Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Forten zijn COOL! nieuwsbrief

De zomervakantie is begonnen! Geen zin om in de file naar pretparken of vakantieoorden te staan? Blijf lekker in Nederland en bezoek de forten van de Stelling van Amsterdam. Fijne vakantie!

Forten vol Verhalen
Forten vol verhalen 2017 flyer  

Liggend of zittend in het gras, met op de achtergrond de fortgracht en voor je het mysterieuze fort, nemen de verhalenvertellers en de gidsen je mee terug naar de 19de eeuw. Op een verfrissende wijze brengen zij oude stoffige verhalen tot leven. Wist jij dat Fort Schiphol plaats moest maken voor het vliegveld Schiphol? Dat soldaten uit verveling prachtige tekeningen maakten op de muren van het fort? Door middel van Storytelling komen het linielandschap en de versteende ridders tot leven. Data: zondag 6 augustus Kunstfort bij Vijfhuizen, zondag 13 augustus Fort bij Aalsmeer en zondag 27 augustus Hembrugterrein. fortenvolverhalen.nl

Fortenfestival en Werelderfgoedweekend
Fortenfestival 2017  

Het is weer Fortenfestival! Van vrijdag 1 t/m zondag 10 september is het een waar liniefestijn in Nederland. Kom eens kijken en ontdek de prachtige forten en vestingen die ons land rijk is. Geniet van de (buiten)films, theater, kunst, muziek, historie en (biologisch) eten en drinken. Op zaterdag 9 en zondag 10 september is het dubbel feest: veel forten zijn opengesteld tijdens het Open Monumentenweekend en het Werelderfgoedweekend.
Met 42 forten en 4 batterijen is het kiezen geblazen. O.a. geopend tijdens het Fortenfestival: Fort Nigtevecht, Fort Spijkerboor, Hembrugterrein, Fort bij Edam, Fort bij Abcoude, Fort Waver-Amstel, Fort Bezuiden Spaarndam, Fort bij Aalsmeer, Muziekfort Beverwijk, Fort Uitermeer, Fort aan de Ossenmarkt, Fort Diemerdam, Kunstfort Vijfhuizen, Forteiland Ijmuiden.

Rondje Stelling
Rondje Stelling - 2 fietsers  

Voor de sportieve of recreatieve fietsers is er Rondje Stelling op zondag 3 september. Een uitdagende manier om kennis te maken met de op de Unesco Werelderfgoedlijst prijkende verdedigingslinie. Als deelnemer draag je ook bij aan het goede doel: fietsen voor mensen met hersenletsel. Inschrijven kan tot en met 1 september. De route start op Fort aan de Drecht, Fort aan den Ham of in Spaarndam. Met afstanden van 30 km tot het hele rondje Stelling van 170 km. Lekker even die benen strekken. Aanmoedigen kan ook! rondjestelling.nl

Buitenbioscoop
Buitenbios  

Kom naar de buitenbios! Heerlijk onderuitgezakt wegdromen bij de mooiste en spannendste films op bijzondere locaties. Kom naar Pampus drijvende buitenbios op 3, 4 en 5 augustus of geniet van de films bij de famous BLOB op Kunstfort bij Vijfhuizen 6, 7, 8 en 9 september (gratis). Laat je ook deze zomer weer cinematografisch verrassen!

Neem eens een andere afslag...
Liniepad  

Wandelen langs de Stelling van Amsterdam. De wandeling over het Liniepad geeft een goed beeld van de vroegere Stelling van Amsterdam tussen Fort Abcoude en Fort bij Nigtevecht. Het wandelpad is genoemd naar de liniedijk waar je een deel van de wandelroute overheen wandelt. Verder heeft het riviertje het Gein een belangrijke plaats op deze wandelroute. De wandelroute start bij NS-station Abcoude en is bewegwijzerd met blauwe pijltjes op houten paaltjes. De lengte van de rondwandeling is 8 kilometer, met mogelijkheid tot verlenging bij Fort Abcoude (10 km).

Uitgelicht!
Grachtenfestival op pampus 2017
Grachtenfestival

Op zaterdag 19 augustus komt Noa Eyl met zijn trio BACHtaloh in de (droge) gracht op Pampus optreden Drie muzikale virtuozen die je al op de boot vanuit IJburg met een mini-concert begeleiden naar het eiland, om daar flink uit te pakken met een prachtig concert.

 
 
Dagtochten
Dagtochten

De Stelling van Amsterdam is lang en groot! Bezoek de Stelling van Amsterdam in één dag en haak aan bij de georganiseerde dagtochten. Van 10.00 tot 18.00 uur. Dit jaar op: 17 augustus, 3 september en 1 oktober.

 
 
Open voor publiek

Houd de agenda in de gaten voor activiteiten in de zomer. Woensdagen en zondagen heb je veel kans dat de forten open zijn. Wil je niet voor een dichte deur staan? Check de openingstijden via onze website of de website van het fort.

 
Aanschuiven
Pampus dak eten  

Aanschuiven op Pampus. Dat kan! Zomerlicht is een bijzonder smakelijke beleving op een man made, historisch forteiland Pampus. Behaaglijk, culinair en exclusief! Terwijl je over het eiland en door het sfeervol verlichte fort ronddwaalt, legt chef-kok Jurre Sweers je samen met zijn team ruim 3 uur culinair in de watten. Zomerlicht is open van 20 juli t/m 2 september op de donderdag- vrijdag en zaterdagavond.

Vrijwilligers gezocht
Fort bij Aalsmeer  

Het Crash Museum in Fort bij Aalsmeer is op zoek naar vrijwilligers. Crash brengt de luchtoorlog, bezetting en verzet in en rond de Haarlemmermeer in de Tweede Wereldoorlog tot leven voor een breed publiek. Zowel binnen als buiten de museummuren worden er veel activiteiten en werkzaamheden gedaan door vrijwilligers. Interesse? Mail naar secretaris@crash40-45.nl.

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
15 - 15 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.