In dit archief vindt u informatie van voorgaande evenementen en activiteiten rondom de Stelling van Amsterdam. Ga voor actuele nieuwsberichten naar ons nieuwsoverzicht.
- Naar overzicht nieuws
- Vorige
- 15 van 468
- Volgende

Het Muiderslot is genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2021, een initiatief van Oogvereniging. Het Muiderslot wil het kasteel beter toegankelijk maken voor mensen met een visuele beperking. Het plan van het Muiderslot is genomineerd voor deze prijs. Het Muiderslot heeft jouw stem hard nodig! Tot en met 30 november kan je jouw stem uitbrengen.
Het Muiderslot biedt als museum graag een beleving die voor iedereen toegankelijk is, dus ook voor blinden of slechtzienden. Door middel van speciale instaprondleidingen, een maquette die je aan kunt raken en een audiotour met uitgebreide beeldbeschrijvingen kunnen kasteel, collectie en tuinen in de toekomst beter toegankelijk worden voor mensen met een visuele beperking. Als je het kasteel en de tuinen niet (goed) kunt zien, kun je ze namelijk wel voelen, horen, ruiken of proeven.
Al deze plannen kan het Muiderslot tot werkelijkheid brengen als zij de RAAK Stimuleringsprijs 2021 winnen. Én als dank verloot het Muiderslot vier entreekaartjes onder de stemmers, dus twijfel niet langer en stem ook!
>>Stem op het project! <<
Het plan
Het Muiderslot zet in op ervaren van het kasteel met álle zintuigen via het overkoepelende project ‘Sense the Castle’. Dit start met het ontwikkelen van aanbod voor mensen met een visuele beperking. Doel van het Muiderslot is om instaprondleidingen te ontwikkelen voor (individuele) bezoekers met een visuele beperking én om de collectie voor hen toegankelijker maken door een tactiele maquette en een audiotour met uitgebreide beeldbeschrijvingen. De aandacht voor multi-zintuiglijkheid opent ruimte voor perspectieven die eerder in het Muiderslot geen of weinig aandacht hebben gekregen. Zo leidt bijvoorbeeld aandacht voor geuren en smaken uit de kasteeltuinen en de slotkeuken tot gesprekken over de herkomst van planten en ingrediënten en daarmee over de uitwisseling tussen culturen vroeger en nu.
Het kasteel
Het kasteel zélf is het topstuk van de collectie. In de instaprondleidingen van het Muiderslot zal er speciale aandacht zijn voor de tactiele mogelijkheden die het gebouw biedt: het voelen van de dikke muren of de eeuwenoude uitgesleten traptredes, het beleven van de kou of een haardvuur in de winter, het ruiken van gerechten en geurige specerijen in de slotkeuken, het drinken uit een glazen roemer, het eten van een tinnen bord, het horen van muziek in de Ridderzaal etcetera. Het Muiderslot gelooft in een integrale aanpak, waarbij alle zintuigen aandacht krijgen in de museumervaring, zowel binnen als buiten. Wanneer bezoekers het kasteel en de tuinen niet (goed) kunt zien, kun je de plek immers wel voelen, horen, ruiken of proeven. Zo kom je van alles te weten over de veelzijdigheid van het Muiderslot.
Annemarie den Dekker, directeur van het Muiderslot:
‘Wanneer wij de RAAK Stimuleringsprijs winnen, kunnen we deze magische plek voor nóg meer mensen toegankelijk maken. Wij zijn als rijksmuseum immers van iedereen en voor iedereen. Door alle zintuigen te betrekken, verrijken we het museumbezoek voor velen. Stem dus op het Muiderslot!’
Stelling van Amsterdam
Nog tot 1954 was het terrein van het Muiderslot als verboden, militair gebied omgeven door prikkeldraad. In 2012 is op de plek van gebouw A een ondergronds paviljoen gebouwd: het Waterschild. Het biedt een presentatie van zeven eeuwen waterdefensie op het Muiderslot, met veel aandacht voor het Muiderslot en de waterlinies, waaronder de Stelling van Amsterdam.
Het Muiderslot was als deel van de vesting Muiden van 1892 tot 1922 opgenomen in de Stelling van Amsterdam. Het Slot ligt op een strategische plek ten zuidoosten van Amsterdam, aan de monding van de Vecht in de vroegere Zuiderzee, nu IJmeer geheten. De vesting Muiden vormde samen met het nabijgelegen forteiland Pampus de steunpunten van de hoofdverdedigingslijn van het ‘vak Muiderberg’.