Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Prachtig landschap tussen de forten

Genoeg te doen op de forten van de Stelling van Amsterdam. En breng ook eens een bezoek aan het landschap rondom de forten! Verken het linielandschap met geheimzinnige militaire bolwerken en prachtige natuur tijdens het evenement Mooi Linieland. In deze nieuwsbrief tippen wij je met leuke uitjes en ander nieuws. Blijf op de hoogte via de agenda.

Mooi Linieland - 17 en 18 juni
Mooi Linieland  

In het weekend van 17 en 18 juni staat het landschap van de waterlinies centraal tijdens het evenement Mooi Linieland. Ontdek fietsend, wandelend of varend wat de rol van water als bondgenoot was. Stap op de bus voor een unieke dagexcursie langs militaire werken van de Stelling van Amsterdam. Ontdek het Beemster fortenland en wandel of fiets over de liniedijk van Fort Spijkerboor naar Fort bij Edam, waar je kunt deelnemen aan de excursie Kriebelbeestjes. Neem een kijkje in het bezoekerscentrum op Fort bij Krommeniedijk. Proef de linie op Fort Zuidwijkermeer met wijn en kaas en de documentaire Geheim Landschap. Op Fort bij Abcoude is het OERRR-spannend. Kom rondstruinen met de boswachter en speur naar de prachtige natuurschatten. Wandel van Fort Abcoude naar Fort Nigtevecht via het Liniepad en bekijk hier een expositie Landschap in Stelling Gebracht met schilderijen en foto’s. Je ziet het eigenlijk pas als je het weet. Ga op pad en ontdek het zelf. Bekijk het volledige programma op mooilinieland.nl

Pinksteractiviteiten
Vliegers boven Pampus tijdens het vliegerfestival
Pamsteren!!

Zwaar beladen VOC schepen kwamen honderden jaren geleden regelmatig voor Pampus te liggen. Het Pampus, een vaargeul die eigenlijk veel te ondiep geworden was, werd vaak vervloekt en verguisd. Neem zondag 4 juni je kleedje mee naar Forteiland Pampus en strijk met je spulletjes neer voor een vrijmarkt in VOC stijl. Psst...3 op 4 juni kun je op het eiland overnachten.

 
 
Fort Ossenmarkt - excursie
Kunstmarkt

Het doorgaans voor publiek gesloten Fort aan de Ossenmarkt in Weesp opent dit jaar met Pinksteren de poorten voor publiek met een grote kunst-expositie. De makers van deze bijzondere schilderijen, prachtige foto’s, grafiek en tekeningen & beeldhouwwerken geven uitleg over hun werk. Op 3, 4 en 5 juni van 12.00 tot 17.00 uur.

 
 
Muiderslot
Kinderveldslag

Op 4 en 5 juni is op het Muiderslot een Middeleeuws kampement te bezoeken, met workshops, demonstraties en een echte kinderveldslag. In de middeleeuwen reisden belangrijke heren voortdurend hun bezittingen af en sloegen onderweg naar toernooien en veldslagen hun tenten op. Leuk om te zien hoe deze dames en heren op stand kampeerden.

 
Open in de zomer
Paviljoen Puur kinderen  


Geen zonnebrand nodig in de forten van de Stelling van Amsterdam. Dikke muren houden de zon buiten. Tijdens warme dagen heerlijk verkoelend. Te koud? Ook buiten de forten is het goed toeven. Hou de agenda in de gaten voor activiteiten in de zomer. Woensdagen en zondagen heb je veel kans dat de forten open zijn. Wil je niet voor een dichte deur staan? Check de openingstijden via onze website of de website van het fort.

Forten vol Verhalen - juli en augustus
Fort Bilt  

Deze zomer strijkt Forten vol Verhalen in juli en augustus neer op 8 bijzondere locaties in de Stelling van Amsterdam en Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een uniek verhalenfestival met historische verhalen over de forten en het geheime linielandschap, waargebeurde anekdotes over de soldaten, de officier, omwonende boeren en de wasvrouw. Even geen aandacht voor Whatsapp en Facebook, maar wegdromen bij topvertellers uit Nederland en België. Natuurlijk kan je ook genieten van een hapje of drankje op een fortterras. Volgende week meer informatie over locaties en data op fortenvolverhalen.nl

Fort! magazine
FORT magazine 2017  

Heb jij 'm al gelezen? Het jaarlijks terugkerende FORT! magazine is weer verschenen. Met nieuws over forten, vestingen en bunkers van de waterlinies in heel Nederland. Je kunt het magazine online bestellen en digitaal doorbladeren
Leuk als je ons na het lezen laat weten wat je er van vond via het lezersonderzoek Je maakt dan kans op een overnachting in een luxe officierskamer op Fort Bakkerskil voor 2 personen inclusief ontbijt.

Nieuwe Hollandse Waterlinie voor UNESCO
unesco stempel op fort spion  

De Stelling van Amsterdam is UNESCO Werelderfgoed. Net zoals de Chinese Muur en de Taj Mahal. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een unieke historische verdedigingslinie uit 1815. De linie is 85 kilometer en bestaat uit zo’n vijftig forten en vijf vestingsteden. Naar verwachting zullen beide verdedigingslinies in 2019 als geheel bestempeld worden als UNESCO Werelderfgoed. Zodat deze verdedigingslinies behouden blijven voor toekomstige generaties. Breng eens een bezoek bij de buren! Mooie forten in een prachtig landschap.

Landschap in Stelling gebracht - 16 t/m 18 juni
Schilderij expositie Fort Nigtevecht  

Kijk eens naar het landschap om je heen! Kom naar de verkoop-tentoonstelling met schilderijen van Atelier de Kromme Mijdrecht en werk van Fotoclub Abcoude. Zij tonen het landschap van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De opbrengst gaat naar het V6 limietpaaltjes project voor herstel en plaatsing van dit unieke erfgoed. Heb je zelf ook verhalen of help je mee om het landschap tot leven te wekken? Kom in het weekend van 16, 17 en 18 juni naar Fort bij Nigtevecht, Velterslaan 1, 1391 HV Abcoude

Fietsroute De Ronde Venen - langs 8 forten
Fietsen Ronde Venen  

Korte broek aan, pet op, niet vergeten in te smeren en gaaán met die banaan..op de fiets of wandelen langs de forten van de Stelling van Amsterdam. Fietsroute uitgelicht: Op een steenworp afstand van Amsterdam biedt De Ronde Venen talloze recreatiemogelijkheden. De Vinkeveense Plassen, het charmante beschermde dorpsgezicht van Abcoude en het unieke veenweidegebied. Ontdek ook de forten van de Ronde Venen met deze prachtige fietsroute (44 km) langs Fort aan de Drecht (Pannekoekenrestaurant), Fort bij Uithoorn, Fort Waver-Amstel (Wijnfort), Fort in de Botshol, Fort aan de Winkel, Fort bij Abcoude en Fort bij Nigtevecht (Gedenkplaats). Goede startpunten voor de route zijn: de Toeristische Overstappunten in Vinkeveen en De Witte Dame in Abcoude, station Abcoude, carpoolterrein A2 Abcoude en Fort aan de Drecht. In Uithoorn en Vinkeveen zijn diverse fietsverhuurders. Het pontje bij fort Waver-Amstel vaart dagelijks tussen 9.00 en 18.00 uur. Download de folder of print de kaart met de fietsknooppunten. Bekijk alle fietsroutes.

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
4 + 2 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.