Ook de nieuwsbrief van Stelling van Amsterdam ontvangen? Schrijf je in!

Levende Forten

levendefortengezichten

Forten met een eigen gezicht

De forten van de Stelling van Amsterdam werden in twee bouwperiodes opgeleverd (1896-1907 en 1907-1914). Op het eerste gezicht vertonen de forten echter grote overeenkomsten en werden ze ook met vergelijkbare functies ingezet. Wie verder kijkt, ontdekt dat er wel degelijk verschillen zijn tussen deze speciale plekken. 
Om deze onderlinge verschillen te benadrukken is de expositie Levende Forten opgezet. De forten krijgen een eigen gezicht door middel van verhalen geschreven vanuit een persoon verbonden aan het fort. Samen vormen al deze verhalen de expositie 'Levende Forten'.

Meer dan alleen beton

Een fort is meer dan alleen een betonnen kolos. Mensen hebben zich gedurende verschillende periodes uit de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam met de forten bezig gehouden. Soms vrijwillig, soms niet. 
Levende Forten vertelt de verhalen van acht verschillende forten.

181016 Gevangenen Spijkerboor

Klaas Vonk op Fort bij Spijkerboor

De22-jarige dienstplichtige Klaas Vonk (Oostzaan, 29-5-1928) werd in 1950 gedetineerd in het Fort bij Spijkerboor, in de periode dat het fort na de Tweede Wereldoorlog dienst deed als militaire gevangenis. Klaas was één van de zo genaamde Indië-weigeraars. Deze groep werd veroordeeld omdat ze op principiële gronden weigerden om in Nederlands-Indië tegen de nationalisten te vechten.

Kunstenaars op het Fort bij Nigtevecht

Op Fort bij Nigtevecht wordt het verhaal verteld van twee kunstenaars en hun schilderijen. De kunstenaars waren soldaat Johannes (Johan) Meijer en artillerist Willem van Nieuwenhoven. Beiden schilderden zij in de kantine van het fort en werden ze na hun diensttijd bekende kunstenaars.

181016 Panzerbatterie

Hermann Gruson en het Fort bij IJmuiden

Fort bij IJmuiden vertelt het verhaal van Hermann Gruson, de uitvinder en fabrikant van de unieke pantsergalerij die in de jaren '80 en '90 van de 19e eeuw op het fort werden geplaatst. De fabrikant uit het Duitse Maagdenburg produceerde in zijn fabriek pantsers voor vestingwerken in heel Europa. 

181016 Brief Hembrugterrein

Liefde bedreigd op Hembrug

Op het Hembrug vindt u het verhaal van Maarten van Tent, werknemer van de Artillerie Inrichtingen gevestigd op het Hembrug in Zaandam en Tinie Buter, dochter van de fortwachter van Fort benoorden Purmerend. Hun liefde bleef in stand en werd ondersteund door vele breiven en kaarten die zij elkaar schreven tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Hier vindt u de route die Maarten en Tinie aflegde om elkaar te bezoeken:
fietsroute!

De vergeten Fortwachter bij Fort benoorden Purmerend

Cornelis Buter moest in de Tweede Wereldoorlog verplicht vertrekken met zijn gezin naar het fortwachtershuisje van het Fort benoorden Purmerend. Zijn dochter, Tinie, is verloofd met Maarten van Tent die zojuist als dwangarbeider naar Berlijn is gestuurd. 

Koos Berkhof, bewaker op Fort benoorden Spaarndam

Na de Tweede Wereldoorlog werden diverse forten gebruikt als munitieopslag door het Ministerie van Defensie. Zo ook Fort Benoorden Spaarndam, waar koos Berkhof vanaf 1950 als bewaker in dienst trad. 

Soldaat Asanisjvili op Fort aan de St. Aagtendijk

Het Fort aan de St. Aagtendijk werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers als gevangenis gebruikt. Veel Georgische soldaten worden op dit fort gevangen gezet of krijgen de optie om het kamp te verruilen voor een Duits uniform. De spanning loopt op als de Georgiërs op Texel in opstand komen.

Burgemeester Johannes Wilhelmus Heijdanus op Fort aan de Ossenmarkt

In de negentiende eeuw werd de vraag naar verdedigingswerken steeds hoger met het oog op dreigingen van buitenaf. Wat deed de burgemeester van Weesp toen het landsbelang in conflict kwam met de wensen van de Weespers?

naar boven