Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Blog: Online Escape Game Fort Markenbinnen

10 augustus 2021

Voor dagje thuis in de vakantie zocht ik naar een leuke activiteit voor ons gezin en mijn oog viel op een online escape room van FORTtreffelijk op Fort Markenbinnen. In deze blog schrijf ik over ons escape avontuur.

“Meiden, we gaan een escape room doen”, roep ik terwijl ik net mijn man Tony en de kids bij elkaar heb geroepen. “Oh cool”, zegt Lieke, “waar gaan we heen?”. “Deze escape room spelen we gewoon thuis in de huiskamer, het is meer een game”, leg ik uit. De meiden zijn gelukkig nog steeds enthousiast. Het centrale middelpunt in dit spel zijn Jabob en Helena. Zij hebben samen als liefdeskoppel de wereld over gereisd. Jacob heeft een leuk spel bedacht waardoor wij via opdrachten en raadsels meereizen langs al deze plekken als verrassing voor zijn Helena. Op de tablet hebben we de Loquiz app gedownload en daarnaast hebben we nog een desktop ter beschikking, want tijdens de escape game zullen we vaak gebruik moeten maken van Google en Google Maps.

We beginnen met een Team-naam. Als Familie de Zeeuw kiezen we voor de Zeeuwtjes. Niet erg origineel, maar wel duidelijk. De reis start natuurlijk op Fort Markenbinnen in de Stelling van Amsterdam. We krijgen eerst een brief waar we een aanwijzing in moeten vinden voor de eerst volgende stad, waar onze reis naar toe gaat. Een leuke opdracht waar Lotte en Lieke wel raad mee weten. We komen op de juiste bestemming aan, waarna we via een pittige opdracht een code moeten ontrafelen. Hier moeten Tony en ik even bij helpen, maar uiteindelijk komen we er. We belanden o.a. in het park The White House South Lawn waar we via Google Earth een zwarte auto moeten vinden en scannen.

Bij een opdracht met Romeinse cijfers blijkt dat onze kennis hier te kort schiet. Hoe zat dat ook alweer? M = 1000, X = 10, maar hoe zat het ook alweer met een I als die voor of achter de X staat. Na meerdere foute pogingen komen we er met dank aan de uitleg via internet toch uit (ja, soms moet je even smokkelen). De volgende opdracht is op het lijf geschreven van Lotte en Lieke. Via geheimtaal moeten ze een woord maken. Dat hebben ze allemaal op school gehad, dus ze veren op uit de stoel en gaan driftig aan de slag om de volgende vakantiebestemming te ontcijferen. Yes, gelukt!

Ook een leuke opdracht is het luisteren naar een morsencode. Lotte haalt via google de uitleg van de streepjes erbij, Lieke laat steeds de morsencode horen en zet hem op stop. Ook deze code kunnen wij wel kraken! Ook de opdracht met de kaarten is leuk. We hebben een brief waaruit we de volgorde van schoppen, ruiten, harten en klaveren moeten halen en turen heel lang naar een kaartspel dat verspreid op de foto staat. Wat is de juiste combinatie? We vinden hem!!! Waar we echt even vastlopen is als we in Nederland belanden op de favoriete camping van Jacob en Helena. Hier moeten we een nummer zien te vinden in de buurt van de eekhoorn. We besluiten de hulplijn in te roepen, want je mag per opdracht om een hint vragen. Het is de eerste en laatste keer dat we dit doen, maar anders komen we er niet uit. Zulke geoefenende escape gamers zijn wij niet 🙂

Uiteindelijk weten we de gehele reis te voltooien en hebben we een leuke middag gehad met onze kids. 

Blog door Titia de Zeeuw

Boek nu de escape game voor € 9,95
Deze puzzeltocht is volledig online en door jong en oud te spelen. Kinderen onder de 12 hebben wel begeleiding nodig van oudere kinderen of volwassenen. Het spel wordt gespeeld op een tablet of een smartphone, duurt tussen de 1 en 3 uur en kan elk moment gepauzeerd worden en later weer worden hervat. Nadat je de aankoop gedaan hebt krijg je binnen 24 uur per e-mail je persoonlijke inlogcode en kun je van start! Alvast veel succes en speelplezier gewenst! Boek de escape game.

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
13 - 12 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.