de forten van de Stelling van Amsterdam. Midden in het groen, naast de oude fortwachterswoning, in de Poterne of met uitzicht op de fortgracht. De keuze is aan jullie! Trouwen kan op bijna elke fortlocatie.

Korte wandeling
Hotel de Witte Dame  

Het Bellopad, vernoemd naar een befaamde locomotief, is een natuur- en cultuur-wandeling van 19 km van Mijdrecht naar Abcoude (of andersom). Het pad is ook goed in trajecten te wandelen, bijvoorbeeld van het oude station Mijdrecht naar Gemaal de Ruiter (2,5 uur) of vanuit Spoorhuis Vinkeveen naar Gemaal de Ruiter (1 uur). Je kunt de wandeling ook starten van NS station Abcoude. Het Bellopad begint bij restaurant hotel De Witte Dame. Begin daar je wandeltocht met een heerlijke koffie en een groot stuk taart.

Werelderfgoederen
Amsterdam Light Festival 2018  

Heb je nog tijd over? Bezoek deze winterse maanden ook eens de andere Werelderfgoederen! Zo kun je de verlichte grachten van Amsterdam bewonderen tijdens het Amsterdam Light Festival, een kerstwandeling of een eindejaarswandeling maken op Schokland of kerstinkopen doen tijdens de Swanmarket bij de Van Nellefabriek. Bekijk de agenda van Stichting Werelderfgoed.

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
4 - 2 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.