Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Werelderfgoedweekend goed gezien

13 en 14 juni was het werelderfgoedweekend, met als thema "door de lens". De forten van de Stelling van Amsterdam hebben op de één of andere creatieve manier zich aan dit thema gewijd. Waardoor er voor bezoekers meer dan genoeg te doen en te beleven was op veel verschillende forten.

Fort St. Aagtendijk

Voor het Muiziek fort “Fortpop” in Beverwijk (Fort aan de St. Aagtendijk) noemde het weekend zeer geslaagd met zo’n 200 bezoekers.. Mensen die de fotografieworkshops bezochten vonden het geweldig. Beverwijk weet het fort weer te vinden, mede door radio Beverwijk die op zondag een live uitzending verzorgde, waardoor een aantal mensen op hun fiets stapte en een kijkje kwamen nemen.

 

Instameet: Een Gouden Driehoek, 14 juni

Er hebben 52 deelnemers mee gedaan in de leeftijdscategorie van 8 tot 65 (schatting), die de komende dagen instagram zullen vullen met beelden van deze tocht langs onze Nederlandse trots. Een instameet boeit jong en oud boeit, verbindt en en zet aan tot het anders kijken naar ons mooie land. De beelden spreken voor zich. Je vindt ze hier.

Het was een geslaagde dag!
Om 10.30 uur werd er bij Fort bij Spijkerboor gestart maar er stonden al vroeg fotografen te trappelen om aan de slag te gaan. Bij de incheck waren er veel fotografen die elkaar voor het eerst ontmoeten. Wel 'kenden' een flink aantal elkaar van Instagram, voor ons als organisatie altijd weer een feestje hoe de fotografen al snel oude vrienden lijken en elkaar vinden binnen hun passie.

Groepjes vormden zich vanzelf en ze gingen op pad om voor de opening van het fort het bijzondere rondje fort te wandelen en fotograferen. De eerste enthousiaste reacties kregen we dus al voor de koffie met daarna het interessante verhaal van de vrijwilliger over het fort.

Na het verhaal zijn de fotografen het fort gaan verkennen, een aantal gingen mee met de excursie naar het kanon en de rest vond je terug in de donkere gangen en ruimtes. Bijzonder de tekeningen die je in het fort vindt, er zaten heel wat getalenteerde mensen gevangen, is onze conclusie en wat goed dat het in deze staat bewaard is gebleven. Beelden van fotografen op muurtjes van het fort, of in de gangen en de wasruimte, zelfs op het toilet vind je ze terug. Een gevaarlijke gevangene en 3 lachende dames. De variatie op zo'n dag is illustratief voor de variatie van de route een Gouden Driehoek. Bedankt Fort bij Spijkerboor voor de gastvrijheid!

Toerend door de Beemster vind je de beelden van huisjes, het water, het groen, fietsende mensen, vee en de zo typerende bomenrijen van de Droogmakerij. We kwamen veel mensen tegen die een fietsroute deden, het werd algauw een zwaaien over en weer. Wat een gezellige boel tijdens het Werelderfgoedweekend.

Aangekomen in Amsterdam hebben we een mooie wandeling gemaakt langs de grachtengordel, nadat we ons verzameld hadden op het Amstelveld. Een bijzondere plek zo midden in de drukte van de grachtengordel. De kleurrijke diversiteit van de inwoners gaf de foto's met de toch grijze luchten een vrolijkheid die paste bij het gezelschap. De afsluiter in de Kalvertoren bood een prachtig uitzicht. Na wat napraten gingen de fotografen voldaan naar huis om hun buit van de dag te delen op Instagram.

Al met al een geweldige dag: Even wat kreten van de fotografen die je terugvindt op Instagram, op een rijtje:
• “Wat heerlijk! Een tour door de Beemster! De picknickmand goed gevuld, we komen niks te kort. De Beemster bruist!”
• “Het was een topdag deze instameet, allemaal bedankt!”
• “We hebben het geweldig gehad vandaag, bedankt!”

En reacties van niet deelnemers op Instagram:
• I love Dutch landscapes!
• Que bello lugar!
• Zo mooi Hollands!
• I miss Holland!

HembrugterreinHet Hembrugterrein is een voormalig munitiefabriek in het hart van de Stelling van Amsterdam. Vanuit hier werden de forten van munitie voorzien. Tijdens het Werelderfgoedweekend was een bijzondere foto-expositie te zien in gebouw 14 van vakfotograaf Gé Dubbelman, tevens huisfotograaf van het Hembrugmuseum, met onder meer foto’s van het Sectorpark Zaandam, het terreindeel van de Stelling van Amsterdam.

Er waren maar liefst 4000 terreinbezoekers. Veel nieuwe bezoekers die nog nooit op het Hembrugterrein geweest waren en verrast waren maar ook een beetje verdwaalde op het grote terrein. Op de foto-exposities kwamen over het weekend zo’n 500 bezoekers langs en de mensen die op foto-expeditie gingen waren enthousiast.
Ondanks dat er een hek geplaatst stond voor de filmset van de nieuwe Nederlandse zomerkaskraker 2016 liep iedereen de set op en was ongewenst figurant. Dat wordt een editingklus!

Fort Abcoude

Fort bij Abcoude heeft op zaterdag 13 juni 2015 47 bezoekers ontvangen.
Fort Abcoude was tijdens het Werelderfgoedweekend open en had elk uur rondleidingen waarbij een elk heel uur De Saluutbatterij een demonstatie gaf met een kanon.

Forteiland Pampus

Op het eiland was er in het dit weekend (en ook de komende weekenden t/m november) een openlucht foto-expositie “TentoonSTELLING” te zien met 40 blow up luchtfoto’s van forten en objecten binnen de Stelling van Amsterdam. Dit weekend stond deze tentoonstelling extra in de schijnwerpers doordat extra in de schijnwerpers doordat de fotografen die de Stelling afgelopen jaren vanuit de lucht in kaart brachten zelf rondleidingen aan het publiek gaven.
In totaal waren er zo’n 620 bezoekers.

ACTIVITEITEN ZONDER HET THEMA TIJDENS WERELDERFGOEDWEEKEND

Fort aan de Ossenmarkt
De fortenexcursie van 13 juni j.l. was bijzonder geslaagd. Er waren 23 deelnemers (=max bezetting). Na ontvangst in Fort a/d Ossenmarkt kregen de deelnemers een rondleiding in en om het fort. Daarna volgde vanaf de VVV steiger aan de Hoogstraat in Weesp een vaartocht met toelichting over de Vecht -langs de bastions, kringenwethuizen, molens en Fort bij Uitermeer- naar het Fort bij Hinderdam. Tijdens het bezoek werd verteld over de geschiedenis en natuurwaarden van dit eeuwenoude, bijzondere forteiland. Tijdens de terugvaart naar de Vesting Weesp ontvingen de deelnemers aan boord een drankje en een informatiepakket over de Waterlinies (incl. het programmaboekje 2015). De deelnemers waren bijzonder tevreden over de excursie.

Kunstfort bij Vijfhuizen
Totaal 340 bezoekers voor het gehele weekend.
Het Kunstfort bij Vijfhuizen herbergt momenteel de kunstmanifestatie Gimme Shelter, die ook nog op twee andere forten in de waterlinies plaats vindt.

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
16 - 10 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.