Ga direct naar inhoud

Deel via social media

In dit archief vindt u informatie van voorgaande evenementen en activiteiten rondom de Stelling van Amsterdam. Ga voor actuele nieuwsberichten naar ons nieuwsoverzicht.

8 oktober 2021

Dineren op een historisch eiland? Uit eten in een fort en restaurant tegelijk? Beleef de winterse pop-up van Forteiland Pampus, beleef Winterlicht! Wees welkom!

Over het donkere IJmeer op koers naar Pampus

Ken je het winterse pop-up avontuur van Forteiland Pampus al? Winterlicht is een culinair avontuur met een vleugje vrijheid en een flinke dot geschiedenis. Je avond uit gaat van start op het water, op het mooie IJmeer. Een sfeervol verlicht fort en een warm gestookt paviljoen staan op het eiland klaar om je hart te veroveren. Het voorgerecht krijg je in het fort. Neem daarna in het paviljoen plaats aan een mooi gedekte tafel en geniet van het hoofdgerecht en dessert. Eind 2021 varen we weer uit! Zowel vanuit Muiden als vanaf IJburg.

Welkom
Het inschepen is om 18.00 uur. In IJburg ligt de veerboot aan de buitenzijde van de sluis. In Muiden vertrek je vanaf de Herengracht t/o nr. 33. Laat je door de schipper een warm welkom heten. Samen met alle andere gasten vaar je naar werelderfgoed Pampus. Na een bijzondere avond vol heerlijkheden heb je rond 22.40 uur weer vaste grond onder de voeten.

Omringd door water
Jullie avond begint aan boord, en in winterse sferen vaar je in zo’n dertig minuten over het verstilde IJmeer naar Forteiland Pampus toe. De hele avond zijn jullie door water omringd en kun je genieten van spectaculaire, winterse uitzichten over het meer en de skylines van Amsterdam, Almere en het Gooi. Op het centrale plein van het eiland heten we je van harte welkom bij Winterlicht en vertellen we wat de avond je zal brengen.

Ontdek
Het avontuur begint! Daal af in het half verscholen historische fort vol donkere gangen, indrukwekkende koepels en verborgen ruimtes. Het voorgerecht vind je ergens in het fort. Er zijn sfeervolle zitjes verspreid over verschillende fortruimtes. Het fort is prachtig uitgelicht en het is boeiend om te zien waar vroeger de manschappen gelegerd waren.

Aan tafel
Na je rondgang door het fort: aan tafel! De houtkachel brandt. Hier geniet je van een mooi seizoensgerecht, gevolgd door een fantastisch dessert. Voor Winterlicht wordt gekookt – precies zoals vroeger ook op Pampus gedaan werd – met producten van binnen de Stelling van Amsterdam: klein geproduceerd, met oog voor kwaliteit en zo duurzaam mogelijk.

Eilandgevoel
Sluit de avond af met een pittige, duurzame espresso en een heerlijk glas Pampus bitter. Onze nieuwe trots, een eigentijds bittertje met een vleug VOC-kruiden! Voel je vrij om op eigen gelegenheid het eiland te verkennen. Geniet van de sterrenhemel boven je en van het zorgeloze eilandgevoel dat je helemaal los maakt van de waan van de dag.

Praktisch
Winterlicht is er bijna de hele winter op vrij- en zaterdagen. We varen meestal vanaf Amsterdam-IJburg, maar we doen ook een enkele avond de haven van Muiden aan. Winterlicht kost € 75,00, dit is voor al het eten, de overtocht, entree en bijdrage aan het erfgoed en een fijn welkomstdrankje. De overige dranken kun je ter plaatse afrekenen.

Data
Winterlicht IJburg (afvaart vanuit Amsterdam): 5,6,12,13,19,20 november en 3,4,10,11 december 2021

Winterlicht Muiden (afvaart vanuit Muiden): 26 en 27 november 2021

Meer informatie en tickets: Winterlicht Pampus

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
13 + 2 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.