Ga direct naar inhoud

Deel via social media

In dit archief vindt u informatie van voorgaande evenementen en activiteiten rondom de Stelling van Amsterdam. Ga voor actuele nieuwsberichten naar ons nieuwsoverzicht.

22 mei 2018

Het Pinksterweekend was voor forteiland Pampus – dat compleet in het teken stond van het Proef Pampus festival – een groot succes. Meer dan duizend nieuwsgierige festivalgangers per dag waren in volle boten naar het eiland gebracht. Op sommige afvaarten al helemaal in de stemming gebracht door de Amsterdamse accordeonist Jaap Somsen, die zonder moeite iedereen liet meezingen met ‘Geef mij maar Amsterdam’ of het ietwat geïmproviseerde ‘Daar bij die Groene Draeck aan de haven’. Eenmaal op het eiland waaierde de drommen bezoekers gemoedelijk uit naar een van de vele plekken op het eiland waar iets feestelijks mee te maken was.

Het aanbod van Proef Pampus bood een diversiteit aan van alleen maar leuks, vrolijks en lekkers. Van gratis rondleidingen door het fort tot aan wervelende speedboot races rond het eiland en van vitaliserende stoelmassages door de Muidense Else-Ruth Amesz tot aan circus spelen in de piste van het Amsterdamse Circus Boost. Aan de oostkant van Pampus golden geen regels en waren kinderen de baas. Op het veilig met schapenhekken afgezette stuk terrein ontstond een geweldig timmerdorp, met her en der zitzakken waarop ouders relaxed konden neerstrijken. Genieten van de zon en het lekkers als gekookte mosselen, hamburgers, fruitsalades, bier en wijn konden ze zo vanuit hun ooghoeken het timmerend kroos toch een beetje in de gaten houden.

Aan de westkant van het eiland, in de tuin van het forthuis, was een markt met onder andere biologische zeep van De Amsterdamsche Zeepfabriek en handgemaakte ‘re-design’ accessoires van Atelier Zoet en Zagen. Ook trok kunstenaar Gea Zwart veel bekijks, terwijl ze op het terras van het huis lekker bezig was met potten verf en een nieuw schilderdoek.

Het muzikale hart van het festival werd gevormd door de Rotterdamse band Auxs and the EQ’s. Onder een tent met ouderwetse kroonluchters en andere decorstukken kwamen hun eigen nummers en de jazzy, soulvolle interpretaties van andere songs heerlijk tot hun recht.

Pampus was met deze tweede editie van Proef Pampus drie dagen lang het toneel van een uniek feel good festival. De organisatie is meer dan dik tevreden. Woensdag is Pampus weer open voor regulier bezoek, maar nieuwe festiviteiten als Vaderdag en het duurzaamheidsfestival Puur Pampus zijn alweer in aantocht. Het forteiland Pampus bruist dit seizoen van de activiteiten!

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
11 - 4 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.