Ga direct naar inhoud
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in

Deel via social media

Ontdek de Stelling vanuit huis tijdens de Corona crisis

14 april

In Nederland zijn er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het Corona virus tegen te gaan. Hierdoor zijn er helaas ook veel forten in de Stelling van Amsterdam die hun fortdeuren tot 1 juni 2020 moeten sluiten en evenementen zijn afgelast.

Wil je na 1 juni een fort in de Stelling gaan bezoeken? Check dan voor je bezoek de actuele openingstijden op de website van het fort. Dit om teleurstelling te voorkomen.

Forten vermaak voor thuis
Ondanks de beperkingen die iedereen ervaart door het Corona virus is er toch veel te doen! Forten, kastelen en vestingsteden zijn inventief en bedenken van alles om het leven thuis aangenamer te maken. Bekijk de leukste tips tijdens Corona, video- en leestips, maak een online legpuzzel, bezoek de forten virtueel of speel hier de waterliniequiz.

Win prijzen in de waterliniequiz
Nu onze bewegingsvrijheid helaas nog beperkt is in de meivakantie, moeten we er thuis het beste van maken. En wat is er dan leuker om mee te doen aan de waterliniequiz, waar je wat van leert maar ook nog eens kans maakt op mooie prijzen! We hebben 20 vragen voor je waarin we jouw forten- en waterliniekennis testen. Doe mee!

Foto-tentoonstelling en Fietsroute Hembrug Museum
Het Hembrug Museum is in deze tijden gewoon te bekijken. Uiteraard dien je wel rekening te houden met de RIVM richtlijnen. Wandel langs de openbare foto-tentoonstelling 'Schot in de Roos' of doe de Fietstocht 'Liefde Bedreigd' waar de brieven en verhalen van Maarten en Tinie aan elkaar zijn geknoopt.

Wandelen en Doe het zelf winkel op Fort bij Abcoude
De hekken van Fort bij Abcoude staan van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 uur en 17.00 uur gewoon open. Dus wandel gerust eens lekker een rondje in het park en neem wat lekkers of wat moois mee uit de selfservice winkel. Lees meer over de Doe het zelf winkel.

Pampuspakketten
Forteiland Pampus is vanwege Corona gestart met het versturen van hun eigen Pampuspakketten. Leuk om te krijgen of om weg te geven aan een ander. In het pakket zit oa. Pampusbier met een fraai Pampus bierglas. Bestel je Pampuspakket via: Pampus Pakketten

Bouwplaat Fort bij Veldhuis
Fort bij Veldhuis was ter verdediging van de uit Heemskerk/Assumburg komende dijkweg. Deze fungeerde gedeeltelijk om aan beide kanten de onderwaterzetting tot op de centimeter nauwkeurig te regelen (inundatiekomkering). Maak het fort zelf met deze bouwplaat: Fort Veldhuis Bouwplaat

Ontdek de Stelling vanuit de lucht
Hoe kun je de historische verdedigingslinie die zich uitstrekt langs het prachtige Nederlandse rivier- en polderlandschappen nu beter vastleggen dan vanuit de lucht? Bekijk de Stelling van Amsterdam vanuit de lucht: Round Me Stelling van Amsterdam

Recept voor bonensoep
Tijdens de mobilisatie moesten 200.000 soldaten twee jaar lang gevoed worden. Het eten moest gemakkelijk in grote hoeveelheden klaar te maken zijn en goedkoop zijn. Ga even terug in de tijd en maak met dit recept een heerlijk vullende bonensoep.

Stelling van Amsterdam Fortenspel
Op de creatieve pagina van de Stelling van Amsterdam zijn verschillende spellen te vinden, je kunt een masker maken en ook mooie kleurplaten plaatsen. Neem een kijkje.

Fort Family Rally
In deze bijzondere tijden er toch even uit met de familie én binnen de RIVM richtlijnen blijven? Pak de auto en ga op ontdekkingstocht langs de stoere forten rondom Muiden en Weesp! Navigeer met het roadbook van Fortevenementen, let goed op voor de fortenbingo, los puzzels op bij de forten zelf, steun de forten én win een leuke prijs! Te boeken via fortrally.nl.

Crash Online met Contrails
Het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum ’40-’45 in Fort bij Aalsmeer biedt digitale informatie over de Tweede Wereldoorlog. Net als vele andere culturele instellingen zijn ze gesloten op last van de overheid. Om de pijn te verzachten en nu je het museum niet meer fysiek kan bezoeken hebben zij Contrails online uitgebracht:  Contrails Online 

Floortje blijft thuis op Vuurtoreneiland
Terugkijktip! Vorige week was de eerste aflevering te zien van het nieuwe programma ‘Floortje blijft hier’ op NPO 1. Ze gaat – op gepaste afstand – in gesprek met inspirerende mensen. Floortje bezoekt de familie Boswijk, die in de Randstad behoorlijk geïsoleerd woont op een Vuurtoreneiland, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Hier runnen ze normaal gesproken een zomer- en winterrestaurant. Bekijk de aflevering.

