Ga direct naar inhoud

Deel via social media

In dit archief vindt u informatie van voorgaande evenementen en activiteiten rondom de Stelling van Amsterdam. Ga voor actuele nieuwsberichten naar ons nieuwsoverzicht.

15 juli 2021

De Hollandse Waterlinies zitten vol geheimen. Tijdens de Waterlinie Kunstroutes zijn verschillende vormen van kunst en cultuur in de buurt aan elkaar verbonden om je te laten kennismaken met het gebied.

Van land art en toneelvoorstellingen tot artists in residence op bijzondere plekken in het waterlinielandschap: deze zomer vind je op verschillende plekken in de Hollandse Waterlinies kunst en cultuur. Alle activiteiten verbeelden samen het landschap van de waterlinies en laten je kennismaken met de geheimen van het gebied. Verschillende vormen van kunst en cultuur in de buurt zijn aan elkaar verbonden met wandel- of fietsroutes.

Wandelen
Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door al het moois dat de Hollandse Waterlinies je te bieden hebben: van fort tot vestingstad en van museum tot land art. Klik op een route om deze te bekijken, download de kaart en eventueel het GPX-bestand en geniet van een heerlijke wandeling!

Bekijk in de Stelling van Amsterdam:

Wandelroute Aagtendijk (19 km) Wandel door de gemeenten Heemskerk, Uitgeest en Beverwijk met de wandelroute Aagtendijk en beleef de Stelling van Amsterdam van het begin tot einde van deze route, verhard en onverhard. Met onderweg een luchtoorlogsmuseum in Fort bij Veldhuis en in augustus een kunstenaarsexpositie in de genieloods en op het buitenterrein van Fort aan den Ham.

Hollandse Waterlinies wandelroute Weesp (5km) Wandel door Weesp dat net iets verder aan de Vecht ligt dan Muiden. Beiden zijn onderdeel van drie verdedigingslinies: de Oude en Nieuwe Hollandse waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Bekijk de kunstwerken op Bastion Bakkerschans, lees meer over de struikelstenen of bezoek het Weespermuseum.

Fietsen
Van het Markermeer tot de Waal en van Fort Edam tot Fort Vuren: overal in de Hollandse Waterlinies is het deze zomer mogelijk om te fietsen en te genieten van het prachtige waterlinie-erfgoed en diverse kunstwerken. Klik op een route om deze te bekijken, download de kaart en geniet van een heerlijke fietstocht!

Bekijk in de Stelling van Amsterdam:

Stelling van Amsterdam fietsroute Markermeer (53 km) Deze fietsroute staat bijna geheel in het teken van water. Fiets door het prachtige gebied van Laag-Holland, langs het Markermeer, van Edam, naar Etersheim, Middenbeemster en Katwoude. In dit gebied fluisteren de molens het verhaal van de watersnood in 1916. Bezoek het museum in Fort bij Edam, het museum de Waterwolf in Etersheim of het schooltje van Dik Trom.

Stelling van Amsterdam fietsroute Schermer en Oer-IJ Deze fietsroute brengt je door het gebied van de Stelling van Amsterdam, droogmakerij de Schermer en het Oer-ij . Twee gebieden met een rijke historie en verhalen over water als vriend en vijand. Bezoek de 3D tentoonstelling op Spijkerboor, het belevingscentrum in Fort K’IJK, het museum ’t Houtenhuis of de beeldentuin van Nic Jonk

Stelling van Amsterdam fietsroute Westfront (46 km) Deze fietsroute voert je door het westfront van de Stelling van Amsterdam, langs oude dijken die met elkaar zijn verbonden: de Hoogedijk, de Lagedijk en de Sint Aagtendijk. Een afwisselende fietsroute die alle forten langs deze dijken aan doet. Luister muziek in het Muziekfort, bezoek de kunstexpositie op Fort aan den Ham of bezoek het natuurbelevingscentrum van Fort K’ijk

Stelling van Amsterdam fietsroute Haarlemmermeer (35 km) Deze fietsroute brengt je door droogmakerij de Haarlemmermeer, dat omgeven is door de Ringvaart. De forten hier zijn verbonden door de Geniedijk. Bezoek de tentoonstelling op Kunstfort bij Vijfhuizen, kijk of er kunstenaars aan het werk zijn in Batterij aan de Sloterweg of bezoek het Cruquiusmuseum. Bekijk hier de 3D Waterwerken expositie of leer over de drooglegging van de Haarlemmermeer.

Hollandse Waterlinies fietsroute Fortenland (38 km) Fiets met deze route door Weesp, Muiden en Naarden. Allen onderdeel van de Hollandse Waterlinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Dit maakt het een waar fortenland! Bezoek het waterschild op het Muiderslot of het bezoekerscentrum van Muiden in het Muizenfort, het vestingmuseum in Naarden of de beeldentuin van Niek Roozen in Weesp

In 2021 brengt Nederland een Ode aan het Landschap. Het landschap van de Hollandse Waterlinies – de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen – is een open gebied aan de rand van de Randstad. Hier heeft de mens in het verleden een verbond gesloten met het water en de natuur. Tijdens Ode aan de Hollandse Waterlinies maak je kennis van de geheimen, verhalen en bijzondere objecten uit de Hollandse Waterlinies door vele mooie activiteiten.

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
3 + 2 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.