Ga direct naar inhoud

Deel via social media

In dit archief vindt u informatie van voorgaande evenementen en activiteiten rondom de Stelling van Amsterdam. Ga voor actuele nieuwsberichten naar ons nieuwsoverzicht.

20 mei 2021De genieloods van Fort aan de Drecht is na jaren van verval in 2021/2021 helemaal opgeknapt en ingericht als moderne woning. Deze 32 meter lange houten loods met uitzicht op het stoere fort is een parel in het landschap. De genieloods was vroeger een werkruimte en opslag voor de manschappen van het fort. Ook heeft er een boot gestaan met geschut die de vijand over het water tegemoet kon varen. Bekijk dit bijzondere pand op Funda.

Het naastgelegen perceel, Grevelingen 42, betreft de eerder herontwikkelde (nieuw gebouwde) fortwachterswoning. Het fort zelf is in 2000 al gerestaureerd na jaren leegstand gekend te hebben. Heden ten dagen biedt het fort ruimte aan verschillende ondernemingen, waaronder een wijnhandel en een restaurant.

Vanwege de cultuurhistorische waarde en de kenmerkende bouwstijl is Fort aan de Drecht, waar De Genieloods onderdeel van uitmaakt, beschermd als Provinciaal monument. Daarnaast, als onderdeel van de Stelling van Amsterdam, aangewezen als UNESCO Werelderfgoed.

Van Binnen
Het provinciaal monument is in 1888 gebouwd. Na een zorgvuldige restauratie ademt het nog steeds de sfeer van vroegere tijden uit. Op de begane grond zijn bijvoorbeeld de originele klinkers terug te vinden. Maar nu ligt er wel een vloerverwarming onder. De woonkamer is voorzien van een grote glazen pui wat royaal binnenvallend licht oplevert. De houten gevels met prachtige originele luiken en de smeedijzeren gootbeugels zijn opvallende details die zorgvuldig behouden zijn gebleven.

Van Buiten
De genieloods staat aan de rand van de bebouwde kom in een landelijk (beschermd) natuurgebied tussen de rivier de Amstel en de gracht van het Fort aan de Drecht.

Daar bevindt zich in een gebied met vele voorzieningen, een winkelcentrum op 5 minuten loopafstand en de rust van de natuur en de ligging aan het water. Op 15 minuten reistijd ligt het stadshart van Amstelveen en op 20 minuten Amsterdam. In Uithoorn wordt gewerkt aan de sneltramverbinding met Amsterdam/Station-Zuid.

De tuin van de genieloods is gericht op de prachtige fortgracht en het natuurrijke forteiland van Fort aan de Drecht. De tuin heeft een open en ruw karakter en dat moet ook zo blijven. Dat is de sfeer van het fort. Aan de achterzijde zit u heerlijk beschut in een natuurlijke omgeving.

Er is voldoende plek voor parkeren op eigen terrein voor de deur, maar ook verderop in de straat zijn vele vrije parkeerplaatsen te gebruiken.

Bestemming
De genieloods heeft enkelbestemming wonen maar biedt veel mogelijkheden om wonen en werken aan huis te combineren. Ook zou er een B&B geëxploiteerd kunnen worden.

Uithoorn
De plaats Uithoorn is direct gelegen aan de rivier de Amstel. In het centrum is een haven, die plaats biedt aan grote en kleine plezierjachten. Winkels, restaurants en scholen zijn voldoende aanwezig en bevinden zich op loop-/fietsafstand. Uithoorn is goed bereikbaar. Het grenst aan Amstelveen, met een stadshart van internationale allure en de internationale school, het ligt circa 15 minuten van Amsterdam en 30 minuten van Utrecht.

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
11 - 6 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.