Taarten in webwinkel van Fort bij Nigtevecht
Helaas is ook de horeca van het Fort bij Nigtevecht gesloten en kunnen passanten niet meer genieten van lekkere koffie en een stuk huisgemaakte taart. Het goede nieuws is dat de taarten, maar ook borrelhappen, soepen, salades en wijn, wel online te bestellen zijn en dat deze thuis bezorgd kunnen worden in Abcoude, Haarlem, Amsterdam en omstreken. Bestel hier.

Puzzelplezier: Welk Stellingfort bouw jij in elkaar?
Wat doe je als je vanwege het coronavirus gedwongen thuis moet blijven en je genoeg hebt van het kijken naar een schermpje? Nou, puzzelen. In deze tijd van thuis blijven is er tijd voor ouderwets legpuzzelplezier. Natuurlijk doet stellingvanamsterdam.nl mee met de puzzeltrend en dus kan je bij ons elke week een nieuwe puzzel maken; van een fort, het militaire landschap, een vestingstad of een ander onderdeel van de stelling. Naar de puzzels.

Forteiland Pampus: thuis museum 
Pampus ligt voor Pampus! Het eiland is precies dit jaar al 125 jaar zelfredzaam. Een geïsoleerd bestaan, waarbij de soldaten op het eiland met slimme oplossingen moesten komen om het een tijd lang - zo afgesloten van alles en iedereen - te redden. Dat is niet alleen interessant, maar ook inspirerend in deze rare tijd. Dus welkom in het Pampus 'thuismuseum'. We gaan je een andere kant van Pampus laten zien dan je gewend bent. Volg onze vlogs en haal Pampus bij je in huis. Laten we samen voor Pampus liggen, veel leuker!

Muiderslot: opdracht Slot op Slot
Dat het Muiderslot wegens de coronacrisis gesloten is, betekent niet dat er niets te doen is. Ontdek het kasteel vanuit je eigen thuis quarantaine. Dat kan via Instagram en Facebook waar regelmatig filmpjes, foto’s, recepten en doe-opdrachten worden gepost. Ook biedt het Muiderslot ‘thuisonderwijs’ aan: elke week wordt een opdracht op de site gezet. Zo kan je bijvoorbeeld een tijdreis door de geschiedenis van het Muiderslot maken. Er staan al drie opdrachten online. De mooist gemaakte opdrachten winnen een prijs. Meer informatie.

Bezoek de Stelling virtueel
Op de website rondomkijken.nl kun je door middel van panoramaopnamen een virtueel bezoek brengen aan verschillende forten van de Stelling van Amsterdam. Je kunt zien hoe deze forten in het landschap liggen en wat hun functie was. Bij meerdere forten is het mogelijk binnen een kijkje te nemen.

Krimpenfort Wijnen bezorgt wijn aan huis
Sommelier Yves Krimpenfort is een kleine zelfstandige wijnimporteur met oog voor natuurlijk geproduceerde wijnen. In Fort Waver-Amstel deelt Yves de liefde voor wijn en spijs graag met andere wijnliefhebbers. En voor de heerlijke wijnen hoef je de deur niet uit, want ze bezorgen de wijn gewoon thuis! Kijk op de website van Krimpenfort Wijnen voor alle aanbiedingen.

Boekentips
Nu je alle tijd hebt om te lezen, kan je je ook verdiepen in de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam met een goed boek. Hieronder wat leestips:
- Harnas voor de hoofdstad Stelling van Amsterdam; een geschiedenisboek dat de geheimen van de Stelling ontrafelt. Geschreven door Paul Vesters. €29,95 en ISBN 9789053452103
- De kasteeltuinen van het Muiderslot; een boek over de bijzondere kasteeltuin van Rijksmuseum Muiderslot. €15,95 en ISBN 978 94 6262 288 3
- Leven op de Stelling. Forten van toe en nu. € 24,95 Stichting Uitgeverij Noord-Holland. ISBN: 978-90-78381-907

Blijf thuis
Blijf thuis om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt en houd de volgende richtlijnen in acht:
- Vermijd drukke plekken
- Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar
- Heb je griepverschijnselen, blijf dan thuis
#blijfthuis

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.