Ga direct naar inhoud

Deel via social media

In dit archief vindt u informatie van voorgaande evenementen en activiteiten rondom de Stelling van Amsterdam. Ga voor actuele nieuwsberichten naar ons nieuwsoverzicht.

2 september 2020

Dit jaar is het Fortenfestival nét even anders dan anders. In aangepaste vorm gaan de activiteiten in de buitenlucht en gegarandeerd Coronaproof door. Ook op Pampus!

Op Pampus vieren ze FORT EN VRIJ met kunst en niet zomaar kunst. Ze kijken ermee vooruit naar een groene toekomst! Een toekomst waarin we bewust bezig zijn met duurzaamheid en een gezond klimaat. En dat kunnen ze doen, dankzij een heel bijzondere samenwerking met Het Klimaatmuseum!

Dit museum heeft het initiatief genomen om 2 kunstenaars en 1 kunstenaarsduo uit te nodigen om klimaatkunst op Pampus te creëren. De kunstenaars hebben hiervoor input gekregen van veel van de fortbezoekers. Sommige bezoekers hebben zelfs een kleine rol gekregen in de film van een van de kunstenaars.

Kom van 5 t/m 13 september naar Pampus en bekijk deze film, of proef de appels uit Eva’s appelboom of luister naar het verhaal van een andere boom. Dat van Vicky, de vlierbesboom uit het kunstwerk Talk to me! Ontdek het allemaal tijdens je bezoek aan Pampus.

Natuurlijk kun je ook nog ‘gewoon’ kunt dwalen door het fort of mee op rondleiding gaan. En geen bezoek aan het forteiland mag natuurlijk zonder Het geheime Wapen van Amsterdam zijn. In deze attractie vlieg je boven de Stelling van Amsterdam. Een fantastische ervaring!

De Kunstwerken 

Lieve Eva
Lieve Eva, Het Boekdeel Der Spijzen, is een handboek voor duurzaam eten. Hierin staan onder andere: nieuwe gedragscodes, tips, recepten en onderzoek naar de flora en fauna op Forteiland Pampus.
India Rose Klap (1995) woont en werkt in Amsterdam. Ze is een voedselkunstenaar en bijna afgestudeerd aan KASK, de kunstacademie in Gent.

Talk To Me
Talk To Me is een geluidsinstallatie die de natuur op Pampus een stem geeft. Gesprekken met Vicky (een boom op Pampus), Maria (steen) en Dario (grasspriet) laten ons nadenken over een andere, duurzamere wereld.
Anne Fehres (1988) en Luke Conroy (1990) wonen en werken in Den Haag. Het kunstenaarsduo maakt installaties en audiovisueel werk.

A Tropics Expanded
A Tropics Expanded is een film over een toekomstig tropisch Europa. In de film is Pampus een van de laatste stukjes land. De rest is allemaal overstroomd door de zeespiegelstijging.
Kent Chan (1984, Singapore) woont en werkt in Maastricht. Hij is beeldend kunstenaar, curator en filmmaker.

Entreetickets aan boord of online zijn incl. bootretour, maar er kan ook los betaald worden voor het entree of de veerboot. Online boeken geeft entreekorting en verzekert je van plek aan boord. Kinderen onder de vier hebben altijd gratis toegang. Met een ICOM- , BGL VIP- of Museumkaart betaal je alleen voor het bootvervoer en met de I amsterdam City Card krijg je korting. Vrienden van Pampus* hebben gratis toegang tot Pampus en/of de veerboot.

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
8 - 6 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.