Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Ode aan de Hollandse Waterlinies

Ontdek het unieke landschap van de Hollandse Waterlinies

Verscholen in het landschap liggen de Hollandse Waterlinies. Decennialang beschermden de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen het hart van Nederland. In tijden van oorlog konden grote stukken land onder water worden gezet, terwijl robuuste forten de doorgangspaden bewaakten.

Verhalen, activiteiten en belevenissen

Dit jaar brengt Nederland een Ode aan het landschap middels verhalen, activiteiten en belevenissen. De Hollandse Waterlinies ontbreken hierbij uiteraard niet. Ontdek het prachtige linielandschap dat uitnodigt tot vervoering en verwondering.

De Stelling van Amsterdam is al 25 jaar UNESCO Werelderfgoed. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is genomineerd voor UNESCO Werelderfgoed als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam en hoopt in 2021 de status te krijgen.

Activiteiten in de Hollandse Waterlinies

Fortensafari | Hele jaar
Met de fortensafari ga je op spannend avontuur en beleef je de meest bijzondere plekken in de Hollandse Waterlinies. Er zijn safari’s voor kids en voor (jong)volwassenen. Voor sommige safari’s is het belangrijk dat je in goede conditie bent en niet bang om vies te worden. We trekken door
moerassen, komen grote grazers tegen en sommige safari’s zijn in de avond. De safari’s worden begeleid door de boswachter ter plekke.

Waterlinie Wandeltochten | Mei 2021
De Utrechtse Waterlinie WandeltochtWaterlinie is een wandelevenement dat je niet wilt missen! De wandeltocht voert je langs de vele mooie forten en het waterlinielandschap rondom Utrecht.

Forten die normaal dicht zijn voor publiek openen voor dit evenement haar deuren. Op alle forten valt iets te beleven en je ontdekt het verhaal van het waterlinielandschap tussen de forten. Waarom is het zo groen gebleven rondom Utrecht? Wat is een Plofduiker? Wat doet dat sluisje daar? Je weet het pas als je het ziet.

Sterk Water | Hele jaar
Het pop-up restaurant Sterk Water slaat na een paar succesvolle edities in de provincie Utrecht, haar kampement op in het hele gebied van de Hollandse Waterlinies. Sterk Water vertelt de verborgen geheimen van de Hollandse Waterlinies.

Laat je een avond verleiden met verhalen, muziek, beleving en een 4-gangen diner geïnspireerd op de unieke locatie en het verhaal van het erfgoed. Alle gerechten zijn gebaseerd op de geheimen van het erfgoed van wereldformaat. Duurzaamheid en voedsel uit de streek zijn de rode draad in de edities.

Start Fortenseizoen | 17 en 18 april 2021
In het derde weekend van april start het fortenseizoen. De forten openen hun deuren, de gidsen staan te trappelen om je mee te nemen in het verhaal van de Waterlinies en overal zijn activiteiten voor jong en oud.

Fietstour Hollandse Waterlinies | 19 en 20 juni 2021
Ontdek fietsend de omvang van de Hollandse Waterlinies, een erfgoed van wereldformaat! In het weekend van 19 en 20 juni 2021 vinden verschillende recreatieve fietsrondjes plaats. Ook kan wielrennend Nederland zijn hart ophalen tijdens een monsterwielrenroute.

We sluiten de Linies | 10 en 11 september 2021
Een belangrijk geheim van de waterlinies is het water en alle waterkunstwerken die aangelegd zijn om grote delen van het land onder water te kunnen zetten. In de avond en nacht van 10 op 11 september staat dit geheim en de verhalen van het water centraal.

In samenwerking met de waterschappen en Rijkswaterstaat wordt de werking van zoveel mogelijk waterwerken in de Hollandse Waterlinies getest. Verhalenvertellers en lichtprojecties nemen je mee in het verhaal van het geheim van het water.

Op de forten rond de waterwerken is het hele weekend het fortenfestival waarin ook het geheim van het water en de waterwerken centraal staan.

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
12 + 5 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.